Argimon sobre relaxar restriccions per la Covid: "Hem de donar aire"

Salut començarà aviat el cribratge entre estudiants universitaris de primer curs

RedaccióActualitzat

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha revelat aquest dimarts que és partidari de "donar aire a qui no té aire", en referència als sectors més afectats per les restriccions sanitàries, com és el comerç i la restauració. Així, tot i que les converses per revisar les restriccions per les pròximes setmanes comencen aquest dimecres, Argimon ha dit que ell personalment és partidari de relaxar-les una mica. Tot i així, ha dit que ell no és qui decideix, sinó que només dona una opinió.

El proper dijous es reunirà el Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) per discutir-ho.

El Departament de Salut començarà aviat el cribratge entre estudiants universitaris de primer curs, que ara fan classes presencials. Així ho han anunciat Argimon i la responsable de la campanya de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, en una compareixença per explicar en quin punt està el procés d'administració del tractament per provar de contenir la pandèmia de la Covid-19.

En paral·lel, han anticipat, s'estendran els cribratges a les farmàcies de tot Catalunya, després de la iniciativa pilot que es fer en alguns barris de Barcelona.

Argimon ha començat la roda de premsa mostrant un gràfic en què es podia veure un clar descens de la mortalitat a les residències geriàtriques. El secretari de Salut Pública ha recordat que, l'any 2020, la taxa de mortalitat entre la gent gran resident s'elevava a 16.000 defuncions per cada 100.000 habitants, cosa que suposa uns 8.000 morts en total entre aquest col·lectiu, si es compten les 50.000 persones residents que aproximadament hi ha a Catalunya.

Josep Maria Argimon ha indicat que, un cop s'ha administrat les dues dosis a aquest grup, la mortalitat s'ha desplomat a 50 casos per cada 100.000 habitants. Segons les dades aportades, es pot afirmar que la vacunació evita entre 600 i 650 morts mensuals.

Aquesta davallada dràstica també s'hauria pogut veure entre el personal sanitari, amb una incidència molt més alta que la de la resta de la població. Entre aquest col·lectiu es pot percebre com es redueix de manera molt significativa el contagi un cop que s'ha administrat la segona dosi del tractament.

Carmen Cabezas, per la seva banda, ha afirmat que, un cop que ja s'ha acabat la campanya de vacunació a residències i professionals sanitaris, les autoritats competents estan focalitzades en les persones grans dependents. En aquests moments s'encavalca l'administració del tractament entre aquest col·lectiu i el dels majors de 80 anys, ha dit Cabezas.

La limitació d'edat establerta per a la vacuna d'AstraZeneca ja havia avançat la vacunació en persones de 45 a 55 anys considerats personal essencial.

Arribar al 40% a l'estiu

En total, s'han administrat 505.429 vacunes. Entre les persones en residències geriàtriques la vacunació s'eleva al 93%, i entre un 83% i un 84% de segones dosis. Entre el personal sanitari, la xifra és del 70%, ja que les autoritats sanitàries consideren que poden desenvolupar protecció de ramat.

En el moment de la compareixença, 21.000 docents han rebut la primera dosi del tractament.

Del mig milió de dosis de la vacuna contra la Covid que s'han posat a Catalunya més de 180.000 persones -un 2,4% de la població- han rebut les dues dosis necessàries per a la immunitat.

 

Des de principis de febrer es tornen a administrar primeres dosis, després d'unes setmanes en què pràcticament només se'n posaven de segones a causa del retard en algunes entregues. Si es compleixen les previsions, Salut preveu que, al juny, entre un 30 i un 40% del total de la població estarà vacunada. 

"Si arriben les suficients dosis podríem tenir vacunades 30-40% al juny població, tenint en compte que les persones de risc alt i molt alt, d'edats per sobre els 60 i edats amb condicions de riscs són uns 2 milions de persones i necessiten 2 dosis. Voldríem arribar al juny, si tenim les dosis, havent vacunat almenys aquestes persones."

Des de la setmana passada ja es vacunen les persones de més de 80 anys. Són 400.000, i Salut calcula que al març totes hauran rebut almenys la primera dosi.

 



Expansió de la variant britànica

Les estimacions de Salut permeten afirmar que la variant de la Covid B.1.1.7., coneguda com la variant britànica, ja representa el 40% dels contagis. Argimon ha anticipat que d'aquí unes dues setmanes ja se situarà com la variant dominant.

En tot cas, ha recordat el secretari de Salut Pública, la vacuna és plenament efectiva davant la B.1.1.7.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut