Els guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2024 (ACN/Jordi Bataller)

De la defensa del català d'Aitana al mot "gràcies" en l'entrega de les Creus de Sant Jordi

El TNC ha acollit l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2024 entre discursos irònics i reivindicatius amb la llengua i la cultura catalanes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Generalitat de Catalunya

El Teatre Nacional de Catalunya ha acollit aquest dilluns al vespre l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2024. Vint personalitats --deu homes i deu dones-- i deu entitats han rebut la distinció de la mà del president de la Generalitat, Salvador Illa, i de la consellera de Cultura, Sònia Hernández. 

Hernández ha obert l'acte amb un reconeixement a "tota la gent o entitat que ha treballat per una Catalunya més pròspera", fent referència als guardonats. També ha recalcat la seva "projecció internacional" i ha posat en valor que hi hagi representades diferents disciplines "necessàries per a la cohesió social i el progrés".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha dit que "el món necessita grans dosis d'esperança i humanitat" i que "és un orgull i un privilegi" comptar amb tots els guardonats, que considera "referents de la Catalunya que volem". 
 

"Amb les Creus de Sant Jordi enaltim la llibertat i l'altruisme, el mèrit i l'excel·lència, la cultura i el coneixement, i també l'esforç i el sentit del deure. És a dir, estem distingint la virtut cívica més que no pas l'èxit enlluernador", ha afegit Illa.


La llança d'Aitana en favor de la llengua i la cultura catalanes

Una de les persones escollides per a parlar en representació de tots els guardonats ha estat la futbolista Aitana Bonmatí, que ha aprofitat l'altaveu per fer un discurs amb forta càrrega social i política: "he rebut més crítiques per parlar en català que per jugar a futbol, però això no m'ha condicionat mai".

Bonmatí ha explicat que, des de sempre, la seva llengua ha estat el català: "he crescut amb la cultura catalana, des de festes majors i diades castelleres a Sant Jordi i concerts de música en català."

La futbolista ha fet una crida a fer servir el català i una petició a les institucions presents: "Vetlleu per conservar la llengua i la cultura que ens fan únics, que no es perdi una llengua que està permanentment atacada i pateix una davallada en l'ús social." I ha afegit: "Fomenteu l'aprenentatge del català de les persones nouvingudes per fomentar la cohesió social."

Aitana Bonmatí ha demanat a les institucions que defensin la llengua i cultura catalanes (ACN/Jordi Bataller)

La jugadora del Barça també ha lamentat que "perduren moltes desigualtats" entre homes i dones en àmbits com el sou, la feina o les situacions de violència. "Encara avui dia les dones pateixen violència masclista en l'àmbit familiar, laboral i de l'oci", i ha demanat a les autoritats corresponents que implementin "polítiques que ens portin a una igualtat real entre homes i dones".


Paritat entre les personalitats guardonades

Entre els guardonats hi ha noms com els de la periodista Àngels Barceló, el polític Josep-Lluís Carod-Rovira, l'esportista Kilian Jornet i els actors Clara Segura i Eduard Fernández. També destaquen força matemàtics: els catedràtics Claudi Alsina, Pilar Bayer i Marta Sanz-Solé, i la matemàtica, informàtica i escriptora Carme Torras Genís.

Qui també ha parlat en nom dels vint guardonats ha estat el catedràtic de Matemàtiques Claudi Alsina, que ha centrat el seu discurs a donar les gràcies: "Els de lletres tenen por als números, però els de números no tenim por a les lletres. Parlarem del mot 'gràcies'."

El matemàtic Jordi Alsina agraeix la Creu de Sant Jordi en nom de tots els guardonats (ACN/Jordi Bataller)

Alsina ha compartit el seu lema: "'Les matemàtiques rigoroses es fan amb el cap, les formoses s'ensenyen amb el cor'. I això també és cultura en aquest gran país que és Catalunya", i ha exposat una reflexió vital: "Els catalans ens hauríem d'acostumar a ser més generosos donant les gràcies a qui se les mereix. És bo ser crítics, però també cal ser agraïts."

El matemàtic ha conclòs un discurs distès i divertit amb una proposta: "Hem copiat el Black Friday, ara ens falta copiar Acció de Gràcies."
 

"No som espectadors passius"

Les entitats guardonades aquest 2024 són l'associació Dret a Morir Dignament, Softcatalà, SOS Racisme, Unió de Pagesos, Filmin, Consell Català del Moviment Europeu, CARES, Fundació Solidança, Nomada Studio i La Fageda Fundació. 

Precisament ha estat el president de La Fageda, Josep Maria Bonmatí, l'encarregat de parlar en nom de totes les entitats premiades: "Avui, un grup d'entitats diverses que hem decidit no ser espectadors passius rebem aquest guardó". 

Per Bonmatí, els premis són un "reconeixement d'un model de societat en què creiem i que construïm dia a dia", un reconeixement d'uns projectes "que dignifiquen Catalunya, enriqueixen la nostra cultura i contribueixen a la prosperitat". I ha llançat un missatge de futur: "Que aquestes Creus de Sant Jordi siguin un recordatori del compromís col·lectiu i dels ideals que ens inspiren."

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya Aitana Bonmatí
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut