Els turistes hauran de pagar per visitar el Panteó de Roma a partir d'aquest dissabte
Tothom qui vulgui accedir al Panteó haurà de pagar 5 euros, excepte els qui hi vagin a resar o els residents de Roma
Un dels monuments més visitats d'Itàlia deixarà de tenir entrada gratuïta a partir d'aquest dissabte, 1 de juliol. El Panteó de Roma ha posat noves normes d'accés per als estrangers que vulguin visitar-lo, que a partir d'ara hauran de pagar una taxa d'entrada de 5 euros.
Per això, en l'últim dia d'entrada gratuïta s'han format llargues cues de turistes que volien veure un dels monuments més ben conservats del món antic.
Així ho van decidir el mes de març el Ministeri de Cultura i el Capitoli de la Basílica de Santa Maria dels Màrtirs (Panteó) en un comunicat. La recaptació es repartirà en un 70% a favor del Ministeri de Cultura i un 30% a favor de la Diòcesi de Roma.
La cura de l'art i l'arquitectura suposa un repte per a un país que gaudeix de tants llocs que són patrimoni mundial de la Unesco. Per això, el percentatge que rebrà el ministeri anirà destinat al servei de neteja i manteniment del lloc, mentre que la Diòcesi destinarà els recursos per a activitats benèfiques i culturals i per al manteniment, conservació i restauració de les esglésies de propietat estatal del territori.
Els únics que quedaran exempts de pagar seran aquells visitants estrangers que hi vagin a resar, els menors de 18 anys, els professors acompanyants de grups escolars i els residents de Roma. Els menors de 25 anys tindran una rebaixa i només hauran de pagar 2 euros.
Amb aquesta mesura es pretén recaptar uns 10 milions d'euros l'any dels milions de persones que el visiten cada any.
El monument més ben conservat
El Panteó d'Agripa és una de les obres mestres de l'arquitectura presents a Roma. Situat a la Piazza della Rotonda, el "temple de tots els déus" es va crear per tenir una església on adorar tots els déus a l'època romana antiga. Va ser construït per Agripa, gendre de l'emperador August, al voltant del 27 aC, però a causa d'un incendi es va haver de reconstruir, tal com el coneixem avui, l'any 126 dC.
Gràcies a la seva precoç conversió al cristianisme l'any 609 dC a mans del papa Bonifaci IV, es va salvar de ser destruït. I ara per ara, hi són enterrats l'artista renaixentista Rafael i dos reis italians.
A banda de l'entrada, l'òcul, de 9 metres de diàmetre, és l'única obertura del monument i deixa passar la llum i l'aigua.
Fins a principis del segle XX, va ser la cúpula més gran del món, amb 43 metres de diàmetre. Tot i que el seu revestiment de bronze i marbre ha desaparegut amb el pas del temps, es considera el monument més ben conservat de l'antiga Roma.
Actualment, el Panteó conserva el seu paviment original de marbre i, on abans hi havia estàtues de les deïtats, avui hi ha capelles amb nombroses obres d'art. A més, s'ha convertit en un lloc que acull bodes, misses i altres esdeveniments cada setmana.