Argimon: "Si arriba una quarta onada, la gent de 55 a 65 anys també ha d'estar vacunada"
- TEMA:
- Vacunes
Més pressió del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, al Ministeri de Sanitat per poder posar la vacuna d'AstraZeneca també a les persones d'entre 55 i 65 anys. Espanya manté el topall de 55 anys, malgrat que països com Alemanya, Itàlia, França o Holanda ja l'han elevat.
"No és un tema de desobeir o no, és un tema clarament d'evidència científica. Demanem evidència científica per mantenir un topall que ningú està mantenint a data d'avui. Ningú", ha afirmat Argimon en una compareixença juntament amb la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.
Argimon ha apel·lat a l'estudi d'Escòcia que indica una reducció superior al 90% dels ingressos i probabilitats de malaltia greu en persones grans vacunades amb el fàrmac d'AstraZeneca, i d'un 85% amb Pfizer.
Pel secretari de Salut Pública, cal centrar els esforços ens els grups de més risc per estar més ben preparats si empitjora la situació:
"Si arriba una quarta onada, tenir o no tenir vacunada la població de 55 a 64 anys i dedicar-nos a vacunar població més jove no té molt de sentit".
La petició d'apujar el topall d'AstraZeneca ja la va fer la setmana passada, però ara hi ha insistit, recordant que l'Agència Europea de Medicaments no hi va fixar un límit i que personalitats científiques com els doctors Trilla o Prieto-Alhambra, el Consell de Col·legis de Farmacèutics o el de Metges han demanat que s'inoculi en el col·lectiu.
Tot i que des del Col·legi de Metges van instar fins i tot a tirar pel dret si Madrid no canvia de criteri, Argimon ha descartat una decisió unilateral. "Amb les vacunes no es fan DUIs", ha replicat.
Debat sobre l'opció d'endarrerir la 2a dosi per vacunar més gent
Sobre la possibilitat d'endarrerir la segona dosi per poder posar la primera a més gent, Argimon ha considerat que la decisió "ha de ser d'Europa" perquè cal garantir que hi haurà segones dosis suficients quan arribi el moment.
"Segurament la millor opció sigui una combinació de les dues estratègies. En grups de molt risc és necessari posar-los les 2 dosis, però en els de menys, es pot retardar la segona", ha explicat Argimon.
Els criteris per posar la vacuna als majors de 80 anys
Sobre els comentaris a les xarxes de persones de més de 80 anys que encara no han estat citades per posar-se la vacuna, des de la Generalitat argumenten que la vacunació va avançant a mesura que van arribant les dosis. "A l'atenció primària van fent la citació en relació al nombre de dosis que es van distribuint", ha contestat Cabezas.
La sots-directora de Promoció de la Salut ha admès "més que diferències segons el territori, hi ha certes diferències en l'organització". Això fa que en zones rurals tinguin bones cobertures i, en altres llocs més poblats, les dades siguin més variables.
El Departament de Salut ha comunicat aquest dimarts prop de 14.000 noves dosis de vacunes administrades. Ara hi ha més de 581.000 catalans amb almenys una dosi posada, un 7,52% de la població. Han rebut les dues dosis més de 208.000 persones, un 2,7% del total.
"En total hem posat 789.980 dosis de vacunes, que equival al 87,15% de les 906.000 que havíem rebut fins aquest dilluns al matí", ha informat la doctora Cabezas.
"Donar aire" sense un llindar d'UCI com a condició
Pel que fa a la resta d'indicadors de la pandèmia, baixa clarament el nombre de contagis de coronavirus que es detecten. S'han notificat menys de mil positius nous i el risc de rebrot recula i està per sota dels 200 punts per primer cop des de mitjans de desembre.
Ara hi ha una cinquantena de pacients menys de coronavirus als hospitals. La xifra total està una mica per sota dels 1.600 malalts, amb 500 a les UCI.
El responsable de Salut Pública ha destacat que és una xifra encara molt alta, perquè la segona onada la vam començar "amb 140 llits ocupats, que ens semblaven molts". Vam arribar a un pic de gairebé 600 llits i després es va baixar fins a 320, que van tornar a pujada per la tercera onada. Les últimes restriccions ho han corregit lentament però l'ocupació de les Unitats de Cures Intensives encara és molt alta.
De tota manera, Argimon aposta per donar aire amb les restriccions "perquè la ciutadania està molt esgotada" i diu que aquest oxigen no està condicionat a les UCI. "No tenim aquest llindar. Com més baix, millor", ha conclòs.
Actualment el risc de rebrot és avui a 198 punts, és risc alt, però abandona el risc molt alt que ens ha acompanyat tot l'any 2021.
La velocitat de transmissió recula un pèl i és de 0,92. La positivitat es manté a l'entorn del 4,6%, una bona dada per sota del 5%.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Coronavirus Covid-19 Salut