Els trastorns alimentaris es dupliquen entre els adolescents després del confinament
Un estudi destaca que l'augment afecta sobretot noies de 10 a 19 anys sense que hi tingui a veure el nivell socioeconòmic familiar
Els trastorns de conducta alimentària s'han duplicat entre els adolescents després del confinament per la covid a Catalunya. Els diagnòstics de TCA han augmentat especialment en noies d'entre 10 i 19 anys, amb independència del nivell socioeconòmic de la família, segons un estudi que revela que els efectes del confinament en aquestes encara perduren.
Aquestes són les conclusions d'un estudi publicat a l'International Journal of Eating Disorders, amb les dades procedents dels CAP que recullen la història clínica d'un milió de joves i adolescents d'entre 10 a 24 anys per analitzar la incidència dels trastorns de conducta alimentària abans, durant i després del confinament.
Un equip de l'IDIAPJGol (Fundació de l'Institut Universitari per a la recerca en l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina) és el responsable d'aquest treball, que és el primer d'aquesta dimensió que quantifica l'augment de diagnòstics detectat a Catalunya.
Pocs mesos després de l'inici del confinament, diferents veus procedents del sistema educatiu i sanitari van alertar d'un augment dels TCA entre adolescents i joves a Catalunya. Fins ara, les situacions viscudes no s'havien traduït en dades generals i objectives.
Els efectes del confinament en el TCA es noten encara dos anys després
"Aquests resultats són importants perquè mostren l'efecte de la pandèmia de la covid-19 en els diagnòstics de TCA en adolescents i joves a Catalunya", diu Talita Duarte-Salles, coordinadora d'aquest estudi, uns efectes que encara tenen repercussió:
"Mostren que l'impacte de la pandèmia en els diagnòstics de TCA segueix vigent gairebé dos anys després del seu inici"
L'estudi ha analitzat la incidència dels diagnòstics de Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA) mes a mes. Així, els resultats es van agrupar en tres períodes: abans del confinament (entre gener de 2016 a febre de 2020); durant (entre febrer i juny del 2020); i després (entre juliol de 2020 i desembre de 2021).
L'estudi revela que els diagnòstics de TCA van disminuir durant els primers mesos del confinament, però va augmentar de manera substancial de juliol del 2020 al desembre del 2021, explica Berta Raventós, primera autora d'aquesta publicació.
"Aquest increment va ser especialment elevat en noies d'entre 10 i 19 anys, entre les quals la incidència d'aquests diagnòstics va duplicar els valors observats abans del confinament. Aquest increment es va observar en tots els nivells socioeconòmics."