Taula presidencial del sopar inaugural de l'MWC amb Felip VI, els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (EFE / Francisco Gómez )

Fredor entre Aragonès i el rei al sopar del Mobile, amb discursos centrats en l'economia

Pedro Sánchez destaca la presència de totes les institucions en l'acte i apel·la a la unitat i la cohesió
Actualitzat

Tret de sortida al Mobile World Congress amb un sopar al recinte de la Fira de Barcelona, a Montjuïc, on han coincidit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI.

Ha estat l'arrencada d'una edició reduïda del Mobile World Congress, en què, tot i la pandèmia, hi haurà 700 empreses presents i 300 en línia. L'obertura de portes de l'MWC aquest dilluns vol representar el principi de la recuperació econòmica del sector després que l'edició del 2020 es cancel·lés a l'inici de la pandèmia.

Felip VI i Pedro Sánchez saluden l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el sopar inaugural del Mobile World Congress (EFE/Toni Albir)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha evitat saludar Felip VI a la seva arribada al sopar inaugural de l'MWC. El president espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta Nadia Calviño, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, han rebut el monarca.

Aragonès ha accedit al recinte acompanyat del vicepresident, Jordi Puigneró, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Fonts de Presidència de la Generalitat han revelat que Aragonès sí que ha saludat el rei i Sánchez quan han coincidit a l'interior.

Pere Aragonès saluda Felip VI abans del sopar inaugural del Mobile (EFE / Francisco Gómez)


Discursos centrats en l'economia

Als discursos inaugurals no hi hi ha hagut referències polítiques, ni als indults, ni a la taula de diàleg. Han estat parlaments molt centrats en l'economia i en la recuperació després de l'aturada provocada pel coronavirus a tot el món.

En el seu discurs, Pere Aragonès ha assegurat que la tornada del Mobile a Barcelona després de l'any de pandèmia demostra "la força dels ciutadans i del personal sanitari". Aragonès ha demanat que el procés de digitalització que viu el món serveixi "per cohesionar la societat" i millorar la vida de les persones:

"Després d'un any difícil estem encantats de tornar a reunir-nos. Això demostra la força dels nostres ciutadans i el nostre personal sanitari. La tecnologia ens pot ajudar perquè les vides de les persones siguin millors. El programa d'aquest any de l'MWC va en aquesta direcció."

"Hem de garantir una transició digital que garanteixi el potencial transformador de la digitalització en totes les esferes: salut, cultura i educació."

Pedro Sánchez ha fet una crida a la unió en el seu discurs inaugural i ha destacat la presència de totes les administracions en l'acte pel "bé superior de tots":

"Ens uneix el mateix desig d'una recuperació econòmica forta, robusta i justa, que ha de ser verda, digital i inclusiva. I serà més forta quan predominin els valors de cohesió i unió."

Felip VI ha fet una petita part del seu discurs en català i la resta en castellà i anglès. El monarca ha destacat l'èxit que representa que l'MWC es pugui tornar a fer a Barcelona i ha agraït la confiança dels organitzadors en la ciutat:

"El fet que siguem avui aquí demostra que el sector firal sap adaptar-se a les noves circumstàncies. De tot això n'és bon exemple Catalunya i Barcelona. Barcelona és reconeguda per la seva importància cultural i d'innovació. Una ciutat que és motor de Catalunya."


Primera trobada després dels indults

La inauguració oficial de l'MWC ha estat la primera oportunitat per trobar-se en un mateix espai el president català, l'espanyol i Felip VI. Ha estat tot just cinc dies després que el Consell de Ministres aprovés l'indult als nou líders independentistes empresonats.

Aquesta és la segona visita del rei a Catalunya des que Pere Aragonès presideix la Generalitat, després que tots dos coincidissin a la reunió del Cercle d'Economia a l'hotel W. En aquella ocasió, Pere Aragonès no va assistir al sopar presidit pel Felip VI, però sí a una trobada prèvia amb empresaris i amb el president de Corea del Sud, Moon Jae-in.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès han coincidit al sopar d'aquest vespre i es tornaran a trobar, aquesta vegada al Palau de La Moncloa, dimarts a la tarda, en la que serà la primera reunió com a presidents. En aquesta trobada entre presidents està previst que es concreti la represa de la taula de diàleg al setembre.

Oriol Junqueras, en la primera entrevista que concedeix des de l'indult, ha defensat que la taula de negociació entre governs "és una gran oportunitat" i lloa l'actitud del govern espanyol, que és, assegura, "la millor en una dècada":

El vicepresident Jordi Puigneró ja ha anunciat que reclamaran que Espanya compleixi la resolució de l'informe del Consell d'Europa.

Protestes contra la visita reial

Prop d'un centenar de persones s'han concentrat a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona en protesta per la visita del monarca espanyol a Barcelona, sota el lema "Foc al Borbó".

Durant la protesta, alguns assistents han cremat fotos amb la imatge del rei i s'han llançat alguns càntics contra la corona, com ara "Catalunya no té rei". Els manifestants han mostrat pancartes per recordar els 3.000 represaliats per l'estat espanyol arran de l'1 d'Octubre, segons xifren les entitats independentistes.

També han desplegat davant el cordó policial que protegia el recinte dues guillotines de fusta amb la icona d'una corona per representar la monarquia espanyola. La protesta s'ha desenvolupat sense incidents i poc després de mitja hora ja s'ha començat a dissoldre.

 

 

 

En un espai de dues setmanes, Felip VI haurà visitat Catalunya en tres ocasions. El dijous 1 de juliol hi tornarà acompanyat de la princesa Elionor i la resta de la seva família per a l'entrega dels Premis Princesa de Girona al CaixaForum de Barcelona.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut