Aragonès salva els pressupostos i Junts adverteix que és "el preludi d'un nou tripartit"
La llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022 ja ha superat el primer obstacle. Pere Aragonès arribava al debat d'aquest dilluns sabent que es podria tramitar, perquè és el mateix president de la Generalitat qui ha tancat un acord amb els comuns, cosa que ha tornat a tensar les costures de la coalició de govern.
Giró celebra que els comptes tirin endavant
El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha obert el debat celebrant l'acord que farà possible la tramitació dels pressupostos amb l'aval dels comuns, encara que ha lamentat que la CUP n'hagi quedat fora. Ara l'objectiu és, diu, recuperar aquesta unitat.
"Estic segur que més enllà d'aquest episodi, més d'hora que tard, serem capaços de tornar a demostrar la unitat estratègica de l'independentisme i de treballar amb encara més força [per la independència]."
En la seva primera intervenció, Giró no s'ha referit directament a l'acord del president Pere Aragonès amb els comuns, però ha apuntat que "celebra molt" que els pressupostos "puguin tirar endavant i entrin en vigor el proper mes de gener".
Tot i la seva aposta per recuperar l'entesa amb la CUP, Giró també s'ha mostrat dur amb el paper dels cupaires els darrers dies, i els ha demanat que actuïn com aquells polítics "que, a més de conviccions, tenen responsabilitats".
"En comptes d'enviar tantes coses a la paperera de la història, comencin a aprofitar-les o millorar-les."
El conseller d'Economia també els ha reclamat que deixin de parlar de la "sociovergència" perquè, diu, ja no existeix des que "va implosionar amb el procés". I avisa: "Ningú ens pot retreure, ni a ERC ni a Junts, que no siguem prou sobiranistes."
La CUP demana deixar els "macroprojectes" i parlar d'independència
Els anticapitalistes han justificat aquest divendres al Parlament la seva decisió de mantenir l'esmena a la totalitat dels pressupostos, malgrat que el govern hi hagi negociat com a socis preferents.
La diputada Eulàlia Reguant s'ha referit a la divisió del bloc independentista preguntant-se pel paper de Junts. "De vegades dubto de si el seu partit també esmena aquesta legislatura", ha contestat a Giró.
Per Reguant, qui ha abandonat el bloc independentista és el govern amb les seves polítiques. Ho resumia així:
"En el camí dels pressupostos dels macroprojectes i el turisme nosaltres no els acompanyarem. A un govern al servei de la gent i amb l'horitzó independentista, sí. No només acompanyant, sinó sent motor, si és necessari."
Segons la CUP, l'acord que va permetre la investidura d'Aragonès era de mínims i ara no es pot negociar a la baixa ni oblidar-se de "construir un horitzó clar independentista". I ha llençat un advertiment per les desavinences entre Junts i ERC:
"Sense aquell acord, vostès no serien consellers; no l'utilitzin per fer-se la traveta quan a vostès els interessa. Els seus problemes són els seus problemes, no ens utilitzin a nosaltres."
Junts carrega contra l'acord d'Aragonès amb els comuns
El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha volgut felicitar en la seva intervenció la feina del conseller Giró durant la negociació pressupostària, que ha qualificat com "de 10".
Tot i això, Canadell ha carregat durament contra el paper que tindran els comuns -després de l'acord tancat diumenge amb el president Aragonès- en la tramitació d'aquests comptes al Parlament.
"Ens preguntem com queda l'acord que va permetre la investidura. Ens preguntem si el president preferirà seguir pactant amb un partit no independentista i que carrega durament contra el soci de govern. Si volen anar girant 180 graus cap a l'autonomia, a nosaltres no ens hi trobaran."
Per Junts, "la via àmplia" a la qual tot sovint fa referència ERC "no és unitat independentista, és autonomisme i el preludi d'un nou tripartit".
Canadell també ha criticat que els comuns, diu, només pensin en els seus càrrecs quan negocien els pressupostos de la Generalitat.
"Negociar-los a canvi d'exigir estabilitat a l'Ajuntament de Barcelona i al govern espanyol no és pensar en la gent, és pensar en les seves cadires."
L'expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona ha avisat que Junts serà "la garantia que el model d'Ada Colau a Barcelona no s'estengui a la resta del país".
El PSC dona per trencada la majoria independentista
En el seu torn de paraula, la portaveu socialista, Alícia Romero, ha retret a Pere Aragonès que no hagi negociat amb ells i segueixi "entestat" a apostar per una majoria independentista que, diu, ja està trencada.
"El seu soci prioritari li ha fet una esmena a la totalitat als pressupostos. Només han hagut de passar sis mesos per trobar-nos amb un gran entrebanc."
Un escenari, diu Romero, que ha situat Catalunya en la incertesa i en la inestabilitat. "La majoria d'investidura està trencada, i això no és un bon presagi per a la seva presidència", ha sentenciat la diputada, que demana al president que no sigui ingenu" amb l'actitud de la CUP.
La portaveu socialista també ha recordat a Aragonès que els anteriors pressupostos ja els va pactar amb els comuns. "Senyora Albiach, era vostè que parlava de la sociovergència, oi?", ha ironitzat.
La llei d'acompanyament, també endavant
L'abstenció dels vuit diputats d'En Comú Podem també ha permès la tramitació de la llei d'acompanyament dels pressupostos al Parlament. PSC, Vox, CUP, Ciutadans i PP havien presentat esmenes a la totalitat a la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic.
En una votació passades les deu de la nit, les esmenes a la llei d'acompanyament s'han rebutjat amb els 65 vots en contra d'ERC i Junts, les 8 abstencions dels comuns i els 62 vots a favor de la resta de l'oposició.
La llei d'acompanyament inclou, per exemple, el compromís del Departament de Salut d'elaborar "un full de ruta per internalitzar el servei del 061" i noves ajudes socials, com ara afrontar les despeses de funerals de víctimes de la violència masclista. En total, la llei modifica 60 disposicions legals.
Cinc esmenes a la totalitat
Perquè les esmenes no tiressin endavant i, per tant, els comptes continuessin el camí cap a l'aprovació, el govern necessitava aquest dilluns més vots en contra de les esmenes que a favor.
Havien presentat esmenes a la totalitat dels pressupostos els grups del PSC-Units, Vox, la CUP, Ciutadans i el PPC. Els comuns han retirat la seva, i s'han abstingut en la resta per aconseguir fer-les decaure.
Superat aquest primer tràmit l'objectiu del govern és aprovar els pressupostos de l'any que ve abans de Nadal.
Aquests són els primers pressupostos del govern de Pere Aragonès i han de substituir els del 2020, actualment prorrogats i que la cambra va aprovar el 24 d'abril de l'any passat.
- ARXIVAT A:
- Pressupostos de la Generalitat