Empreses que busquen allargar la vida dels mòbils: "El més sostenible és el que ja tens"
Aquesta setmana que s'ha celebrat el Mobile World Congress també s'han vist iniciatives per reduir l'impacte en el medi ambient de la fabricació de telèfons intel·ligents i per combatre l'obsolescència programada
Una quarta part de tota l'electricitat que fa servir la indústria de la telefonia mòbil ja prové de fonts renovables. Per ara, el 61% de la indústria s'ha compromès a reduir ràpidament a la meitat les seves emissions de carboni per al 2030. Un augment de 12 operadors més des del 2022. I és que aquesta indústria genera el 2% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle.
Això, segons dades del darrer informe de la GSMA, l'entitat organitzadora del Mobile World Congress i que representa els operadors mòbils a nivell global. L'objectiu és fer un seguiment de prop del progrés del sector cap a la neutralitat energètica, basant-se en les recomanacions científiques.
Reduir les emissions
"Aquest darrer any, s'ha invertit molt en les energies renovables", assegura el cap d'Acció Climàtica de la GSMA, Steve Moore: "Hem passat d'un 18% al 24% aquest any, cosa que suposa un augment significatiu, però encara queda molt per fer".
Sobretot és en el procés de fabricació dels telèfons mòbils on es produeixen més gasos d'efecte hivernacle. De mitjana, un mòbil genera uns 55 quilos d'emissions de carboni en aquesta fase. Però la gran petjada ambiental ve per la gran quantitat de matèries primeres que es necessiten.
Segons un estudi de l'Agència Francesa per a la Transició Ecològica (ADEME), es requereixen 243,6 quilos de matèries primeres per fer només un smartphone, el què equivaldria al pes de 12 bicicletes. Per això, el que és clau per a la sostenibilitat d'aquests dispositius és combatre l'obsolescència programada i allargar la seva vida.
Reparar els mòbils
Cada any creixen les deixalles electròniques en l'àmbit mundial. Segons les Nacions Unides, es generen 50 milions de tones de residus electrònics i només se'n recicla adequadament el 20%, anualment. Però cada vegada hi ha més alternatives verdes a la indústria convencional.
És el cas de Backmarket, una web de comerç electrònic que repara i recondiciona els mòbils, tauletes i ordinadors usats com si fossin nous. I que ha volgut quedar-se fora del MWC per desmarcar-se de les propostes que obliguen el consumidor a canviar de mòbil cada pocs anys. Són una alternativa a la gran indústria de la tecnologia. I ho han fet encara més explícit, aparcant un camió davant del MWC amb una lona on es llegeix que "recondicionar sí que és innovar".
"Volem que la tecnologia tingui diverses vides i les empreses que hi ha dins del Mobile volen que la societat tingui un consum molt accelerat. No cal treure un nou dispositiu cada sis mesos o cada any", explica Marta Castillo Sampedro, responsable de màrqueting i marca de Backmarket Espanya. Ells proposen una "alternativa a llençar o deixar abandonat en un calaix el mòbil perquè tingui una segona vida i una altra persona en pugui gaudir en un estat òptim".
Cada mòbil recondicionat permet estalviar el diòxid de carboni que emet un cotxe en un trajecte de gairebé 500 quilòmetres. Segons les xifres de Backmarket, un smartphone nou té una vida útil de tres anys i dos anys més després de ser recondicionat.
Un mòbil desmuntable amb recanvis
Una altra alternativa de telèfon mòbil amb una garantia de 5 anys, amb una part de materials reciclats i amb segell de comerç just és el Fairphone, un dispositiu holandès que per primera vegada ha tingut estand propi al Mobile. Un telèfon que, a més, ven els diferents components per separat, com ara la pantalla, la bateria o el port USB-C, i que l'usuari es pot reparar ell mateix.
Això és el que assegura Nacho Pascual Albarich, responsable de vendes de Fairphone: "El que veiem és que la majoria de persones deixen de fer servir el mòbil quan hi ha alguna part que s'ha espatllat, però la resta del telèfon funciona bé. Nosaltres tenim les peces intercanviables durant cinc anys, que és el temps que dura la nostra garantia. I qualsevol persona amb només cinc minuts pot obrir el dispositiu i canviar-les".
Tot i això, els responsables de les dues companyies recorden que el mòbil més sostenible és el que portem a la butxaca.
Nacho Pascual Albarich ho resumeix: "Si encara funciona, continua utilitzant-lo fins al final de la seva vida útil. I si finalment decideixes canviar de telèfon, opta per un dispositiu de segona mà o bé, si és nou, que sigui sostenible, que hagi estat fabricat de manera ètica i que duri més anys".
Aquesta companyia també assegura que allargar la vida d'un smartphone durant dos anys redueix un 45% les emissions de gasos d'efecte hivernacle.