Movistar es va endur la cabina sense avisar
Movistar es va endur la cabina sense avisar
Catalunya al dia

Els veïns d'Isona rescaten la cabina telefònica d'una deixalleria de Cambrils

Veïns i Ajuntament es neguen a perdre un element simbòlic del paisatge urbà i instal·len de nou una cabina com la que Movistar havia retirat

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Actualitzat

Al mes de febrer, els veïns d'Isona, al Pallars Jussà, van veure com, d'un dia per l'altre, desapareixia un dels elements més característic dels seus carrers. No es tracta de cap monument ni d'una escultura, sinó d'una cabina telefònica, que estava situada al carrer de la Font.

Era una de les poques cabines que queden a Catalunya i es tractava d'un dels models més antics, instal·lada al poble fa gairebé 60 anys.

La sorpresa per la desaparició de la cabina es va barrejar ràpidament amb un sentiment d'indignació. Tot i que no funcionava des de feia anys, formava part del paisatge quotidià dels carrers d'Isona.

"Ha estat un cop molt dur, jo l'he vist aquí tota la vida i de sobte ja no hi és, quina tristesa", lamenta la Sònia, veïna del poble.

Com van trobar la cabina?

L'alcaldessa, Jeannine Abella, explica que van rebre la notícia amb un gran disgust perquè Movistar es va endur sense previ avís "un element icònic del poble". L'Ajuntament, però, no es va quedar de braços plegats: va fer mans i mànigues per saber on havia anat a parar la cabina.


Després de moltes gestions i contactes, finalment la van trobar en una deixalleria de Cambrils i la van anar a buscar. Malauradament, el trasllat des d'Isona fins a Cambrils no va ser precisament un viatge plàcid i la vella cabina telefònica va quedar molt malmesa.

Com que no van poder recuperar la cabina original, en van agafar una altra d'igual.

Els veïns van recuperar de la deixalleria una cabina idèntica a la que hi havia al poble (Ajuntament d'Isona)

Tot i no ser l'autèntica, és idèntica a la que hi havia, i com l'antiga, tampoc tindrà portes, que en el seu dia es van treure perquè "hi havia nens que es quedaven tancats a dins", assegura l'alcaldessa.

Isona, doncs, ha pogut recuperar un dels símbols de la localitat.


Un rècord d'una altra època

El personal de l'Ajuntament ha hagut de foradar de nou la vorera per poder-la tornar a col·locar, ja que els operaris de Movistar van tapar el sot quan se la van emportar. La idea és restaurar-ne els vidres i l'estructura i deixar-la com a record, segons explica la mateixa alcaldessa.

"No volem reconvertir-la en res: serà un símbol històric per a futures generacions, perquè sàpiguen com es comunicava la gent abans sense el mòbil."

Aquesta cabina és una de les poques que queden a Catalunya. Ara ha tornat al seu lloc de sempre, on comparteix ombra amb una altra relíquia de les comunicacions, una bústia groga de Correus, que sí que està operativa.

A Isona defensen que tot i que ja no fa la seva funció, serveix de monument, de punt de trobada i de record per a tota una generació.

El d'Isona no és un cas aïllat

En compliment de la nova llei de telecomunicacions, l'empresa Telefónica fa anys que retira les cabines de tot l'Estat.

Des de finals del 2021, mantenir-les al carrer ja no és cap obligació. Tot i així, molts veïns no creuen necessari retirar les cabines i advoquen per reconvertir-les en espais amb altres utilitats, com ara petites biblioteques o punts d'intercanvi de llibres.

Anar al contingut