Ampolles de llet en un supermercat (ACN/Mar Martí)

Empreses lleteres espanyoles pararan l'activitat per la vaga de transportistes

A Catalunya, les principals empreses del sector de la llet asseguren que, de moment, treballen amb normalitat
Actualitzat
TEMA:
Agricultura

L'aturada indefinida que manté des de dilluns una part del sector del transport per carretera comença a provocar problemes de subministrament en la cadena alimentària.

La Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil), que agrupa bona part de la indústria làctia espanyola, ha anunciat que moltes empreses hauran de paralitzar l'activitat perquè no els arriba tot el que necessiten per processar la llet.

Per tant, a partir d'aquest dijous se suspendrà la recollida de llet a les explotacions ramaderes. Fenil alerta que està en risc l'abastiment de productes nutricionals bàsics en l'alimentació, com la llet i els làctics.

En els darrers dies, les fàbriques han vist com s'interrompia el subministrament d'elements necessaris per a l'elaboració de productes làctics. També ha quedat afectat el trasllat del producte acabat a les cadenes de distribució, de manera que s'ha anul·lat la capacitat d'envasat i emmagatzematge.

Fenil, que integra més de 60 empreses del sector i representa més del 95% de la producció estatal de productes làctics, l'aturada està comportant "conseqüències socials, econòmiques i mediambientals inevitables". La federació atribueix la situació al "desemparament i la impotència dels transportistes" davant l'actuació dels piquets informatius.

Dues vaques d'una explotació de Malla (ACN/Gemma Aleman)

Normalitat en les grans empreses lleteres catalanes

Les principals empreses catalanes del sector asseguren que, de moment, treballen amb normalitat, perquè a Catalunya l'aturada té menys afectació.

Tanmateix, indiquen que estan en alerta perquè la llet és un producte que es fa malbé i qualsevol problema els podria afectar.

Envasos de llet (ACN/Ethan López)

El sector del gran consum demana garantir el trànsit de mercaderies

Les associacions empresarials que representen la cadena de valor del gran consum, pel que fa a la indústria i la distribució, han sol·licitat formalment al govern espanyol la col·laboració urgent per assegurar la lliure circulació de mercaderies.

En un comunicat conjunt, les organitzacions que agrupen les principals cadenes de supermercats (Asedas, ACES i Anged) i els representants de la indústria i dels fabricants (Aecoc i FIAB) han reclamat l'acció de l'executiu davant "l'enduriment de les accions destinades a impedir que el transport de mercaderies per carretera pugui oferir els seus serveis".

Les organitzacions han fet una crida a la responsabilitat dels convocants de la vaga per no encoratjar els actes vandàlics que s'estan produint i evitar fer pagar als ciutadans "els problemes que la societat en el seu conjunt ja està patint i que són conseqüència de l'actual context inflacionista i el complex escenari internacional".

Transportistes gallecs durant una aturada a Santiago de Compostel·la (EFE/Lavandeira jr)

Tercer dia d'aturada

En el tercer dia de vaga en el transport, les protestes s'han estès per diversos punts de Catalunya i l'estat.

Centres logístics com Mercabarna avisen que, els propers dies, poden tenir problemes per rebre productes frescos procedents d'Andalusia, com poden ser albergínies, pebrots i maduixots.

Mercabarna insisteix que no hi haurà problemes de desabastiment, però sí que faltaran uns quants productes. Aquest dimecres, per exemple, han arribat la meitat de camions amb peix que en un dia normal.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Agricultura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut