Empreses contra l'edatisme que lluiten per la inclusió dels sèniors i la gent gran
El programa "Valor afegit" repassa tres projectes que pretenen millorar l'encaix del col·lectiu sènior a l'entorn professional o ajudar-lo a arribar a la jubilació en millors condiciona físiques i anímiques
Les empreses estan obligades legalment a evitar la discriminació de gènere, però la marginació per edat no està regulada, de manera que moltes vegades els prejudicis i els apriorismes acaben repercutint en el tracte al col·lectiu de treballadors de més de 50 anys, especialment quan s'acosten més a l'edat de jubilació.
La revolució tecnològica fa que a molts d'ells els costi adaptar-se a noves situacions i en quedin al marge, amb el consegüent perjudici per a les empreses. Amb tot, es tracta de treballadors que podrien aportar molt, pels coneixements acumulats i la seva experiència, especialment a l'hora de fer front a situacions crítiques a les quals ja s'han hagut d'enfrontar altres cops durant les seves carreres.
Algunes iniciatives es comencen a fixar en aquest col·lectiu per millorar-ne l'encaix a les empreses o per ajudar-lo a arribar a la jubilació en millors condiciona físiques i anímiques. Però també contribueixen que, un cop jubilats, no perdin la roda d'una societat que massa sovint els dona per amortitzats. Al "Valor afegit" hem anat a trobar tres projectes que tenen en el punt de mira fer costat a aquestes persones.
Valorar el talent i l'experiència
La Sílvia González va participar durant un any en la integració financera de l'empresa catalana de pintures Titanlux en la multinacional neerlandesa Akzo. Necessitaven un perfil de professional sènior amb llarga experiència en la direcció financera d'empreses que intervingués temporalment durant el procés d'adquisició. És la figura del que es coneix com a "interim manager", gerent interí. "Has d'aportar experiència, coneixements i rapidesa... i maduresa", explica.
Qui va intermediar en la seva contractació va ser Talent Sènior, una empresa d'assessoria en recursos humans i selecció de personal centrada només en els professionals sèniors, de més de 50 anys. La Montse Pitxot, psicòloga de formació i amb llarga trajectòria professional, va fundar l'empresa arran de la seva experiència personal, ja que va haver de buscar feina amb 53 anys.
"Per primera vegada, em vaig trobar que ja no era tan fàcil anar a fer entrevistes, malgrat la trajectòria. Alguns que em feien l'entrevista em deien: "On vas, tan gran?". I un bon dia vaig decidir que havia de contribuir a sensibilitzar el mercat laboral d'aquesta realitat, que és absolutament injusta i que és molt punyent per a molts professionals".
Amb la seva feina, treballa per l'equitat, per garantir la igualtat d'oportunitats: "Que algú de 52 anys ja no entri a formar part dels plans de desenvolupament de l'empresa, perquè només li queden 15 anys de feina, no té cap sentit, i això els sèniors no ho viuen bé".
Tenir en compte els empleats més grans
A la multinacional suïssa Alcon, dedicada als productes oftalmològics, el 65% dels treballadors a la península Ibèrica tenen més de 50 anys. Alcon ha estat qualificada per Talent Senior d'empresa "sèniorment responsable", després d'una exhaustiva enquesta entre els seus empleats. Rosa Maria Sabaté és la gerent de recursos humans:
"Per a mi és molt important que aquestes persones, o aquestes persones que som sèniors, ens sentim valorats, que realment el nostre coneixement i la nostra expertesa es visibilitzi. Que es treballi i es continuï amb el desenvolupament, és a dir: "Ei! Perquè tingui l'edat que tingui, jo... vull aprendre. Jo vull canviar. Jo vull aprendre aquestes noves tecnologies. Jo soc capaç de fer-ho".
Des de Talent Sènior també han dissenyat un programa per preparar les persones, l'últim any abans de jubilar-se, a encarar una nova etapa de la vida i facilitar que puguin llegar els seus coneixements i expertesa a altres companys.
Montse Pitxot: "És una manera de reconèixer la persona i que l'empresa reculli un llegat, reculli coneixements, pugui compartir tot el que aquella persona ha fet per tenir èxit en la seva trajectòria". Rosa Maria Sabaté: "Per mi, és una de les coses que més satisfacció dona a les persones. El fet de poder dir: "Els meus companys segueixen el camí que jo he començat"".
Donar eines per entrar en la jubilació
L'Imma fa quaranta anys que es dedica a l'esport, fent classes o entrenaments personals, però des de fa quatre anys, des de casa seva, imparteix sessions d'exercici físic en línia. Col·labora amb Vilma, una plataforma que ofereix formació i continguts en línia específicament dirigits a persones que planifiquen la seva jubilació o que ja estan jubilades.
"Compartir aquestes sessions amb la gent de la meva franja d'edat vol dir rejovenir, vol dir reinventar-se, vol dir saber quines possibilitats tens de fer amb el teu cos qualsevol moviment".
El Jon i l'Andreu van fundar Vilma després de la pandèmia veient la falta de continguts a la xarxa pensats per a aquest col·lectiu. Jon Balzátegui, n'és el director general: "Vaig viure de molt a prop el procés de jubilació de la meva mare, i vaig veure que no hi havia cap solució digital per acompanyar-lo. Llavors vaig veure una oportunitat de donar resposta als interessos i a les inquietuds que podien tenir les persones que es jubilaven". Andreu Teixidó és el director d'operacions de Vilma:
"Li va passar el que li passa a molta gent, que és: em jubilo, porto treballant vuit hores al dia o més, i de sobte em trobo a casa sense conèixer gent, sense relacionar-me amb persones. Sense treballar en el dia a dia tinc moltes hores lliures". I el que passa és que molta gent que entra en l'edat de jubilació, entra en processos de depressió".
Un espai virtual on formar-se i relacionar-se
Ells han creat una comunitat d'aprenentatge, un club gratuït amb cursos en línia i gravats, als quals han afegit també articles i guies per donar resposta a dubtes i interessos d'aquest col·lectiu. Ja tenen 200.000 persones registrades.
Jon Balzátegui: "Poden accedir a articles i recursos en finances, temes de pensions, planificació financera, salut, exercici, alimentació saludable... temes d'oci, temes de família i relacions...".
Andreu Teixidó: "Nosaltres busquem quines informacions busquen les persones de més de 50 anys per internet. Sobre els dubtes que tenen, nosaltres preparem un article i el publiquem. A més, treballem amb molts experts en diferents matèries. Però la plataforma també és una via per relacionar-se."
Contra l'exclusió en l'entorn digital
La Roser Roca va cantar durant anys a la coral del seu poble. Quan va fer els 90 anys, les netes li van regalar una tauleta digital, la Bleta, que per ella, que ara en té 92, s'ha convertit en una eina insubstituïble.
"Jo, que m'agrada molt cantar, em venen a la memòria cançons d'abans, que ballàvem, cançons molt maques; moltes eren boleros i cançons del cor. Me les gravo i les escolto, i si no m'ha sortit bé, l'esborro; si surt bé, allà queda".
Durant la pandèmia, la Isabel, l'Adrià i el Gerard, tres joves enginyers electrònics, van dedicar-se a buscar tauletes digitals que la gent no utilitzava i repartir-les per residències i hospitals perquè els avis poguessin comunicar-se amb les famílies. Però segons Gerard Pinar, director d'operacions de Bleta, "amb les tauletes que els fèiem arribar no n'hi havia prou perquè ells mateixos s'aclarissin per comunicar-se per Whatsapp, o per fer videotrucades, i ens van preguntar: "Podeu adaptar aquestes tauletes a la gent gran perquè les sàpiga fer servir?" I aquí va néixer una mica el projecte, el producte".
Van crear una tauleta adaptada a la gent gran, fàcil de veure i de fer anar, i ja preparada amb una sèrie d'aplicacions preinstal·lades.
"Ja des del principi tens les sis aplicacions que la gent utilitza més. Ara bé, si vols posar les aplicacions més grans o afegir més aplicacions a la pàgina d'inici, ho pots fer d'una manera molt fàcil i intuïtiva".
Anar tancant la bretxa digital
A més, tenen un sistema d'assessorament telefònic i en línia per solucionar qualsevol problema o dubte que es pugui trobar l'usuari. Ara han fet un pas més i han creat una aplicació que es pot descarregar gratuïtament per convertir qualsevol telèfon mòbil en una Bleta. Isabel Garcia, directora general de Bleta, diu: "Al principi ens demanaven la tauleta, perquè hi ha moltes funcionalitats, poden veure millor les sèries, llegir... Però molta gent, a mesura que ha anat passant el temps, ens deia: "Jo tinc el meu mòbil i el vull adaptar, també. Com ho faig?" I nosaltres vam anar veient aquesta necessitat i vam decidir fer una solució per al mòbil".
Ja hi ha 1.500 persones que utilitzen la tauleta a Espanya i han tingut 60.000 descàrregues de l'aplicació a tot el món. De cara al futur, però, no tenen por d'acabar la feina i ja estudien com incloure-hi noves tecnologies com la realitat virtual o la intel·ligència artificial. Isabel Garcia:
"La gent pensa que la bretxa digital s'està reduint i és al contrari, està augmentant. És cert que els problemes que té la generació actual de persones grans seran diferents dels que tinguin d'aquí a deu anys o d'aquí a vint anys, però els problemes augmenten perquè el ritme de desenvolupament de la tecnologia augmenta".
- ARXIVAT A:
- Empresa