De la defensa del català d'Aitana al mot "gràcies" en l'entrega de les Creus de Sant Jordi
- TEMA:
- Generalitat de Catalunya
El Teatre Nacional de Catalunya ha acollit aquest dilluns al vespre l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2024. Vint personalitats --deu homes i deu dones-- i deu entitats han rebut la distinció de la mà del president de la Generalitat, Salvador Illa, i de la consellera de Cultura, Sònia Hernández.
Hernández ha obert l'acte amb un reconeixement a "tota la gent o entitat que ha treballat per una Catalunya més pròspera", fent referència als guardonats. També ha recalcat la seva "projecció internacional" i ha posat en valor que hi hagi representades diferents disciplines "necessàries per a la cohesió social i el progrés".
Per la seva banda, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha dit que "el món necessita grans dosis d'esperança i humanitat" i que "és un orgull i un privilegi" comptar amb tots els guardonats, que considera "referents de la Catalunya que volem".
"Amb les Creus de Sant Jordi enaltim la llibertat i l'altruisme, el mèrit i l'excel·lència, la cultura i el coneixement, i també l'esforç i el sentit del deure. És a dir, estem distingint la virtut cívica més que no pas l'èxit enlluernador", ha afegit Illa.
La llança d'Aitana en favor de la llengua i la cultura catalanes
Una de les persones escollides per a parlar en representació de tots els guardonats ha estat la futbolista Aitana Bonmatí, que ha aprofitat l'altaveu per fer un discurs amb forta càrrega social i política: "he rebut més crítiques per parlar en català que per jugar a futbol, però això no m'ha condicionat mai".
Bonmatí ha explicat que, des de sempre, la seva llengua ha estat el català: "he crescut amb la cultura catalana, des de festes majors i diades castelleres a Sant Jordi i concerts de música en català."
La futbolista ha fet una crida a fer servir el català i una petició a les institucions presents: "Vetlleu per conservar la llengua i la cultura que ens fan únics, que no es perdi una llengua que està permanentment atacada i pateix una davallada en l'ús social." I ha afegit: "Fomenteu l'aprenentatge del català de les persones nouvingudes per fomentar la cohesió social."
La jugadora del Barça també ha lamentat que "perduren moltes desigualtats" entre homes i dones en àmbits com el sou, la feina o les situacions de violència. "Encara avui dia les dones pateixen violència masclista en l'àmbit familiar, laboral i de l'oci", i ha demanat a les autoritats corresponents que implementin "polítiques que ens portin a una igualtat real entre homes i dones".
Paritat entre les personalitats guardonades
Entre els guardonats hi ha noms com els de la periodista Àngels Barceló, el polític Josep-Lluís Carod-Rovira, l'esportista Kilian Jornet i els actors Clara Segura i Eduard Fernández. També destaquen força matemàtics: els catedràtics Claudi Alsina, Pilar Bayer i Marta Sanz-Solé, i la matemàtica, informàtica i escriptora Carme Torras Genís.
Qui també ha parlat en nom dels vint guardonats ha estat el catedràtic de Matemàtiques Claudi Alsina, que ha centrat el seu discurs a donar les gràcies: "Els de lletres tenen por als números, però els de números no tenim por a les lletres. Parlarem del mot 'gràcies'."
Alsina ha compartit el seu lema: "'Les matemàtiques rigoroses es fan amb el cap, les formoses s'ensenyen amb el cor'. I això també és cultura en aquest gran país que és Catalunya", i ha exposat una reflexió vital: "Els catalans ens hauríem d'acostumar a ser més generosos donant les gràcies a qui se les mereix. És bo ser crítics, però també cal ser agraïts."
El matemàtic ha conclòs un discurs distès i divertit amb una proposta: "Hem copiat el Black Friday, ara ens falta copiar Acció de Gràcies."
"No som espectadors passius"
Les entitats guardonades aquest 2024 són l'associació Dret a Morir Dignament, Softcatalà, SOS Racisme, Unió de Pagesos, Filmin, Consell Català del Moviment Europeu, CARES, Fundació Solidança, Nomada Studio i La Fageda Fundació.
Precisament ha estat el president de La Fageda, Josep Maria Bonmatí, l'encarregat de parlar en nom de totes les entitats premiades: "Avui, un grup d'entitats diverses que hem decidit no ser espectadors passius rebem aquest guardó".
Per Bonmatí, els premis són un "reconeixement d'un model de societat en què creiem i que construïm dia a dia", un reconeixement d'uns projectes "que dignifiquen Catalunya, enriqueixen la nostra cultura i contribueixen a la prosperitat". I ha llançat un missatge de futur: "Que aquestes Creus de Sant Jordi siguin un recordatori del compromís col·lectiu i dels ideals que ens inspiren."
- ARXIVAT A:
- Generalitat de Catalunya Aitana Bonmatí