El certificat covid, obligatori a restaurants, residències i gimnasos a partir de divendres
Argimon informa que s'analitzen dos positius detectats a l'aeroport del Prat procedents de Sud-àfrica per determinar si són de la variant òmicron
L'ús del certificat covid s'ampliarà, finalment, a partir de divendres que ve, quan serà obligatori per entrar als bars, restaurants, gimnasos i residències.
És una mesura que va entrar en vigor divendres passat, però es va haver d'aturar arran del col·lapse de la web i l'aplicació La Meva Salut.
Un cop superada la saturació, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha comparegut per anunciar que, finalment, es demanarà a partir de la mitjanit de divendres (la nit de dijous a divendres) en aquests espais, a banda de les discoteques i l'oci nocturn, on ja fa setmanes que és vigent.
Un petit canvi respecte del que s'havia dit que és que serà exigible a les persones de més de 13 anys (en comptes de 12).
El conseller ha explicat que donen uns quants dies més de marge a la gent per descarregar-se el certificat digital covid abans que sigui exigible en aquests espais, tenint en compte que hi ha qui pot necessitar ajuda per fer-ho.
En aquest sentit, ha dit que és la xarxa familiar i d'amics qui ha de prestar el suport:
"La gent està anant als CAP a demanar la impressió del certificat covid. No és la funció de la primària, que, ara mateix, té una forta càrrega de feina".
Salut no té previst demanar-lo per accedir a espais exteriors, encara que siguin llocs multitudinaris com el Camp Nou.
Dos possibles casos d'òmicron en estudi
El conseller ha intervingut després que s'ha confirmat el primer cas de la variant òmicron a Espanya, a l'Hospital Gregorio Marañón, de Madrid.
A Catalunya, ha explicat, s'han detectat dos positius a l'aeroport del Prat, de viatgers procedents de Sud-àfrica, que havien fet escala -segons Argimon seria via Alemanya- i que s'han enviat a analitzar a l'Hospital de la Vall d'Hebron.
Aquest dimarts se sabran els resultats. Com va passar a Barajas amb el primer cas, els positius es van detectar amb els tests d'antígens a les instal·lacions aeroportuàries.
El conseller no ha volgut donar cap detall de com es troben i ha tret importància a la procedència dels viatgers. "La ruta no és que no la vulgui donar, tampoc la sé. El que m'interessa és que tenim dos casos", ha apuntat.
L'ús de la mascareta i la ventilació són "cabdals", ha destacat, a més de mantenir la distància sempre que sigui possible, davant d'una variant que acabarà arribant:
"Si s'ha detectat, més tard o més d'hora arribarà a Catalunya, Espanya i la resta de països europeus. El tancament de fronteres és una mesura lògica, demanar PCR és més que lògic, però el que fa és retardar, però no evitar la propagació".
Argimon ha comentat que, divendres, al món occidental hi va haver "pànic", però ha recordat que encara no hi ha dades fefaents que sigui més transmissible, perquè té moltes més mutacions, ni que provoqui més malaltia greu o que s'escapi de les vacunes.
L'OMS l'ha considerat una variant preocupant i ha afirmat que la probabilitat que l'òmicron s'escapi a nivell mundial "és alta".
En qualsevol cas, però, la Generalitat no té previstes ara com ara noves mesures restrictives.
"Cap de les dades queda emmagatzemada", remarca
Argimon ha subratllat que el certificat covid no és una eina per diagnosticar els brots i ha dit que s'ha acordat amb els sectors implicats, que, en cas que no hi hagi cobertura i no es pugui fer servir el mòbil per verificar, la simple inspecció ocular ha de servir per tenir llum verda per accedir als espais interiors esmentats.
"No és un sistema de traçabilitat. Cap de les dades queda emmagatzemada. En el supòsit que hi hagi un brot, no sabem qui està o no està en aquell establiment", ha explicat.
"És una eina que pensem que ens ha d'ajudar a controlar la pandèmia, però no és la solució", ha afegit.
La implantació del certificat covid ha fet augmentar les primeres dosis de vacunació i s'han tornat a veure cues als centres on es fan les punxades.
En concret, 20.000 persones s'han decidit a fer el pas, però Argimon ha defensat que no s'ha activat amb la intenció que es vacuni més gent:
"No és una mesura per incrementar la vacunació. Si s'incrementa, benvinguda sigui, però no és aquesta la finalitat."
Catalunya, on més certificats s'han descarregat
Catalunya està al capdavant de l'estat en nombre de descàrregues del certificat. Fins a mig matí eren 10.421.142 certificats, segons Salut.
En l'última setmana, les descàrregues han fregat els dos milions, la majoria entre divendres i diumenge. Només divendres se'n van sol·licitar 360.000.
Salut remarca que cal guardar-se el document, baixar-lo, en comptes de descarregar-lo cada vegada, perquè es pugui presentar encara que no hi hagi xarxa.
Quan, la setmana passada, el govern va anunciar que caldria el passaport per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències, el sistema es va col·lapsar per l'allau d'entrades, algunes de les quals "malicioses" que, sense ser un ciberatac, causen bloqueig, ha informat Argimon.
Per això es va activar el sistema de cues, com quan hi havia els pics d'entrades per demanar hora per vacunar-se.
Aval per al certificat covid al País Valencià i a Euskadi
On també serà necessari el certificat covid per accedir a determinats interiors és al País Valencià i al País Basc.
El TSJ valencià ha acceptat la petició del govern de Ximo Puig perquè es demani per entrar a bars i restaurants amb un aforament de més de 50 persones, anar a festivals de música, actes i celebracions en què participin més de 500 persones i també per visitar hospitals i residències.
I al País Basc, el govern d'Iñigo Urkullu també ha rebut l'aval per fer obligatori el certificat per accedir a bars, restaurants i locals d'oci nocturn amb més de 50 persones. El Suprem s'hi ha pronunciat a favor estat aquest dimarts arran del recurs que l'executiu de Vitòria va presentar pel revés del TSJ basc, que no va autoritzar que fos obligatori.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Certificat Covid