Molt poques cries joves arriben a trencar l'ou i sobreviure als depredadors
Molt poques cries joves arriben a trencar l'ou i sobreviure als depredadors (U Nyein Chan/U Yae Aung/Fauna & Flora)

Emocionants imatges del naixement a Birmània de tortugues de closca tova

Segons els experts, la població de tortugues de closca tova, en perill greu d'extinció, podria haver disminuït un 80% en els últims 90 anys

Actualitzat

Els observadors de fauna d'arreu del món es passen hores esperant captar moments en què la naturalesa brinda imatges insòlites. Sovint mai vistes, o gairebé.

És el cas del naixement massiu de tortugues de closca tova --Nilssonia formosa, nom científic, també conegudes com a paó birmà-- al llac d'aigua dolça més gran de Birmània, l'Indawgyi, de 260 km² i una profunditat mitjana de 22 metres, ubicat al nord del país del sud-est asiàtic.

Allà, per primera vegada en la història, la càmera de dos activistes, U Nyein Chan i U Yae Aung, va poder enregistrar les primeres passes de les petites tortugues caminant sorprenentment de pressa tot i l'escassa llargada de les potes, segons ha difós un article de The New York Times.

Tant Chain com Yae són membres locals de l'ONG naturalista internacional Fauna & Flora, fundada el 1903 i dedicada a la protecció de la fauna en més de 40 països.


En perill d'extinció

Els paons birmans només estan presents en aquest país i estan en perill crític d'extinció. El nom científic, Nilssonia formosa, prové de les taques negres i taronges de la closca, que recorden les plomes de l'esplendorosa au de la família dels fasiànids

De fet, els científics tenen poc estudiats aquests espècimens, precisament, per la poca i localitzada presència al planeta. "Ningú n'ha fet estudis adequats", ha declarat Zau Lun, director de programes de Fauna & Flora a Birmània. 

L'equip de Zau Lun va començar a treballar en la conservació d'aquesta espècie l'any passat, per això estan tan contents amb la troballa i la conveniència d'haver-la pogut enregistrar perquè es pugui veure a tot el planeta.

Per aconseguir-ho, han comptat amb la col·laboració dels habitants --a alguns dels quals han pagat per fer de "guardians" de les tortugues dia i nit-- del voltant del llac i els aiguamolls del llac Indawgyi, designat reserva de la biosfera de la Unesco el 2017.

El nom comú, paó birmà, prové de les taques negres i taronges de la closca (U Nyein Chan/U Yae Aung/Fauna & Flora)

Localització i protecció dels nius

El mes d'octubre del 2022, els conservacionistes van identificar cinc nius de tortuga amb una vintena d'ous cadascun i els van tancar, malgrat que no sabien quina espècie de tortuga en sorgiria en trencar la closca al juny.

Els "guardians" de la tortuga del llac Indawgyi han estat protegint els ous de l'amenaça de la resta d'espècies que també eviten la llacuna, així com de les inclemències pròpies de l'hàbitat, la contaminació, els efectes del canvi climàtic o les captures accidentals per part dels pescadors o altres caçadors o depredadors de l'ecosistema de la zona.  

Al voltant del 40% de totes les espècies de tortugues estan amenaçades, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

La majoria de les tortugues adultes són resistents als depredadors. Tot el contrari de les cries joves, que no arriben a trencar l'ou o no superen l'etapa que va de l'eclosió fins a l'edat adulta. 

El nombre total de tortugues de paó birmanes es desconeix, però els científics temen que la població podria haver disminuït almenys un 80% en els últims 90 anys.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut