L'avinguda, plena de gom a gom per seguir la missa del papa.
Uns 36.000 fidels han seguit l'ofici a través d'una trentena de pantalles gegants.
ANÀLISI

Emoció, recolliment, civisme i menys gent de l'esperada

La visita del papa Benet XVI a Barcelona per dedicar la Sagrada Família ha portat milers de persones al voltant del temple des de primera hora de diumenge, quan habitualment els carrers presenten una imatge molt més solitària. Gent de totes les edats i nacionalitats han matinat per ser presents en un d'aquells esdeveniments que prenen el qualificatiu d'"històric" i que han viscut, pel tipus d'acte, amb un gran recolliment. Hi ha hagut temps també per als nervis, per situar-se a lloc els que anaven amb invitació i per trobar un bon angle de visió els que no, i per exterioritzar l'emoció que anava per dins, ja fos a través de banderes i banderoles o de consignes com "Sí, sí, sí, el papa ja és aquí".

Actualitzat
Enfilar el carrer de la Marina des de la Diagonal pocs minuts després de les vuit del matí ha estat un xoc. Una renglera de Mossos d'Esquadra a banda i banda, escortant el lloc per on havia de passar el papamòbil, i un formiguer de gent que pujava cap amunt disposats a avançar fins on els deixessin. S'aturaven a l'altura de València. Allà, les tanques impedien seguir endavant.

Els que tenien invitació per seguir l'ofici del pontífex en una de les 36.000 cadires habilitades en 11 illes de cases a l'entorn de la Sagrada Família continuaven endavant. Els altres s'anaven apinyant com podien intentant esgarrapar una mica de visió d'una de la trentena de pantalles gegants situades a la cruïlla de Marina amb Mallorca, dins de l'anomenada "zona zero".

En aquest punt s'han viscut moments d'impaciència. Invitats que no trobaven la ubicació exacta de l'entrada, i que volien avançar tant sí com no en línia recta malgrat que qui tenien al davant els intentava explicar que havien d'anar més a la dreta. Gent que un cop a la porta s'adonaven que no era la que els corresponia, d'altres que no volien perdre el seu lloc i el defensaven a capa i espasa, i veïns que intentaven sortir o entrar a casa seva, previ peatge d'ensenyar la documentació i acreditar que vivien al barri. Fins i tot moments de picaresca, quan un capellà ha entregat una invitació ja utilitzada a un jove que s'esperava a fora. La jugada els ha sortit bé.

Empentes amunt i avall per veure el papamòbil, que a la velocitat que ha passat gairebé ha estat una missió impossible si no eres a primera o segona fila. Aquest ha estat precisament el punt més criticat del dia. I més empentes per tornar a concentrar-se en la pantalla i veure el moment en què els reis i les altres autoritats rebien el papa.

Entre els assistents, molts joves en colles que pertanyien a grups catòlics, però també famílies senceres, des dels néts fins als avis. Pel que fa a procedències, s'hi podien veure cartells de grups arribats des de diferents punts de Catalunya i del territori espanyol però també molts immigrants, sobretot de Llatinoamèrica, on la religió és molt present en la societat; Filipines; Corea; el Japó, i l'Europa de l'Est.

Entremig de tanta gent, amb caps i banderes miressis on miressis, la sensació de ser enmig d'una multitud t'envaïa, tot i que allunyant-se del carrer de la Marina la percepció era que hi havia menys gent de la que s'esperava. Al carrer de Lepant, tallat al trànsit, es passejava sense problemes i només grupets de gent s'aplegaven en els punts on es veia alguna pantalla. Tampoc hi havia problemes per circular a Provença, Rosselló, Còrsega, Indústria ni Sant Antoni Maria Claret, on a les portes de l'Hospital de Sant Pau morien les fileres i fileres de cadires. Fins i tot, els vehicles es movien amb certa normalitat.

L'inici de la missa, puntual a les 10 del matí, ha fet emmudir l'avinguda de Gaudí. El silenci i el recolliment s'han apoderat de la zona, només trencats per alguns aplaudiments de tant en tant, quan el papa ha dit les primeres paraules en català, en el moment de dedicar el temple i durant la homilia, en la qual ha fet una defensa de la família tradicional i ha criticat l'avortament.

La cerimònia s'ha allargat més de l'esperat, gairebé una hora, i algunes cares començaven a reflectir l'esgotament. El moment de l'àngelus, que, en comptes de ser a les 12 del migdia, com és habitual, ha arribat poc abans de la una, ha revifat els ànims. Tot i que la majoria no l'ha pogut veure en persona, sinó a través de les pantalles, la proximitat del papa es palpava i la gent s'ha posat dempeus enmig de crits de joia, càntics i aplaudiments. El pontífex fins i tot ha hagut d'esperar uns quants segons que es fes silenci per dedicar unes paraules als fidels i beneir-los.

Ha estat el moment àlgid d'una concentració que, com a tot gran esdeveniment, sigui una manifestació, una celebració esportiva o, com en aquesta ocasió, la visita del papa, té una gran càrrega emotiva.

L'acte ha estat una demostració cívica i ha transcorregut sense incidents. També l'evacuació, que s'ha fet sense problemes, a excepció del carrer de la Marina, on les aglomeracions s'han repetit amb el desig que aquesta vegada el papamòbil disminuís la marxa.

No ha estat així però, al capdavall, tothom se sentia satisfet i fins i tot alguns marxaven cap a casa emplaçant el pontífex i tothom qui vulgui a veure's a Madrid, on l'agost de l'any que ve Benet XVI té previst assistir a unes jornades de joventut.
Anar al contingut