Sánchez declara l'estat d'alarma a tot Espanya durant 15 dies pel coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
Decret d'alarma a Espanya. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta mesura extraordinària per combatre la crisi sanitària del coronavirus, quan s'han superat els 4.000 contagis a Espanya. Afecta tot el territori durant quinze dies.
Sánchez no ha donat detalls de què inclourà la mesura, que permet limitar desplaçaments, ja que s'aprovarà demà dissabte en un Consell de Ministres extraordinari.
En una compareixença des de La Moncloa, el cap de l'executiu espanyol ha insistit que cal fer tots els esforços per evitar que la malaltia es propagui massa ràpid i col·lapsi el sistema sanitari.
Ha justificat l'estat de l'alarma per poder destinar "tots els recursos" disponibles a l'Estat, inclosos els recursos econòmics, sanitaris públics i privats, civils i militars, per "protegir la població, en particular els més vulnerables".
"Els professionals de la salut són el nostre escut davant del virus. Mereixen el reconeixement i la gratitud de tots."
Sánchez ha demanat la col·laboració de tota la ciutadania, i s'ha dirigit especialment al jovent. Els considera "decisius" per parar el virus i els ha demanat "que també limitin les relacions socials". Pel que fa a les persones grans, que són població de risc, els ha demanat que es protegeixin:
"A la gent gran, els dic que es protegeixin i que limitin els contactes".
Ha avisat que "ens esperen setmanes molt dures", i que "no podem descartar que en la pròxima setmana arribem als 10.000 afectats", però tot i això ha mostrat el convenciment que la crisi se superarà:
"Serà molt dur i difícil, però pararem el virus. La victòria depèn de cadascun de nosaltres. L'heroisme també consisteix a rentar-se les mans", ha assegurat.
Pedro Sánchez s'ha reunit amb el seus ministres per videoconferència. Hi ha dues ministres que han donat positiu i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, està en aïllament.
Conversa amb Torra
El president de la Generalitat, Quim Torra, i Pedro Sánchez han parlat aquesta tarda després de la roda de premsa. El president espanyol ha explicat que les concrecions de l'estat d'alarma les traslladaria demà en la reunió que tenen per videoconferència amb totes les comunitats autònomes a les 10h.
Tots dos presidents han acordat ajornar la mesa de negociació fins que la situació sanitària estigui en una altra fase.
Què suposa l'estat d'alarma
L'estat d'alarma és el primer dels tres règims d'excepció previstos a l'article 16 de la Constitució espanyola, a més de l'estat d'excepció i el de setge. S'ha d'aprovar a través d'un decret del Consell de Ministres i un dels supòsits és justament una epidèmia. En recull quatre en total:
- 1. Catàstrofes, inundacions, terratrèmols, incendis urbans o accidents de gran magnitud
- 2. Crisis sanitàries molt greus com epidèmies i situacions de contaminació molt greus
- 3. Situacions de falta d'abastiment de productes de primera necessitat
- 4. Paralització de serveis essencials i que provoquin incidències molt greus
El govern pot declarar l'estat d'alarma en tot o part del territori. El decret ha de determinar l'àmbit territorial, la durada i els efectes de l'estat d'alarma, que no pot superar els 15 dies.
La conseqüència principal és la possibilitat d'obligar la incorporació immediata als seus llocs de treball del personal clau per resoldre la situació.
Algunes de les mesures que es podran acordar són limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les al compliment de certs requisits.
També limitar o racionar l'ús de serveis o el consum d'articles de primera necessitat.
A més, es poden donar les ordres necessàries per garantir l'abastiment dels mercats i el funcionament dels serveis i dels centres de producció de productes de primera necessitat.
Un sol precedent
Fins ara només s'havia aplicat un cop en democràcia: va ser el 2010 per la vaga dels controladors aeris, que va provocar una situació inèdita.
L'executiu espanyol va haver d'aprovar un reial decret pel qual l'exèrcit passava a controlar l'espai aeri, arran de la vaga que van començar per sorpresa els controladors.
L'estat d'alarma va obligar aquest col·lectiu a tornar als seus llocs de treball, sota l'amenaça d'incórrer, si no ho feien, en un delicte de desobediència tipificat en el Codi Penal Militar; un delicte que es pot castigar amb penes de presó que anirien dels tres mesos fins als dos anys.
Més tancaments
La situació és especialment preocupant a Madrid, on abans de la compareixença ja s'ha ordenat el tancament de tots els bars, restaurants i botigues a partir d'aquest dissabte. Només podran obrir les farmàcies i els supermercats i altres botigues d'alimentació.
A Catalunya, s'ha pres una mesura semblant: s'ha declarat la suspensió immediata de l'activitat i el tancament de pistes d'esquí, gimnasos, locals d'oci, discoteques i àrees comercials no destinades a l'alimentació o productes de primera necessitat. I també s'ha demanat a la població que eviti desplaçaments.
Aquest dijous, Sánchez ja va anunciar un paquet de mesures encaminades a frenar els efectes econòmics de la crisi sanitària, entre les quals hi ha una injecció de 2.800 milions a les comunitats autònomes i una moratòria d'impostos que injectarà 14.000 milions a pimes i autònoms.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut Pedro Sánchez