Albiach: "Mentre els dirigents independentistes siguin a la presó, no hi haurà diàleg"

En el debat de política general, els comuns reclamen a Torra que "gesticuli menys i governi més" malgrat "l'excepcionalitat"
Actualitzat
TEMA:
Debat política general

Catalunya en Comú-Podem ha reclamat una resposta "eficaç" a la sentència del Suprem pel judici del procés, que "previsiblement serà condemnatòria i dura".

En la intervenció en el debat de política general, la portaveu parlamentària, Jéssica Albiach, ha reclamat a les forces catalanistes, i en especial al PSC, que es mirin "amb afecte" la proposta dels comuns per superar la situació d'"excepcionalitat": 

"Hi ha una veritat incontestable. Mentre els dirigents independentistes siguin a la presó, no podrem tenir diàleg ni confrontació de projectes en clau democràtica. Si volem avançar, cap aquí és on hem d'anar."

Albiach ha retret a Quim Torra que hagi fet al matí un discurs "triomfalista" i sense "cap autocrítica". Ha afirmat que cal un govern "que gesticuli menys i governi més", i ha lamentat que l'executiu estigui "sense rumb": 

"El govern de Torra i Aragonès està paralitzat i sense rumb. S'han dedicat a barallar-se i a competir dins del bloc independentista. (...) Jo li he de dir que Catalunya va malament, que el seu govern s'ha caracteritzat per arribar tard i malament."  

"Malgrat la situació d'excepcionalitat, cal governar, i no ho han fet."

En la rèplica al president, ha recordat que Units Podem és qui va presentar el recurs al TC contra l'aplicació del 155 a Catalunya i que la formació morada "ha defensat el dret de decidir de Catalunya". 

 

 


Albiach ha acusat JxCat i ERC d'haver "frustrat" les esperances de molts sobiranistes: 

"Han  anat a batzegades en el tema nacional, dilapidant part del capital polític del dret a decidir. Li pregunte: Ha augmentat la sobirania de Catalunya en aquest temps? Hem enfortit les institucions? La resposta és que no, i tampoc han donat solucions a la qüestió social."

A més, ha preguntat a Torra si el seu govern està disposat a aplicar més "polítiques d'austeritat" davant la nova fase de crisi que s'acosta o bé "negaran els senyals d'alarma, com han fet aquest matí". També ha lamentat que el president no hagi abordat "fins al cap d'una hora" l'emergència climàtica o que ara "s'inverteixi menys en polítiques socials que fa 10 anys". 

La portaveu dels comuns ha considerat "inoperant" l'actual govern de la Generalitat actual i ha reclamat, amb la vista posada en la negociació dels pressupostos, un "gir social" i també "verd i morat": 

"Les eleccions podran tardar més o menys, però aquest govern té els mesos comptats. (...) Cal un govern que no cal que parli tant de república perquè la practica."


Torra: "No volem tornar a les retallades"

El president de la Generalitat ha replicat a Albiach que ell continua pensant que Catalunya "va bé" i que ho diu a partir de les xifres macroeconòmiques: 

"Aquest país ha fet un esforç, en 5-6 anys, de revertir una situació complicadíssim on li asseguro que no volem tornar mai més, que és la de les retallades. Hem aconseguit recuperar les macroxifres.

Li accepto que no hem estat capaços de baixar-les a la ciutadania. Estic tan preocupat com vostès per la pobresa i per la gent que corre el risc de desenganxar-se de l'ascensor social que ha funcionat a Catalunya." 

 

 

 

ARXIVAT A:
Debat política general Comuns
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut