Luis Medina hauria utilitzat la seva notorietat per aconseguir els contractes (Europa Press/Jose Velasco)

Embarguen els béns de luxe dels comissionistes de Madrid i els citen a declarar

Els han citat a declarar el 25 d'abril, com a investigats pels delictes d'estafa agreujada, blanqueig de capitals i falsedat documental

RedaccióActualitzat

Un jutjat de Madrid embargarà els béns de luxe als dos empresaris que presumptament van comprar-los amb les comissions cobrades a l'Ajuntament per portar de la Xina mascaretes, guants i testos covid al principi de declarar-se la pandèmia.

La Fiscalia havia demanat aquest embargament per garantir la recuperació dels diners que haurien estafat cobrant el 60% del que l'Ajuntament de Madrid va pagar pel material sanitari.

Els dos empresaris investigats són Alberto Luceño Cerón i Luis Medina Abascal. Aquest últim, que té el títol de marquès de Villalba, és habitual de la premsa del cor per ser fill de la model Nati Abascal i Rafael de Medina y Fernández de Córdoba, duc de Feria, ja mort.

José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, nega tenir cap relació amb els empresaris ara acusats d'estafar l'Ajuntament (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Medina Abascal s'hauria aprofitat, precisament, d'aquesta notorietat, per contactar amb l'Ajuntament de Madrid a través de Carlos Martínez-Almeida, cosí de l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida.

D'aquesta manera va aconseguir els contractes milionaris amb els quals ell i Luceño Cerón van embutxacar-se més de 6 milions de dòlars, dels gairebé 12 que l'Ajuntament va pagar. Són més de 5 milions d'euros amb els quals van comprar un habitatge, cotxes de luxe, rellotges d'alta gamma i un iot.


Citats a declarar el 25 d'abril

A banda d'ordenar l'embargament, el jutge Adolfo Carretero, titular del jutjat d'instrucció número 47 de Madrid, que aquest dijous va admetre la querella de la Fiscalia, ha citat Medina i Luceño a declarar, en qualitat d'investigats, el dilluns 25 d'abril a les 12.30.

Els investiga per haver comès, suposadament, els delictes d'estafa agreujada, blanqueig de capitals i falsedat documental.


"Cap intenció altruista"

A la querella, la Fiscalia argumenta que Medina i Luceño, "actuant de comú acord i amb ànim d'obtenir un exagerat i injustificat benefici econòmic, van oferir a l'Ajuntament de Madrid la possibilitat d'adquirir grans remeses de material sanitari fabricat a la Xina".

Els contractes van signar-se amb l'empresa municipal madrilenya de serveis funeraris, a partir de les negociacions que hi va mantenir Luceño, del qual la Fiscalia diu que, contràriament al que van assegurar, "en realitat, ni tenia experiència significativa en negocis d'importació ni disposava de fàbriques a la Xina, de la mateixa manera que tampoc era agent exclusiu de cap empresa malàisia ni actuava mogut per cap intenció altruista".


Suport de Díaz Ayuso

Aquest divendres l'alcalde de Madrid ha rebut el suport de la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, que ha dit que confia "plenament" en ell i en el seu equip.

Més enllà de defensar la gestió de l'alcalde, Díaz Ayuso ha fet un retret a la Fiscalia en considerar que és "una mica injust mirar ara amb els ulls del present una situació desesperada com la que hi havia el 2020, quan no hi havia material de cap tipus i es feia el possible per salvar vides".


Més Madrid, PSOE i Unides Podem, acusació particular

Aquest divendres, d'altra banda, els grups municipals de Més Madrid, el PSOE i Unides Podem a l'Ajuntament de Madrid han anunciat que es presentaran, per separat, com a acusació particular en la causa.

ARXIVAT A:
CorrupcióCovid-19
Anar al contingut