Gisèle Pelicot al tribunal d'Avinyó
Gisèle Pelicot al tribunal d'Avinyó on es jutja el seu marit i 50 acusats més (Reuters/Manon Cruz)

Els vídeos de les violacions del cas Pelicot es veuran al judici, com demanava la víctima

La defensa de la víctima qualifica de "victòria" la nova decisió del jutge, Roger Arata, que fins ara es negava a mostrar les imatges

RedaccióActualitzat

El judici per la violació múltiple a Gisèle Pelicot s'ha convertit en un símbol, per la cruesa del cas i per l'actitud d'aquesta dona francesa, que va deixar ben clar que la vergonya havia de canviar de bàndol: de les víctimes als agressors. Ella tenia dret a demanar que el judici es fes a porta tancada, però va preferir fer-ho amb la cara descoberta.

Malgrat això, el president del tribunal, Roger Arata, va decidir fa dues setmanes excloure el públic i la premsa de la sala quan es projectessin els vídeos gravats durant anys per l'acusat, Dominique Pelicot, quan desenes d'homes violaven la seva dona, Gisèle, inconscient per les drogues que ell li donava.

Ara, a l'última sessió del judici, el jutge ha fet marxa enrere i per primera vegada ha permès que es veiessin les imatges a la sala del tribunal d'Avinyó, com reclamava la víctima.

El president del tribunal ha explicat que es farà una advertència prèvia, quan s'hagin d'emetre els vídeos, perquè qui vulgui pugui sortir de la sala.

Una pancarta en suport a Gisèle Pelicot: "La vergonya ha de canviar de bàndol" (Europa Press/Gerard Bottino)

Una victòria per a la víctima

L'objectiu de l'acusació particular, que exerceix Gisèle Pelicot, és "enfonsar" la tesi que sostenen alguns dels acusats "d'una violació accidental, d'una violació per manca d'atenció, per imprudència", segons ha explicat l'advocat Antoine Camus, que ha destacat que les imatges "mostren la violació oportunista".

Segons el lletrat, si el públic i la premsa no hi són presents, es corre el risc que es faci una interpretació esbiaixada de les imatges per part de les defenses dels que s'asseuen a la banqueta, "per salvar la cara".

Per això han qualificat de "victòria" la nova decisió del jutge, però "en una lluita que no s'hauria d'haver lliurat", segons l'advocat Stéphane Babonneau, que insisteix que la llei francesa concedeix a les víctimes de violació el dret a decidir si donen a conèixer o no els debats.

Queixes dels acusats

Nadia El Bouroumi, advocada d'un dels acusats d'haver violat Gisèle Pelicot, ha justificat la seva oposició a la difusió dels vídeos en nom d'"un procés just", de l'exercici del dret de la defensa i la presumpció d'innocència i ha dit que viuen "una situació de dictadura mediàtica".

No ha discutit que Gisèle Pelicot sigui la víctima, però ha afegit un dubte: "Els acusats tenien capacitat d'entendre-ho?"

Alguns dels acusats de violar Gisèle Pelicot(EFE)

Molts dels que s'asseuen a la banqueta reconeixen haver mantingut relacions sexuals amb la víctima, però sostenen que pensaven que tenien el seu consentiment implícit, a través del marit, i que no eren conscients que aquest utilitzava la submissió química per saltar-se la seva voluntat.

Dominique Pelicot és jutjat a Avinyó, al Tribunal Criminal de Vaucluse, des del 2 de setembre, juntament amb 50 acusats més, per haver drogat durant gairebé deu anys amb ansiolítics la seva dona per violar-la en estat inconscient i que també abusessin sexualment desenes d'homes amb qui contactava per internet.

Al judici, l'home va declarar que era un violador, com la resta d'acusats, que ho sabien tot.

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexualFrança
Anar al contingut