UCI per a malalts de Covid a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (EFE/Quique Garcia)

Empitjoren les dades de Covid a les portes de Setmana Santa

"Els sanitaris, si no es cansen vacunant, es cansaran atenent malalts", adverteix Robert Güerri sobre la decisió de frenar el ritme de vacunacions per aquests festius

Actualitzat

"Fa un mes, l'Hospital del Mar tenia cinc plantes obertes per a Covid, ara en té dues i probablement aquesta setmana se n'obrirà una altra", alerta Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses del centre.

I és que, després de setmanes de millora, els indicadors de la Covid empitjoren, amb un augment dels pacients que necessiten atenció als hospitals.

Segons les últimes dades del Departament de Salut, s'han confirmat 1.068 positius nous i als hospitals hi torna a haver més de 1.400 persones ingressades, 50 més que ahir. D'aquests, 410 estan a les Unitats de Cures Intensives, 3 més que en l'últim recompte.

El risc de rebrot es torna a acostar als 200 punts per primer cop en les últimes dues setmanes (198 punts) i la velocitat de contagi també segueix per sobre d'1 (ha pujat lleugerament, fins a l'1,05).

La positivitat també està per sobre del 5%, la xifra que l'OMS fixa com a límit per tenir el coronavirus sota control.


Molts pacients hospitalitzats

Els hospitals temen la possibilitat d'una quarta onada, que els agafaria amb una ocupació altíssima.

A les UCI, se superen els 400 pacients i i un repunt portaria a una situació insostenible. Com a referència, a la baixada de la segona onada es va arribar als 317 pacients, que ja era una xifra alta, i la situació actual és pitjor.


24 hores de vacunes

Amb aquest panorama, la vacunació és l'única sortida, però fins dimecres no es reprendrà l'administració de dosis d'AstraZeneca. A més, s'ha decidit que durant la Setmana Santa es vacunarà poc perquè els sanitaris puguin descansar, cosa que ha criticat el doctor Robert Güerri, en una entrevista al canal 324:

"El personal sanitari, si no es cansa vacunant, es cansarà atenent pacients malalts. Ja sé que és un tema de limitació de les vacunes, però no pot ser el plantejament "hem d'aturar"...  Ha de ser continu, probablement 24 hores al dia i constant"

 

Fer passos enrere

Des del Grup de Biologia Computacional de la UPC, també alerten de la situació que es pot generar amb la mobilitat actual, que empitjoraria després de Setmana Santa.

"Cal saber fer passos enrere com abans millor. Perquè la reacció sempre és lenta", ha dit al 324 l'investigador Daniel López Codina, d'aquest grup que analitza l'evolució de la pandèmia. I ha recordat que el que veiem ara "són les conseqüències del que vam viure fa deu-quinze dies."

Daniel López Codina creu que estem pagant l'excés d'optimisme:

"Vam tenir unes setmanes de millora i l'optimisme porta relaxament social i de les polítiques de minimització d'interaccions. Cal posar la intel·ligència per davant. Augmentar la mobilitat és molt perillós perquè fa que dels contactes habituals passis a d'altres diferents i això fomenta la difusió del virus".

 

Robert Güerri, des de l'Hospital del Mar, coincideix que quan es detecti que es descontrola la situació, s'ha de frenar. No vol entrar en quines mesures s'han de prendre, però insisteix que la vigilància epidemiològica ha de continuar funcionant amb la mateixa intensitat i recorda: "Ho vam viure a l'estiu i per Nadal, i ara segur que també."

Anar al contingut