Sánchez descarta "mesures dramàtiques" i "escenes apocalíptiques" per la crisi energètica

En un dur cara a cara amb Feijóo al Senat, el president del govern espanyol li ha dit al líder del PP que "o és insolvent o té mala fe"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pedro Sánchez

El primer cara a cara del curs polític entre el president del govern espanyol i el líder del PP, centrat en la crisi energètica, ha començat amb una dura crítica de Pedro Sánchez a Alberto Núñez Feijóo, en acusar-lo d'haver arribat a la presidència del PP perquè l'hi van posar les grans corporacions i les empreses energètiques.

Fins i tot ha assegurat que, "o és insolvent o té mala fe". El líder popular li ha respost que les seves paraules són un "insult" a la democràcia i que ell ha anat al Senat a oferir un pacte energètic i el que ha rebut són insults.

Des del faristol del Senat, Sánchez ha acusat Feijóo de fer "por a la població" i actuar com un "xaman" amb les seves previsions econòmiques. Ha estat molt dur, també, amb els grans empresaris que creuen que "Espanya és seva". Sánchez ha admès que caldran noves mesures, però descarta que siguin "dramàtiques".

Al seu torn, Núñez Feijóo ha demanat al cap de l'executiu espanyol que "trenqui" amb els seus socis i busqui el suport del PP el que queda de legislatura. El líder dels populars ha carregat contra les mesures de l'executiu i l'anàlisi feta per Sánchez de la situació actual.

Feijóo ha reivindicat les propostes que els populars enviaran aquesta setmana a La Moncloa, i ha dit que espera "tenir més sort que en les anteriors" amb la resposta de Sánchez.

El líder del PP ha plantejat al govern que, en lloc de sancionar, el govern espanyol premiï amb descomptes directes en el rebut els consumidors, les famílies i les pimes que estalviïn energia.


"No hi haurà racionaments"

El president espanyol ha arrencat la seva compareixença reconeixent les "incerteses" que tenen els espanyols després de les vacances, amb "els preus pels núvols".

Tot i això, assegura que les mesures d'estalvi "no seran dramàtiques" i que "no hi haurà racionaments ni escenes apocalíptiques" com les que, segons la seva opinió, descriu la dreta, i per això ha llançat un missatge de "tranquil·litat" a la ciutadania.

"Podem canviar alguns hàbits de vida per defensar el nostre model de vida. Les presentarem detalladament molt aviat", ha afegit Sánchez en referència a aquestes mesures addicionals.

Feijóo i Sánchez han debatut al Senat (Efe/Juanjo Martín)

En gairebé tres mesos de topall del preu del gas, assegura Sánchez, l'estalvi als consumidors espanyols ha rondat els 2.000 milions d'euros.

En referència al president rus, Vladímir Putin, Sánchez ha subratllat que no es pot "llegir la ment d'un personatge que després d'una pandèmia ha empès la humanitat a la crisi més gran d'aquests darrers anys. És probable que Putin tampoc no sàpiga, quins són els següents passos que farà, per la qual cosa a Europa ens preparem per al pitjor, que és un tall total del gas", ha afegit.

Davant d'això, el líder de l'executiu ha assenyalat que Espanya ha apostat per la diversificació dels seus proveïdors de gas, l'impuls de les energies renovables i per aplicar mesures per reduir el consum energètic.

A més a més, ha destacat que el govern central aposta per la "solidaritat" amb la resta dels "germans europeus".


Les plantes de cogeneració estaran cobertes pel límit de preu del gas

Sánchez ha anunciat des del Senat que les instal·lacions de cogeneració quedaran cobertes de manera temporal pel mecanisme ibèric que limita el preu del gas emprat per a la generació elèctrica.

El president del govern espanyol ha explicat que es tracta d'una mesura "excepcional per a temps excepcionals", sol·licitada per la mateixa indústria, de la qual es beneficiaran sectors que representen el 20% del PIB industrial.

Fonts de La Moncloa asseguren que, històricament, la cogeneració produeix el 10% de l'electricitat espanyola, però que l'increment dels costos del gas ha obligat a parar moltes instal·lacions. Actualment, asseguren, la producció elèctrica de la cogeneració és un 60% més baixa del que és habitual.

El PP ha remarcat que el seu partit ja havia demanat durant el cap de setmana l'aplicació d'aquesta mesura, i encoratgen el govern espanyol "que segueixi copiant els plans econòmics del PP deflactant l'IRPF a les rendes mitjanes i baixes per fer front als efectes de la inflació".


Primer debat amb Feijóo

Quan ha arribat a la cambra alta, el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que esperava que fos un "debat sa". Sánchez i Feijóo no han pogut debatre fins ara al Congrés, perquè el líder del PP no és diputat, mentre que des del maig sí que és senador.

El líder del PP s'ha estrenat en un debat amb Pedro Sánchez (Efe/Juanjo Martín)

Els líders de Vox, Ciutadans i Unides Podem no han participat en el debat perquè no tenen escó al Senat.

Els partits liderats per Santiago Abascal i Inés Arrimadas no tenen grup propi; és per això que s'han hagut de repartir el temps amb altres partits.

 

ARXIVAT A:
Energia Pedro Sánchez Alberto Núñez Feijóo
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut