Torra: "Em podeu condemnar, però no canviareu la voluntat del poble de Catalunya"

Vist per a sentència el judici contra el president de la Generalitat per desobediència, per negar-se a treure la pancarta del llaç groc
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

"És un judici polític que pretén alterar el panorama polític". Aquesta és la denúncia que ha fet el president de la Generalitat en acabar el judici per desobediència, per no haver retirat la pancarta amb el llaç groc del balcó de la Generalitat en període electoral de les generals del 28 d'abril. La pancarta demanava, textualment, "llibertat presos polítics i exiliats".

En el torn d'última paraula, just abans que el judici quedés vist per a sentència aquest dilluns a la tarda, Quim Torra ha advertit que una eventual condemna no canviarà la seva determinació:

"Em podeu condemnar, però no canviareu la legitimitat dels que em van escollir. Em podeu condemnar, però no canviareu el compromís que tinc assolit amb el poble de Catalunya. Em podeu condemnar, però no canviareu la voluntat del poble de Catalunya. Em podeu condemnar, però no canviareu el destí d'aquest país."

Quim Torra s'enfronta a un any i 8 mesos d'inhabilitació, petició que l'extrema dreta de Vox, acusació popular, eleva a 2 anys i una multa de 72.000 euros.

El president de la Generalitat ha afirmat que "la democràcia i els drets humans guanyen sempre, i la llibertat, també" i ha justificat que ell, com a cap del govern, només deu obediència al Parlament de Catalunya "perquè és on rau la voluntat del poble català".

Enganxada amb Barrientos

Torra ha acusat el tribunal de falta d'imparcialitat i ha considerat que el judici s'ha fet "sense totes les garanties". Torra, que ha recordat que va estudiar Dret, no ha estalviat la crítica al tribunal:

"Des de l'estimació per la justícia els dic que no crec que nosaltres, la defensa, haguéssim de demanar la seva recusació. Vostès s'haurien d'haver abstingut de ser avui aquí."

També s'ha enganxat amb el president del tribunal, Jesús María Barrientos, a l'inici de la intervenció final, quan volia argumentar per què no havia contestat el fiscal.

Barrientos l'ha tallat per traslladar-li que no podia permetre que es "faltés al respecte a cap de les parts" i Torra ha reprès el fil per dir-li que no ha contestat "perquè no crec que sigui garant de la legalitat, sinó dels interessos del govern espanyol". I a continuació ha etzibat al president del TSJC que també creia tenir "el dret que no m'interrompi".

El president de la Generalitat ha afegit que no deixarà de defensar l'autodeterminació o "els drets i llibertats", per molt que el puguin condemnar:

"Si per defensar els drets i llibertats ha de venir a un judici a ser condemnat, benvinguda sigui la condemna. Vinc a dir-li que no renunciaré mai a defensar els drets civils, socials i polítics de tots els ciutadans de Catalunya, no només dels independentistes.

Mai no renunciaré al dret a l'autodeterminació, a defensar els nostres presos polítics i exiliats ni a la dignitat de tots els que han ostentat el càrrec."  

Torra ha acabat la seva intervenció amb un "Visca Catalunya lliure". Aquest és el vídeo de la seva intervenció final, íntegra.


Al matí, el president de la Generalitat ha contestat només les preguntes de la defensa. Ha reconegut la desobediència, però ha argumentat que no volia complir una "ordre il·legal".

Fiscalia: "El llaç groc no és neutral"

 

El fiscal, Francisco Bañeres, ha defensat que la JEC és una autoritat superior a Torra


Abans de l'al·legat de Torra, en la sessió de tarda del judici, les acusacions i la defensa han presentat els informes finals.

El fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres, ha afirmat que el president de la Generalitat va fer "ostentació de la seva voluntat de desobeir" i li ha retret també que "abomina de la judicialització" però, al mateix temps, "no para de posar querelles".

Bañeres ha considerat que el llaç groc "no és neutral":

"Existeix el deure de neutralitat, però el llaç groc no és compartit per la totalitat de la ciutadania i, per tant, no és neutral".

Bañeres ha afegit que Quim Torra no va posar en dubte que la JEC fos l'òrgan competent per decidir sobre els símbols als edificis públics catalans en període electoral i s'ha preguntat si el cap del govern hagués retirat el símbol en cas que ho hagués ordenat la junta provincial.

A més, ha defensat que la JEC, com a administració electoral, és una autoritat superior al president de la Generalitat, al del govern espanyol i a tots els poders públics "concernits" en un procés electoral.

També ha dit que no es pot al·legar que l'ordre no fos clara o que fos impossible dur-la a terme. "Això decau davant la senzillesa amb què es van suprimir en molt poc espai de temps i amb la mínima col·laboració", ha argumentat.

Pel fiscal, Torra va "mostrar la seva disconformitat amb tota mena d'escarafalls" a la JEC i tampoc no va fer cas del síndic de greuges, que va dictaminar dues vegades que havia d'acatar l'ordre. Per Bañeres, ha quedat acreditada la "nul·la disposició a acatar" la instrucció de la Junta Electoral per part del president.

 

Vox, que exerceix d'acusació popular, ha remarcat en l'informe final que el president de la Generalitat va "vulnerar a consciència l'obligació de mantenir la neutralitat política en processos electorals".

L'advocat Juan Cremades ha demanat al tribunal que, si creu que els fets no s'emmarquen en la desobediència, que pensi en una "denegació d'auxili" perquè "és un fet notori que el senyor Torra no va facilitar cap mena de cooperació a la JEC perquè, en període electoral a Catalunya, imperés el deure de neutralitat política."

 

Boye qüestiona la competència i imparcialitat de la JEC

L'advocat Gonzalo Boye, que defensa el president de la Generalitat, en l'informe de conclusions finals

En el torn final de la defensa, l'advocat Gonzalo Boye ha replicat primer les acusacions i, agafant el fil del fiscal que el llaç groc no representa tothom, ha manifestat que "tampoc ho fa la foto del rei i presideix fins i tot aquesta sala".

A més, ha manifestat que "quan es tracta de drets fonamentals, l'equidistància és complicitat:

"Creiem que un estat democràtic i de dret, necessàriament ha de donar cabuda a aquestes manifestacions. No hauria de passar que hi hagi persones a la presó per coses que, passats els Pirineus, no són delictives."

Boye ha demanat l'absolució del seu client i ha plantejat al tribunal diverses qüestions prejudicials, perquè les elevi a la justícia europea. Per exemple, vol que es pregunti al Tribunal de Justícia de la Unió Europea si un tribunal amb un jutge escollit per Parlament podia investigar el president de la Generalitat.  

"Aquestes preguntes arribaran a Luxemburg sí o sí. Vostès ho han d'elevar i han de fer diàleg entre tribunals, que és bo que es produeixi. Davant la situació d'excepcionalitat, crec que és necessari que contrastem el nostre dret".

Aquesta petició l'ha rebutjat instantàniament el president del tribunal, amb l'argument que no pertocava fer aquest tràmit ara. Boye ha formulat protesta i ha dit que es guarda la petició de cara a un futur recurs.

Boye ha reivindicat també que es doni a Torra el tracte de "molt honorable", tenint en compte que no hi ha cap sentència ferma contra ell i apel·lant a la presumpció d'innocència: "De vegades, les aparences ho són tot, com diu el Tribunal Europeu de Drets Humans, perquè el Dret té aquestes coses".

El president del tribunal també li ha contestat ràpidament que han seguit amb Torra el tracte de "don", que és el que fan servir habitualment, i que han procurat "no fer tractes que puguin suggerir diferències entre uns acusats i els altres".

Boye: "Vox fa desobediència"

El defensor de Torra ha ironitzat sobre la desobediència a la JEC per part de Vox:

"L'acusació de Vox diu en aquesta sala que el meu defensat és un desobedient. Ves per on: la Junta Electoral Central ha emès idèntiques resolucions a Vox per no permetre l'accés a tots els mitjans de comunicació als seus mítings i les seves rodes de premsa. I no n'ha acatat cap. Senyor fiscal (..), no n'ha acatat cap i venen a parlar de desobediència! A veure si ens ho apliquem..."

"Buscar símbols ideològics i partidistes és incompatible amb la democràcia", ha destacat Boye, que ha insistit que la JEC no tenia autoritat per obligar el president a retirar símbols:

"Els acords de la JEC no resisteixen el pas pel Tribunal Europeu de Justícia. Estem davant d'una actuació polititzada de la JEC que és nul·la de ple dret, per falta de competència i per manifesta parcialitat."

Per demostrar aquesta "falta d'imparcialitat", l'advocat defensor ha citat dos articles de membres de la JEC, Andrés Betancor i Carlos Vidal, que acusaven Torra de xenòfob.

També ha remarcat que la desobediència s'entén, a Espanya, que ha de ser "a una autoritat superior o a ordres judicials", supòsits que, diu, no s'han donat, com sí que va passar en el judici contra Francesc Homs o en el judici del procés, al Suprem. "La resta són discussions bizantines no emparades en el Dret", ha conclòs.

 

ARXIVAT A:
Quim Torra Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut