Empreses dels Estats Units, preocupades pel bloqueig dels seus talents a l'estranger
Hi ha organismes i associacions que ja s'han començat a mobilitzat davant d'aquesta nova situació
Google ha recordat que estan preocupats per aquesta ordre executiva de Donald Trump que pot bloquejar molts talents estrangers que treballen per a l'empresa. De moment, a Google, 100 treballadors estarien afectats per aquesta mesura. Microsoft també ha advertit als seus accionistes que la nova ordre podria tenir un impacte material important en el seu negoci.
El sector de la tecnologia basa els seus èxits, en gran mesura, als treballadors altament qualificats i ben remunerats a l'estranger amb visats H1-B. Si hi ha un risc, per petit que sigui, que el treballador intel·lectual pateixi algun tipus de restricció o que se'ls espanti o incomodi, hi ha la possibilitat que abandoni la seva feina. Aleshores, les grans empreses de tecnologia hauran de reconsiderar on col·locar el seu personal clau en el futur.
Mobilitzacions contra la mesura
D'altra banda hi ha organismes i associacions que ja s'han començat a mobilitzar davant d'aquesta nova situació. La Unió de les Llibertats Civils Americanes (UCLA) ha presentat una demanda contra l'ordre executiva i també pensa fer-ho el Consell de Relacions Americanoislàmiques. La demanda és en favor dels dos ciutadans iraquians que no han pogut entrar al país aquest dissabte, però els advocats, sol·liciten que es presenti de forma col·lectiva per englobar a qui es pugui trobar en la mateixa situació.
De moment, per evitar problemes, empreses i associacions pro drets civils i drets humans recomanen retardar els viatges internacionals durant almenys 90 dies.
Els grups de drets humans manifesten que no hi ha un vincle entre els refugiats sirians als EUA i el terrorisme. Continuen rebatent la mesura de Trump, que va dir que l'aplicava per "mantenir els terroristes islàmics radicals fora dels EUA".