Distribució directa, ultracongeladors i equips mòbils per a la vacuna de la Covid
El govern assegura que el sistema sanitari està preparat per vacunar al gener, quan es preveu que arribin les primeres dosis de la vacuna de Pfizer
Aquest divendres s'han fet públiques les línies mestres de com serà el pla de vacunació, que es preveu que durant el primer trimestre de l'any que ve arribarà a gairebé mig milió de persones.
Aquest pla l'ha explicat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, acompanyada pel vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés.
"Molta experiència en vacunacions"
Carmen Cabezas, que és la màxima responsable de la vacunació, ha destacat l'experiència que té el sistema sanitari en vacunacions, sobretot amb la de la grip, i que servirà en aquesta vacunació extraordinària:
"Catalunya té molta experiència en vacunacions, dècades, i algunes d'aquestes posen estrès al sistema, perquè s'han de concentrar en unes quantes setmanes per arribar a molta gent. Per exemple, s'han posat 1.400.000 dosis de la vacuna de la grip en 5 setmanes, és experiència rellevant. És aquesta experiència la que farem servir."
Equips mòbils a les residències
Pel que fa a com es farà la vacunació, la subdirectora de Promoció de la Salut ha explicat que hi haurà equips mòbils que faran les vacunacions en les residències de gent gran.
Els treballadors sanitaris, en canvi, hauran d'anar a hospitals i altres centres grans perquè els vacunin.
Ultracongeladors del Banc de Sang
Cabezas també ha explicat que el Banc de Sang i de Teixits dedicarà 4 dels seus ultracongeladors a conservar-hi centenars de milers de dosi.
Ha assegurat que això ja serà suficient, perquè només la vacuna de Pfizer ho exigirà, i també moltes de les dosis es distribuiran directament i no caldrà portar-les-hi.
Seguretat i confiança
També ha fet un repàs del recorregut que han fet les vacunes des que el gener es va conèixer el genoma del coronavirus, i ha assegurat que la recerca feta per aconseguir-les ofereix moltes garanties de seguretat.
En aquest sentit, ha dit que la revisió que fan les agències de medicaments és la millor garantia que són segures, i ha posat l'exemple del Regne Unit:
"Tenim antecedent de fa 2 dies al Regne Unit, que ja ha aprovat la vacuna de Pfizer, i aquesta visió externa d'algú que ha revisat les dades en profunditat ens dona un missatge de seguretat."
Cabezas ha assegurat que són vacunes que tenen xifres molt altes d'eficàcia, per sobre del 90%, i que això dona molta confiança, perquè el marge mínim que havia fixat l'OMS era del 50%.
"No anem tan bé com voldríem"
Aragonès ha començat la compareixença justificant que Catalunya no passi els pròxims dies de fase degut a l'evolució a l'alça de la pandèmia:
"No anem tan bé com voldríem, s'ha trencat la bona dinàmica, hem de posposar uns dies el canvi de tram, és una decisió dura i difícil, però les dades sanitàries manen, i l'experiència de la desescalada de la primavera també. Hem d'evitar les passes enrere."
Per la seva banda, Vergés ha assegurat que el sistema de salut català està preparat per afrontar la vacunació contra la Covid-19:
"Tenim tota la distribució a punt, i el Banc de Sang i de Teixits serà el punt de referència amb ultracongeladors per rebre la vacuna Pfizer, la primera que arribarà. No totes les dosis necessitaran passar per aquí, i per fer les vacunacions hem comprat 10 milions de xeringues."
No es podrà escollir vacuna
En el torn de preguntes, Cabezas ha confirmat que la vacuna que arribarà primer és la de la farmacèutica Pfizer, i després la de Moderna, totes dues d'ARN missatger.
Després està prevista la d'Oxford-AstraZeneca, que és la primera que la UE va precontractar, i després potser arribaran les de Curevax i de Novavax, entre d'altres.
Preguntada per si els ciutadans podran escollir-ne una o una altra, Cabezas ha vingut a dir que això segurament no serà possible.
Residències i sanitaris
Fa una setmana la consellera de Salut ja va avançar que la intenció era vacunar unes 450.000 persones durant el primer trimestre del 2021.
Seran els integrants dels grups que s'han fixat com a prioritaris, és a dir, els residents i els treballadors de les residències de gent gran, els sanitaris i tothom més gran de 80 anys.
Vacunes en camió
Les vacunes de Pfizer arribaran per carretera setmanalment en camions des de Bèlgica. La distribució es farà en caixes especials amb gel sec per mantenir la temperatura d'ultracongelació, i després es guardaran en neveres.
Un cop descongelades, les vacunes aguanten uns 5 dies sense perdre efectivitat, marge que hauria de permetre arribar arreu del territori.
El personal sanitari que haurà de fer les vacunacions caldrà que estigui molt entrenat per complir amb les característiques d'aquest nou tipus de vacunes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Vacunes