Un grup de ximpanzés gesticulant (iStock)

Els ximpanzés "conversen" com els humans: ràpid, per torns i ajudant-se de gestos

Investigadors escocesos han identificat patrons comunicatius comuns entre les persones i primats de diverses comunitats africanes

RedaccióActualitzat

Els ximpanzés fan servir la mateixa estructura comunicativa que els humans quan "enraonen" entre ells. Així ho assenyala un estudi de la Universitat de Saint Andrews, al Regne Unit, publicat a la revista Current Biology. Els investigadors asseguren que aquests primats, que es comuniquen fonamentalment a través de gestos, fan torns per parlar i fins i tot s'interrompen d'una manera molt ràpida, com fem les persones.

"Tot i que els idiomes humans són increïblement diversos, un segell distintiu que tots compartim és que les nostres converses s'estructuren amb girs ràpids de només 200 mil·lisegons de mitjana", assenyala la investigadora Catherine Hobaiter, una de les responsables de l'estudi. Un patró que ara han constatat que també comparteixen aquests animals, com explica l'investigador de la Universitat de Barcelona especialista en conducta animal Jordi Galbany.

"Quan es comuniquen entre ells amb gestos, mantenen el torn i passen el torn d'un a l'altre. El temps que triguen en aquest intercanvi és tan baix com en els humans i, per tant, estarien establint converses de veritat."

Aquest expert explica que, normalment, "són converses curtes, però realment voluntàries".

Un llenguatge comú, però amb matisos

Els investigadors han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar converses de ximpanzés a cinc comunitats salvatges de l'Àfrica oriental. En total, els científics han observat més de 8.500 gestos d'uns 250 individus.

Durant aquestes observacions, han analitzat el ritme dels torns d'intervenció i també els patrons de diàleg gestual d'aquests animals, que inclouen diversos significats, com es pot consultar en aquesta pàgina web i com assenyala Galbany.

"Poden ser gestos que indiquin 'porta'm' o 'segueix-me' o 'para de fer això' o 'vine cap a mi'... Aquests gestos estan molt ben identificats i saben, perfectament, que tenen aquest significat."

Tot i que molts comparteixen una estructura comuna a l'hora de conversar entre ells, els ximpanzés també s'expressen amb matisos. Els experts han identificat "petites variacions entre les diferents comunitats de ximpanzés, que coincideix de nou amb el que veiem en les persones, on hi ha lleugeres variacions culturals en el ritme de conversa: algunes cultures tenen parlants més lents o més ràpids", com assenyala una altra de les autores, Gal Bhadihi.

"Fascinantment, semblen compartir tant el nostre temps universal com les subtils diferències culturals."

Entre els humans, per exemple, són els danesos els qui responen més lentament i, en els ximpanzés orientals, aquest tret correspon a la comunitat Sonso, a Uganda.

L'estudi ha analitzat més de 8.500 gestos d'uns 250 individus (Kate Grounds/Zoo d'Edimburg)

La dialèctica humana, una de tantes?

Els autors d'aquest estudi creuen que el fet que primats i humans tinguem maneres similars de comunicar-nos pot indicar que tenim "mecanismes ancestrals compartits" que han anat evolucionant al llarg de la història i que, per tant, "la comunicació humana pot no ser tan única com es podria pensar".

Amb tot, subratllen que encara no saben com o per quin motiu aquestes estructures conversacionals van evolucionar. Per esbrinar-ho, assenyalen que caldrà investigar més i, sobretot, comprovar si aquesta també és una característica present en espècies socials més llunyanes a la nostra, com els elefants i els corbs.

ARXIVAT A:
Recerca científicaCiència
Anar al contingut