Reunió entre Trump i Zelenski al Despatx Oval
Imatge de l'esbroncada de Donald Trump a Volodímir Zelenski durant la reunió a la Casa Blanca el mes de febrer passat (Reuters)

Embolic amb el pla dels Estats Units de partir Ucraïna com el Berlín de la guerra freda

Keith Kellogg matisa la seva controvertida proposta inicial per aconseguir la pau amb Rússia

RedaccióActualitzat

L'enviat de Donald Trump a Ucraïna ha proposat dividir el país com a part d'un acord de pau amb Rússia, tot i que més tard se n'ha desdit i ha matisat les seves paraules.

En una entrevista al diari britànic The Times, el general Keith Kellogg plantejava que tropes del Regne Unit i de França instaurin zones de control a l'oest d'Ucraïna i que l'exèrcit rus es mantingui a l'est, on ja ocupa Crimea i bona part de les regions de Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Luhansk.

A més, també reservava un lloc per a les tropes ucraïneses i proposava una zona desmilitaritzada de 18 milles --uns 29 quilòmetres-- que separés les parts bel·ligerants.

Segons Kellogg, Ucraïna és prou gran per acollir diversos exèrcits que busquin fer complir un alto el foc. Descarta, però, que els EUA enviïn tropes de pau sobre el terreny.

Keith Kellogg amb Volodímir Zelenski el mes de febrer passat (Europa Press)

Els plans dels EUA dibuixen un nou mapa per a Ucraïna

Crida especialment l'atenció que Kellogg voldria dividir Ucraïna pel riu Dnipró, que divideix el país de nord a sud i travessa Kíiv.

Aquesta és la primera vegada que un alt càrrec nord-americà suggereix que el riu es converteixi en una línia de demarcació dins d'Ucraïna després d'un alto el foc.

Si bé és cert que, al sud del país, el Dnipró marca la línia del front, al nord, el seu traçat és a més de mig miler de quilòmetres.

Aquest plantejament deixa entreveure que, en els plans de pau de la Casa Blanca, els EUA reconeixen el control de facto que Moscou té sobre els territoris que ocupa actualment.

Malgrat que situa el Dnipró com la línia divisòria entre forces occidentals i russes, Kellogg descarta cedir a Vladímir Putin encara més territori a l'est del riu.

El president rus, Vladímir Putin (Reuters/Gavriil Grigorov)

El precedent alemany del 1945

Després de conèixer la proposta dels EUA sobre Ucraïna per una pau duradora amb Rússia i posar fi a tres anys de guerra, es fa difícil no imaginar que Kellogg s'ha inspirat en la caiguda del Tercer Reich i la partició d'Alemanya per formular el seu projecte.

Ell tampoc no ho amaga. De fet, el mateix Kellogg s'hi ha referit a The Times quan ha explicat que "podríem fer que s'assemblés gairebé al que va passar amb Berlín després de la Segona Guerra Mundial, quan hi havia una zona russa, una zona francesa, una zona britànica i una zona nord-americana".

El 1945, després que l'exèrcit nazi fos derrotat, les forces aliades es van repartir Berlín en quatre, i van fer el mateix amb tot el territori alemany.

Però, a diferència de l'Alemanya nazi quan va acabar la guerra, Ucraïna sí que té un govern funcional, que de ben segur considerarà la comparació amb el Berlín de la postguerra, com a mínim, molt poc encertada. Cal recordar, a més, que inicialment Rússia va justificar la invasió per "desnazificar" el país.

Per acabar, Kellogg apunta també la possibilitat que Ucraïna celebri eleccions després de signar l'alto el foc amb Rússia. Volodímir Zelenski no ha convocat noves eleccions des de les de 2019 i, mentre la llei marcial estigui en vigor, el país no tornarà a les urnes.


Kellogg es fa enrere

Hores més tard que es fes pública l'entrevista, Kellogg ha assegurat que les seves paraules havien estat "tergiversades" per part de The Times.

En un missatge al seu compte a la xarxa X, l'enviat de Trump ha dit que es referia a "forces de resiliència per donar suport a la sobirania d'Ucraïna" quan parlava d'enviar tropes al país. També ha negat cap pla per a una partició d'Ucraïna, i ha matisat les seves paraules per acabar defensant "àrees o zones de responsabilitat d'una força aliada".

El Kremlin celebra que les relacions amb els EUA "van bé"

Els moviments de la nova administració nord-americana pel que fa a Ucraïna han afavorit una aproximació a Rússia.

Des de Moscou, el govern de Putin diu que les relacions amb els EUA avancen bé, però també adverteix que el dany causat durant l'etapa de Joe Biden és greu.

En paraules del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, "tot va molt bé". També ha subratllat que "reanimar les relacions des de zero és una tasca molt difícil, que requereix esforços diplomàtics i d'altres tipus molt intensos".

Més d'una trentena de morts en un atac amb míssil al nord-est d'Ucraïna

Mentre els EUA plantegen nous escenaris per a Ucraïna, la guerra no s'atura. Aquest diumenge, el llançament d'un míssil rus a la localitat de Sumi, al nord-est del país, ha provocat un dels atacs més mortífers de la guerra aquest 2025 a la localitat de Sumi.

A les xarxes socials, Zelenski ha denunciat l'atac al centre de la ciutat precisament el dia que els creients van a l'Església, coincidint, a més, amb la festivitat de Diumenge de Rams.

L'atac ha tingut lloc dos dies després de la reunió de divendres entre Putin i l'enviat Steve Witkoff a Sant Petersburg per a un acord de pau a Ucraïna.

ARXIVAT A:
Donald Trump Segona Guerra MundialUcraïnaRússia
Anar al contingut