Espanya torna al risc extrem: Darias admet preocupació i demana "responsabilitat"
- TEMA:
- Coronavirus
La multiplicació dels contagis dels últims dies, sobretot entre joves i adolescents, ha fet que Espanya hagi tornat al risc extrem de transmissió de Covid, que vol dir que la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants se situa per sobre dels 250 casos. Des del 22 de febrer que no s'arribava a aquest llindar.
En una setmana, la incidència ha passat de 106 a 252 (un increment d'un 137%) i s'ha disparat entre els no vacunats, que són els més joves.
En el cas de la franja 20-29 anys, aquesta incidència puja a 814 i en la franja de 12-19 anys és de 729.
La mitjana estatal és aquesta, però si ens centrem a Catalunya la dada puja encara molt més: 2.009 al tram 20-29 anys, en el qual és la comunitat amb una incidència més elevada, seguida de Cantàbria, Castella i Lleó i Astúries, i 1.473 en el de 12-19 anys, en què Catalunya ocupa el segon lloc de la llista, superada per Navarra i seguida per Castella i Lleó i Cantàbria.
La ministra, Carolina Darias, ha remarcat l'impacte en aquests trams d'edat i ha advertit que, estadísticament, alguns dels joves afectats acabaran hospitalitzats.
"No podem abaixar la guàrdia. Sabem que 1 de cada 100 casos de 20 a 24 anys ingressen a un hospital. I que 1,5 casos d'entre 25 i 29 anys també ho pot fer i entre 2 i 3 si tenen entre 30 i 39 anys, segons les dades del nostre sistema de vigilància."
Per això ha fet una crida a mantenir les mesures de prevenció. "Hem de fer responsables els joves, sense responsabilitzar-los", ha afirmat en la compareixença posterior al Consell Interterritorial de Salut, on hi ha tant el govern espanyol com les autonomies.
Contagis pel relaxament de les mesures en concentracions
Darias ha afegit que s'ha constatat que hi ha un patró comú d'aquests contagis. "La majoria de consellers de les diferents comunitats coincideixen a dir que els contagis es produeixen en grans concentracions de gent en espais interiors, però també en exteriors, amb baix compliment de les mesures de control, la distància i la mascareta", ha afirmat.
En el cas del brot originat a Mallorca, ha indicat que ha afectat 12 comunitats, amb 2.500 casos entre 9.300 viatgers."És el de major repercussió i efecte mediàtic, però hi ha nombrosos viatges associats a increments de brots importants", ha manifestat.
Darias descarta el toc de queda
Sobre la necessitat d'aplicar més mesures, la ministra ha descartat tant el toc de queda, que havia defensat Castella i Lleó, com tornar enrere en l'ús de la mascareta al carrer, i ha recordat que cal posar-se-la si no hi ha distància.
Ha remarcat que ja es van pactar unes pautes per a la desescalada i que cada comunitat pot aplicar les restriccions que s'adaptin millor a la seva situació.
Malgrat les dades, la ministra demana no quedar-se només amb l'indicador de la incidència acumulada i mirar-ne d'altres, com ara l'ocupació de les UCI, que puja, però menys que quan els afectats són més joves.
"Tenim una incidència molt alta, que ens preocupa, i l'objectiu és parar l'increment de contagis. Però també hi ha una altra mirada: que després d'un any i mig hem après com combatre el virus, com mantenir-lo a ratlla encara que les últimes setmanes no hagi estat possible."
El Ministeri de Sanitat ha notificat 17.384 positius nous i 451 ingressos més les últimes 24 hores. L'ocupació de les UCI per malats de Covid és del 6,5%, dues dècimes menys que el dia anterior.
Darias ha ofert a les autonomies 5 milions de tests d'antígens i ha posat a la seva disposició els rastrejadors formats gràcies a les Forces Armades. Les Balears, el País Valencià, Castella i Lleó i les Canàries han reclamat aquest personal.
Diferents autonomies han pres mesures per frenar l'onada de contagis.
A Catalunya, que és on la incidència és més alta, s'ha fet marxa enrere en l'obertura de l'interior de les discoteques i s'exigirà test d'antígens en els concerts i actes amb més de 500 persones dretes i en moviment, mesures que entraran en vigor aquest divendres.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19