Vergés ha alertat que "la quarta onada no és descartable" (Europa Press)

"Érem il·lusos i no vam veure què venia": xifres que deixa la pandèmia un any després

Alba Vergés, consellera de Salut en funcions, remarca que "portem uns dies amb d'estancament" i "augmenta el risc de rebrot"

Juli Rodés AlmerActualitzat

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, han comparegut aquest matí en roda de premsa des de l'Hospital Clínic de Barcelona, que va acollir el primer cas de Covid-19 detectat a Catalunya.

Va ser fa un any, el 25 de febrer del 2020, i aleshores ni el nou virus detectat a la Xina ni la pandèmia que havia de causar no tenien nom.

Al cap de dotze mesos, més de mig milió de persones s'han contagiat de Covid-19, a Catalunya, on ha causat més de 20.500 víctimes mortals.


"Un any de transformació, de capgirar"

Ha estat un any de "canvis, de transformació i de capgirar" el sistema de salut, ha dit Vergés, que ha admès que "el febrer del 2020 erem il·lusos a nivell mundial, de no veure amb prou antelació què podia arribar realment". També que durant aquest any s'han pres decisions "molt complicades", entre les quals "algunes amb molt encert, d'altres no tant, segurament".

A tall d'exemple, ha explicat que "normalment feiem ús d'unes 600.000 unitats d'EPIs a la setmana, i ara estem fent ús de cinc milions d'unitats d'EPIs a la setmana". Els EPIs són els equips de protecció individual que utiltizen els sanitaris.

 

EN DIRECTE | Aragonès i Vergés compareixen el dia que la velocitat de contagi supera l'1
UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona, la primera que va acollir un pacient Covid (EFE/Toni Albir)


També que en aquest any s'han contractat més de 13.000 professionals sanitaris, "que es quedaran" i que s'han pogut triplicar els llits d'UCI, i passar de 13.000 a 23.000 llits convencionals.

A més, ha afegit que s'han construït cinc hospitals satèl·lits, que "donen més espais i més seguretat" per "treballar millor", i que s'han habilitat 800 espais i s'instal·laran 120 mòduls a l'atenció primària, per fer cribratges i vacunació.


"Una quarta onada no és descartable"

Vergés no ha volgut tancar la seva intervenció sense "recordar que l'epidemia no sha acabat, malauradament".

Com ja va remarcar aquest dilluns, ha dit que "estem en unes setmanes clau" en l'evolució de la tercera onada, en un "moment complicat", amb les UCIs encara plenes quan "una quarta onada no és descartable".

En aquest sentit, ha apel·lat a l'"esforç col·lectiu de la ciutadania" per superar la pandèmia.


"No estem per desescalar"

En consonància amb aquest diagnòstic, Vergés, preguntada per la reunió del Procicat d'aquest dijous ha ha afirmat que "no estem per plantejar una desescalada ni una obertura com a molts ens podria agradar".


La velocitat de contagi supera l'1​

Ha argumentat que "portem uns dies amb aquest estancament" i que "la baixada és molt petita i ens augmenta el risc de poder tenir un rebrot en les pròximes setmanes".

De fet, el primer aniversari del primer cas coincideix amb un alentiment de la millora de la tercera onada de contagis, atribuït a les noves variants més contagioses, que ja són el 40% dels casos detectats.

 

 


Les dades notificades aquest matí pel Departament de Salut mostren com la velocitat de propagació ha tornat a superar l'1, el llindar que indica que la pandèmia està en expansió.

Amb l'actual Rt d'1,01, cada cent persones, de mitjana, en contagien 101 més.

 

UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (EFE/Alberto Estévez)


Feia un mes, el 23 de gener, que s'havia aconseguit baixar l'Rt per sota de l'1. Havia arribat a 0,81, xifra en què es va estancar entre el 12 i el 15 de febrer. A partir d'aquí va tornar a pujar i els últims dies ja s'havia acostat molt a l'1.

L'indicador que continua mantenint-se a la baixa és la incidència a 14 dies per cada 100.00 persones, que ja ha baixat a 276,82 casos.

 

 


Pel que fa a la pressió de la pandèmia sobre la xarxa hospitalària, el nombre de pacients Covid ingressats encara està al voltant dels 2.000, i els crítics són gairebé 600.

 

 


En concret, s'han notificat 1.918 pacients, 55 menys que fa vint-i-quatre hores, dels quals 587 són crítics a les UCIs, sis menys que dimarts.

 

 


Aquest dimecres, d'altra banda, s'ha informat de 53 noves morts, que fan un total de 20.565 víctimes mortals.


"Necessitem més vacunes"

Tant Aragonès com Vergés s'han referit al pla de vacunació engegat des de principis d'any.

"Necessitem moltes més vacunes per accelerar el procés de vacunació", ha dit el vicepresident en funcions, i ha demanat al govern espanyol i a la Unió Europea que "resolguin amb la màxima celeritat les dificultats en el subministrament per poder avançar en aquesta tan desitjada immunitat de grup".

Vergés ha explicat que les de Pfizer arriben "pertinentment" i que les de Moderna retarden l'arribada a la setmana que ve.

Ara per ara, ha afegit, l'estratègia de vacunació es manté i "esperem no haver-la de canviar".


"El pitjor any de les nostres vides"

Aragonès obert la seva intervenció amb un record per a les més de 20.500 persones mortes a causa de la pandèmia.

A més, ha volgut "insistir que la pandèmia, malgrat que cada vegada està més controlada i té menys capacitat d'incidència, continua sent una amenaça important en les nostres vides".

En aquest sentit, ha remarcat que "les dades actuals i l'arribada i la detecció de noves variants ens recorden que no ens podem relaxar ni un sol instant".

Aragonés ha assegurat que el coronavirus "marcarà la forma de viure de moltes generacions".

 

Aragonès ha alertat que la pandèmia continua sent un risc important a les nostres vides (Europa Press)


Fent balanç del primer any de pandèmia, el vicepresident en funcions ha recordat com molts negocis passen per "moments d'extrema dificultat" i alguns han hagut de tancar.

També com ha afectat els estudiants i els joves en general. I "l'impacte emocional enorme" que comporta haver "sacrificat una part molt important de la vida social".

"Ha estat un any duríssim", ha dit Aragonès, que s'ha mostrat convençut que "per a molts, de ben segur, aquest ha estat el pitjor any de les nostres vides".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaVacunes
Anar al contingut