Els tresors que ha descobert la restauració de Notre-Dame després de l'incendi

Un equip d'arqueòlegs de l'Institut Nacional de França ha trobat més d'una desena de tombes i elements decoratius a la vora del cor que fa tres anys van destruir les flames
Paula Florit Gomila Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

Les excavacions arqueològiques dins la catedral de Notre-Dame han tret a llum troballes extraordinàries de l'època medieval que ara, quan es compleixen tres anys de l'incendi que va devastar el temple de París, l'institut arqueològic nacional de França, l'Inrap, ha donat a conèixer.

Són estàtues, escultures, tombes o elements de l'antic rerecor del temple, destruït a principis del segle XVIII, durant el regnat de Lluís XIV, entre d'altres. Els treballs s'han fet durant els últims dos mesos en el punt on ara s'ha de muntar la bastida per reconstruir l'agulla de Notre-Dame, destruïda en part per les flames.

Els arqueòlegs creuen que els elements decoratius trobats són del segle XIII (Inrap)

Les restes trobades han permès els arqueòlegs saber una mica més sobre la construcció i l'evolució de la catedral gòtica, que es va començar a construir l'any 1.163 i es va acabar dos segles després.


Una desena de tombes

Una de les troballes més destacades és un sarcòfag de plom amb forma de cos enterrat al cor, que era la zona més desitjada. Com ja van explicar a mitjans de març, probablement és del segle XIV. Estava a 20 metres sota terra, a l'encreuament del transsepte, i es troba en bon estat de conservació.

Les excavacions han permès descobrir un sarcòfag de plom del segle XIV (Inrap)

Justament, aquest dijous, l'Institut Forense de Tolosa, on el traslladaran, ha anunciat que té previst obrir-lo aviat per estudiar els ossos del difunt i altres objectes i identificar-ne el sexe, l'estatus social o l'estat de salut. Es creu, en tot cas, que pertanyia a l'elit eclesiàstica.

Una primera exploració amb càmera endoscòpica, sense obrir-lo, ha permès veure que hi ha restes orgàniques sota el cap que podrien ser cabells, tèxtils i un objecte encara no identificat.

El sarcòfag de plom es traslladarà a l'Institut Forense de Tolosa per obrir-lo (Inrap)

També al cor s'han localitzat una desena de sarcòfags de guix, que es creu són d'entre els segles XIV i XVIII i podrien pertànyer a arquebisbes. Ha cridat l'atenció el fet que no se superposin els uns als altres. És estrany, segons els arqueòlegs, en un espai tan popular. Si bé la majoria estan en molt mal estat, en un d'ells es van descobrir restes de teixit brodat amb fil d'or i alguns ossos.


La decoració de l'antic rerecor de la catedral

On s'alçava el cor de Notre-Dame, que les flames van destruir, les excavacions també han tret a la llum centenars d'elements que formaven part de l'antic rerecor de la catedral, construït el 1230. Es tracta d'un element que separava el cor --reservat per al clergat-- de la resta de la nau --espai obert als fidels--.

Les excavacions s'han fet abans de construir la bastida per reconstruir l'agulla(Inrap)

La majoria de rerecors es van eliminar durant la Contrareforma dels segles XVI i XVII. El de Notre-Dame es va retirar a principis del segle XVIII per respondre als nous usos litúrgics. Hi ha elements d'aquest rerecor exposats al Louvre i ara s'ha descobert que altres havien quedat soterrats al mateix temple.

Una de les peces més magnífiques, segons l'Inrap, és una escultura intacta del cap d'un home, que es creu que és una representació de Jesús, tallada en pedra.

Un cap que decorava el rerecor de Notre-Dame (Inrap)

Una primera anàlisi estilística de les decoracions vegetals, de la manera de representar els rostres o els cabells ha portat l'equip d'arqueòlegs a datar els elements al segle XIII. A diferència dels que es conserven al Louvre, els ha cridat l'atenció la varietat de colors i les evidències que han estat restaurats.

També els ha sorprès, segons explica l'Inrap, que les restes d'escultures i peces decoratives estaven enterrades de forma molt organitzada.

Els colors dels elements han cridat l'atenció dels arqueòlegs (Inrap)

Un cop s'ha acabat l'excavació, la feina ara és analitzar tot el patrimoni que s'ha descobert. Mentrestant, la restauració de la catedral continua amb la previsió que pugui reobrir-se al públic el 2024.

ARXIVAT A:
Arqueologia Notre-Dame França
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut