Torra ha comparegut a La Moncloa, el primer cop que ho feia un president de la Generalitat des del 2012 (EFE/Kiko Huesca)
Torra ha comparegut a La Moncloa, el primer cop que ho feia un president de la Generalitat des del 2012 (EFE/Kiko Huesca)

La taula de diàleg es reunirà cada mes després d'un primer "debat honest i franc"

Els dos governs pacten que els acords es facin "en el marc de la seguretat jurídica", però Torra ha lamentat l'absència d'"una resposta clara al dret d'autodeterminació"

Irene Vaqué Reig / Ramon Radó TrillaActualitzat

Un debat "franc" que tindrà rèpliques mensuals i en què els presidents i vicepresidents s'implicaran cada sis mesos. Aquest és el fruit de la primera reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, que ha arrencat amb una trobada d'alt nivell, de pràcticament tres hores, a La Moncloa.

En un comunicat conjunt, les dues parts també s'han compromès que els eventuals acords respectin la "seguretat jurídica". En les intervencions de valoració, s'ha fet evident l'allunyament de posicions entre els executius, malgrat que la trobada ha escenificat el desgel que el govern espanyol bateja com a "agenda de la retrobada".

Torra lamenta l'absència de "resposta al dret d'autodeterminació"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat d'"honest i franc" el debat, però ha lamentat que la Generalitat continuï "sense tenir una resposta clara respecte al dret d'autodeterminació".

Torra ha demanat
Torra ha demanat "aïllar" el diàleg de les eleccions o els pressupostos (EFE / Kiko Huesca)


La delegació catalana ha traslladat a l'espanyola que el dret a l'autodeterminació permet "donar la veu al 100% de la ciutadania catalana". També ha denunciat que no hagin encapçalat la part catalana Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

Sobre la figura del mediador, ha explicat que l'han tornat a posar sobre la taula, sense aconseguir que s'accepti. "El que era important era la reunió. Comença un camí de diàleg", ha destacat:

"L'important era donar inici a la taula i definir quines són les nostres posicions. Nosaltres hem exposat la nostra, però encara no sabem quina és la seva resposta. Això ho hem de definir en les pròximes reunions."

També ha deixat clar que la part catalana continuarà dialogant:

"Hem insistit que no ens aixecarem de la taula, que nosaltres, el diàleg, ens els creiem."

Preguntat per la votació del sostre despesa prevista per aquest dijous al Congrés, Torra ha defensat que cal "aïllar" la taula de diàleg de quasevol fet que hi pugui interferir, com "les eleccions catalanes o els pressupostos". De fet, en la intervenció posterior, la ministra portaveu ha indicat que aquest punt no s'ha tractat a la trobada, encara que ha confiat que la votació prosperi.

El president ha comentat que la part espanyola ha volgut introduir temes sectorials en el debat. "No els menyspreem, però considerem que tenen altres canals", ha afirmat, en referència a la comissió bilateral.

Torra ha avançat que la propera reunió de la taula serà a Barcelona, al març.

La seva compareixença ha estat la primera d'un president de la Generalitat a la seu del govern espanyol des que l'1 de febrer del 2012 Artur Mas es va reunir amb Mariano Rajoy.

Montero: "Normalitat de les relacions institucionals i afectives"

Sánchez ha traslladat a Torra el rebuig al dret a l'autodeterminació, segons ha remarcat la ministra portaveu, María Jesús Montero
Sánchez ha traslladat a Torra el rebuig al dret a l'autodeterminació, segons ha remarcat la ministra Montero (EFE / Kiko Huesca)

Darrere de Torra ha comparegut la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha considerat que, amb aquesta primera reunió, s'ha avançat en la "normalitat de relacions" i el desgel:

"S'ha avançat en la normalització de les relacions institucionals i, s'hi m'ho permeten, també de les afectives, després de 10 anys en què només hi ha hagut confrontació i retrets entre ambdós governs."

Montero ha anunciat que els presidents i vicepresidents participaran a la taula cada sis mesos, per supervisar el diàleg. Ha reconegut, però, que la negociació és "molt complexa" i que no n'esperen "fruits a curt termini". De fet, ha constatat l'allunyament de posicions:

"Cada sis mesos es reunirà el ple per fer balanç del transcurs de les reunions i seguir donant impuls a les reunions. És una negociació complexa i es constata que estem en punts diferenciats i encara som als antípodes d'algunes matèries que es volen abordar."

Malgrat tot, ha advertit que cal buscar "solucions imaginatives" i que no fer res no és una opció perquè "ja es va provar i es va demostrat que no servia per a res. És més, va radicalitzar les posicions".

Respecte a la "seguretat jurídica" dels eventuals acords a què fa referència el comunicat conjunt de les dues parts, la portaveu ha indicat que caldrpa respectar-la fent ús de la "imaginació"i  buscant "fórmules que permetin superar el binomi sí o no"

Preguntada per la voluntat de la Generalitat d'aïllar la taula de diàleg de les eleccions i els pressupostos, Montero ha comentat que volen que el diàleg tingui continuïtat i que esdeveniments com unes eleccions "no interfereixin" en les converses.

Montero ha reiterat el rebuig a la figura d'un relator i ha defensat que "els ciutadans que siguin testimoni dels acords".

La ministra ha coincidit amb Torra a parlar d'una reunió "franca" i "molt participativa" en què tothom s'ha expressat amb "total llibertat" i en què no ha vist "diferències de to" entre els delegats de JxCat i els d'ERC.


Pacten reunions mensuals i acords "en el marc de la seguretat jurídica"

Les dues parts han redactat un comunicat conjunt que anuncia que la taula es reunirà un cop al mes, de forma alternada a Madrid i Barcelona.

També explica que es constitueix un grup de treball, integrat per una delegació de cada part, i estableix que "qualsevol acord que s'adopti en el si de la taula es formularà en el marc de la seguretat jurídica".

Comunicat conjunt dels governs català i espanyol by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Casado: "A Espanya manen un inhabilitat i un condemnat a presó"

Després de la trobada, diversos polítics han reaccionat a la xarxa. Des del Partit Popular, Pablo Casado ha acusat els integrants de la taula de voler prendre decisions "al marge del Parlament i la sobirania nacional". El cap de l'oposició assegura que els populars són "la garantia per evitar el xantatge":

 

 

En sentit contrari s'ha expressat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, un dels assistents a la taula de diàleg. L'home fort d'Esquerra al govern recorda que l'autodeterminació i l'amnistia tenen "el suport del 80% de la ciutadania":

 

 

Des del PSC, el primer secretari, Miquel Iceta, destaca que la reunió d'aquest dimecres posa punt final a "set anys sense diàleg polític entre governs":

 

 

 
 
ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut