Els tres escenaris que s'obren amb la vacuna d'AstraZeneca, pendents de les anàlisis
Dijous s'espera el pronunciament definitiu de l'Agència Europea de Medicaments sobre la vacuna d'AstraZeneca
L'Agència Europea de Medicaments i també les agències reguladores dels països europeus estan analitzant cas per cas els dubtes amb la vacuna d'AstraZenca. Estudien si hi ha més casos de les trombosis als sins venosos cerebrals entre els que s'han vacunat que respecte a la resta de la població. També busquen si hi ha factors que podrien augmentar el risc en algunes persones.
A partir d'aquí, s'obren tres escenaris possibles:
El primer. Que es descarti la relació causa-efecte entre la vacuna i les trombosis. És a dir, que aquestes persones haurien tingut les trombosis igualment i, simplement, han coincidit les dues coses en el temps. En aquest cas, la vacunació es reprendrà amb normalitat.
El segon. Que es demostri que efectivament sí que hi ha una relació causa-efecte, i que són les vacunes les que han provocat, o almenys propiciat, aquests episodis de trombosis. I que el risc és tan gran i les conseqüències tan greus, que calgués interrompre de manera definitiva la vacunació amb AstraZeneca i continuar només amb les altres que hi hagi aprovades. Per a les persones que ja porten una dosi d'AstraZeneca, s'hauria de veure de quina manera se'ls completa la vacunació. I en tot cas, el que és segur és que s'alentiria el procés per immunitzar la població.
Però encara hi ha un tercer escenari. I és que es vegi que hi ha aquesta relació causa-efecte, però que en la balança del risc-benefici que sempre guia les decisions mèdiques es consideri que el risc és tan baix i el benefici per combatre la Covid tan gran, que valgui la pena assumir-lo. Això és el que es fa amb tots els medicaments. No n'hi ha ni un, ni els més utilitzats -com l'ibuprofèn, per exemple-, que no pugui causar efectes adversos. Es podria, això sí, excloure les persones amb un perfil de risc més alt.
Quan hi haurà la decisió?
Dijous s'espera el pronunciament definitiu de l'Agència Europea de Medicaments sobre la vacuna d'AstraZeneca. El Comitè de Seguretat de l'Agència Europea del Medicament ja fa dies que estan investigant els casos de trombosi i embòlies declarats. Esperen poder dir si es tracta d'una coincidència en el temps o si, per contra, és un efecte secundari estrany.
La directora executiva de l'Agència Europea, Emer Cooke, ha insistit que, a hores d'ara, no hi ha cap evidència que la vacuna d'AstraZeneca hagi causat coàguls de sang a les persones vacunades.
"Mentre la investigació està en curs, encara estem fermament convençuts que els beneficis de la vacuna AstraZeneca en la prevenció de la Covid-19, tenint en compte el risc associat d'hospitalització i mort, superen el risc d'aquests efectes secundaris"
Es dona la circumstància que una de les complicacions més habituals dels malalts greus de Covid són, precisament, els trombes.
La farmacèutica AstraZeneca afirma que dels 17 milions de persones que han rebut la seva vacuna al Regne Unit i a la Unió Europea hi ha hagut una quinzena de trombosis vernoses, una afectació que és molt poc freqüent, i una vintena d'embòlies pulmonars, que són més habituals. Tot plegat són menys casos dels que es donen entre la població general. L'OMS insisteix que no s'aturi la vacunació.
Crida a la calma a Catalunya
Les autoritats sanitàries catalanes demanen calma sobre la frenada de l'administració de vacunes d'AstraZeneca. L'aturada davant d'una mínima sospita demostra que el sistema de vigilància farmacològica funciona.
A Espanya, hi ha hagut un sol cas de trombosi venosa cerebral entre el milió de persones vacunades amb Astrazeneca, sense que se n'hagi provat la relació de causalitat.
De moment, la frenada amb Astrazeneca deixa, a Catalunya, 120.000 dosis aparcades a la nevera, i gairebé el 60% dels treballadors essencials amb una dosi posada. A finals d'abril haurien de rebre la segona.
Actualment, Catalunya té un 8% de la població amb una dosi posada, i un 3% amb les dues. Tot i les pedres al camí, com els retards, primer, i l'aturada d'Astrazeneca, després, Salut manté els seus plans de començar a vacunar de forma massiva a l'abril, quan espera rebre unes 400.000 dosis.
Aquest és el mapa de vacunació per comarques:
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus Covid-19