Imatges de la borsa de Nova York mostren el discurs del president de la Reserva Federal, Jerome Powell (Reuters/Andrew Kelly)

Els tipus d'interès poden pujar fins a tres cops el 2022 als Estats Units

La Reserva Federal accelera la retirada dels estímuls i manté, per ara, els tipus entre el 0 i el 0,25%
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Estats Units

La Reserva Federal dels Estats Units reduirà el seu programa de compra de bons aquest mes i obre la porta a tres pujades de tipus d'interès durant el 2022.

Després de la reunió de dos dies dels governadors del banc central nord-americà, la Fed ha deixat sense canvis els tipus, és a dir, els manté entre el 0 i el 0.25%, tot i que la inflació del mes de novembre s'ha disparat al 6,8%, la xifra més alta dels últims 39 anys.

Tanmateix, d'acord amb les previsions de la Reserva Federal, les pujades de tipus podrien ser tres al llarg de l'any que ve i situarien el tipus d'interès oficial en l'1%. Concretament, la primera pujada podria arribar els mesos de maig o juny.

Sobre la fi del programa d'injecció de liquiditat, com a part de l'estímul monetari començat amb la crisi provocada pel coronavirus, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha anunciat que augmenta de 15.000 a 30.000 milions de dòlars la reducció del programa de compra de bons:

"L'economia és robusta i ja no cal aquest suport monetari"

Powell també ha justificat esperar fins al març per acabar amb la compra de deute perquè, segons ha defensat, a l'economia no li convenen canvis bruscos.

Imatge del president de la Reserva Federal, Jerome Powell (Reuters/Elizabeth Frantz)


La inflació ja és "generalitzada"

El president de la Reserva Federal ha admès que la inflació als Estats Units ja és "generalitzada" en tots els sectors i ha pronosticat que continuarà per sobre de l'objectiu de la institució, el 2%, "fins ben entrat el 2022".

De fet, aquest novembre la inflació s'ha situat en una taxa interanual del 6,8%, la xifra més alta en gairebé 40 anys. De cara al 2022, però, la previsió és que la inflació es moderi fins al 2,6%, quatre dècimes menys que el càlcul que es va fer al setembre.

Fins ara, la Fed havia assenyalat que l'increment de preus es concentrava en determinats sectors, especialment els afectats per la pandèmia de la covid-19.
 


Rebaixa de les previsions de creixement

En paral·lel, la Fed també ha rebaixat les previsions de creixement econòmic dels Estats Units al 5,5% aquest any, quatre dècimes menys que al setembre. De cara a l'any vinent, pronostica que el creixement del país serà del 4%, dues dècimes menys del que va preveure fa tres mesos.

El banc central dels Estats Units ha advertit que el rumb de l'economia continua depenent de l'evolució de la pandèmia del coronavirus. La Fed confia que els avenços en la vacunació donin suport al bon ritme de l'activitat econòmica i l'ocupació. A més, també desitja que hi hagi una reducció de la inflació, tot i reconèixer que encara hi ha riscos per a les perspectives econòmiques, incloent-hi els relacionats amb les noves variants del virus.

Powell durant una compareixença al Senat (Reuters/Kevin Dietsch)
ARXIVAT A:
Estats Units
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut