Aragonès defensa fins a tres vies jurídiques per a un referèndum pactat per la independència
- TEMA:
- Pere Aragonès
L'article 92 de la Constitució, que estableix que les decisions polítiques de transcendència especial podran ser sotmeses a referèndum, seria la via jurídica més factible per convocar-lo. Almenys això conclou l'informe de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern sobre les vies jurídiques per a una eventual consulta sobre la independència, que el president Pere Aragonès ha presentat aquest dimarts.
Tot i que la via jurídica prioritària és aquesta, també es contemplen alternatives com la Reforma de la Llei orgànica 2/1980 sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum o la delegació de les funcions estatals per autoritzar referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució.
El document parteix de les conclusions del Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat, presentades a l'octubre, que va considerar una consulta acordada com la millor fórmula per resoldre el conflicte. Aleshores plantejava cinc propostes diferents de referèndum. De totes, l'aposta del govern era i és el model celebrat a Escòcia, és a dir, un referèndum d'inici només a Catalunya. I això és justament el que s'ha definit ara en aquest nou informe.
Una resposta binària i sense majories necessàries
El document de l'octubre recomanava que un eventual referèndum hauria de complir condicions com ara tenir una pregunta clara, preferiblement binària. "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?" és la que es proposa ara, seguint aquesta premissa.
Malgrat que també es plantejava que caldria acordar, si fos el cas, les majories necessàries i els quòrums de participació; Aragonès ha descartat aquesta condició en una eventual consulta.
Amb tot, Aragonès ha subratllat que es tracta d'una "proposta concreta i viable" que esdevé "un material excel·lent per a la nova fase de negociació amb l'Estat".
El document, que el director de l'institut --Joan Ridao-- ha entregat aquest dimarts al matí al president, s'ha acabat ara, coincidint amb la precampanya, i Aragonès ha decidit presentar-lo igualment a la mateixa hora que l'habitual roda de premsa per explicar els acords de govern, que s'ha suspès.
Aquest fet l'ha denunciat el PP davant la Junta Electoral, perquè entén que és una "utilització partidista i electoralista d'Esquerra" de les institucions.
Alegría: "En absolut està al full de ruta"
El govern espanyol, per boca de la ministra portaveu, Pilar Alegría, ha rebutjat la proposta d'Aragonès. "És la seva posició, però no és en absolut la d'aquest govern, i menys la de la majoria de la societat catalana", ha dit.
Segons Alegría, "va en contra" de l'aposta del seu govern per la "unitat, el retrobament i l'avenç" de Catalunya i Espanya. Una política, ha afegit, que té el suport "de la majoria de la societat catalana".
El referèndum que ha plantejat el president "no està en absolut al full de ruta del govern" espanyol, que passa per "la unitat, el retrobament i la concòrdia". "Unes polítiques que han estat avalades clarament per la societat catalana", ha dit.
També el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat aquest dimarts contra el president Aragonès, per tornar a la "matraca de la independència" i ha afirmat que Pedro Sánchez hauria de "trencar avui mateix" amb els seus "socis independentistes".
"Si a Sánchez li quedés sentit d'estat, no deixaria ni que presentessin aquesta proposta de referèndum, avui mateix trencaria amb els seus socis i posaria fi a aquest viatge sense retorn", ha proclamat en la Junta Directiva Nacional del PP, màxim òrgan del partit entre congressos.
Pots consultar l'informe de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern sencer aquí:
- ARXIVAT A:
- Pere Aragonès