El govern prendrà noves mesures davant d'un moment "complicat" per l'explosió de casos
- TEMA:
- Coronavirus
--En aquest enllaç trobaràs la informació actualitzada sobre les mesures del govern--
"No estem en un moment bo, al contrari, estem en un moment complicat." Així ha començat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la seva intervenció sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya.
Tot seguit, a més, Aragonès ha admès per primera vegada que l'augment "explosiu" de contagis de Covid-19 "ja està tenint impacte en els ingressos hospitalaris i, en menor mesura, en les unitats de cures intensives".
Aragonès també ha fet una crida a mantenir les mesures de prevenció i d'autoprotecció malgrat el cansament "lògic" després de molts mesos de pandèmia, perquè "el virus no s'ha acabat, al contrari, ens està colpejant amb força".
La gràfica de seguiment dels casos detectats i dels pacients Covid mostra com les dues línies tornen a aproximar-se, després d'haver-se desacoblat arran de l'esclat de contagis de finals de juny.
El president de la Generalitat ha comparegut davant dels mitjans de comunicació al costat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, des de l'Hospital de Bellvitge, que han visitat per saber-ne la situació de primera mà.
"Es prendran noves mesures"
Aragonès també ha avançat que aquests pròxims dies "es prendran noves mesures per limitar la propagació del virus", que s'anunciaran, previsiblement, entre dilluns i dimarts.
Argimon, d'altra banda, ha explicat que el Departament està acabant de dissenyar una estratègia de protecció dels professionals sanitaris que "serà al voltant de la vacunació i que s'aplicaria a partir del 19 de juliol.
En contra de fer més festivals multitudinaris
Preguntat sobre els festivals multitudinaris que s'han fet aquests últims dies, Argimon ha valorat que "l'organització ha estat bé", però ha reiterat que "hi ha hagut imatges que no ens han agradat gens".
A més, ha admès que "segurament a les quatre o les cinc del matí és més complicat mantenir la mascareta al 100%".
Argimon ha recordat que quan el Procicat va autoritzar-los "la situació era diferent" i es tenien els resultats dels assajos clínics fets a l'Apolo i el Palau Sant Jordi.
Per tot plegat, ha conclòs que "és clar que, en aquests moments, no soc partidari que es tornin a fer festivals multitudinaris en les pròximes setmanes".
88 ingressos en 24 hores
La compareixença d'Aragonès i Argimon té lloc el dia que la pressió hospitalària continua enfilant-se i ja hi ha 876 persones ingressades amb Covid-19. No ni havia un nombre semblant de persones hospitalitzades a causa de la pandèmia des de finals de maig, cap al final de la quarta onada.
Dissabte se'n van notificar 788, o sigui que en un sol dia hi ha 88 pacients Covid més als hospitals catalans. D'aquests, 160 són pacients crítics a les UCI, tres més que vint-i-quatre hores abans.
Les dades publicades aquest diumenge pel Departament de Salut tornen a confirmar, com ha reconegut Aragonès, que l'eclosió de contagis des de l'última setmana de juny ja es tradueix en un augment de l'ocupació dels llits d'hospital i de les unitats de cures intensives.
No es tradueixen, en canvi, en un augment significatiu de les víctimes mortals, que continuen en nivells insòlits des de l'inici de la pandèmia. Aquest juliol hi ha hagut tres dies sense cap mort per la pandèmia, dos de seguits. I el mes de juny, sis.
La primera setmana de juliol s'han comptabilitzat 12 defuncions per Covid-19, que vol dir, de mitjana, menys de 2 víctimes mortals diàries.
Rècord de contagis setmanals
Una eclosió de contagis que ha portat, aquest diumenge, a superar una altra vegada el rècord de contagis en set dies. Així, entre l'1 i el 7 de juliol, Salut va registrar, mitjançant proves PCR o tests d'antígens, fins a 40.430 casos.
Aquesta xifra, que no s'havia registrat mai des del principi de la pandèmia, vol dir que cada dia, de mitjana, hi ha 5.775 contagis.
També continua empitjorant un altre dels indicadors epidemiològics, la positivitat, és a dir el percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu. L'OMS considera que més enllà del 5% és difícil fer un seguiment adequat dels contagis i els contactes.
Ben lluny d'aquest llindar, la primera setmana de juliol els últims set dies dels quals es disposa de dades consolidades, la positivitat s'ha enfilat per sobre del 17%.
Els set dies anteriors, en canvi, superava el 13%. I la setmana entre el 17 i el 23 de juny va ser l'última en què es va mantenir per sota del 5%. En quinze dies, doncs, la positivitat s'ha enfilat tretze punts.
Milloren l'Rt i el risc de rebrot
Aquest diumenge, d'altra banda, ha estat el primer dia des de l'esclat de contagis, que han millorat dos indicadors habituals de la situació epidemiològica: la velocitat de transmissió i el risc de rebrot.
Així, la velocitat de transmissió, que havia començat a baixar dijous després d'enfilar-se fins a una Rt de 3,39, s'ha situat en una Rt de 2,40.
El risc de rebrot ha baixat per primera vegada aquest juliol i és de 1.758 punts, l'endemà d'assolir el rècord de 1.828.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Vacunes Desescalada