Sánchez avaluarà amb les autonomies "noves mesures per a les pròximes setmanes"
- TEMA:
- Coronavirus
La incidència de la pandèmia a Espanya és inferior, ara per ara, a la dels països del nostre entorn, però "no la podem donar per bona", perquè "adverteix d'un risc cert, real, per a la salut dels nostres compatriotes".
Així ha valorat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la situació pandèmica, que considera que "exigeix que intensifiquem les nostres accions davant l'expansió del virus".
És per això que, tal com ja havien avançat des de La Moncloa, ha decidit fer una "convocatòria extraordinària" de la conferència de presidents, amb l'objectiu de fer "l'anàlisi de l'evolució de la pandèmia i l'estudi de mesures compartides per fer-hi front" amb les autonomies.
"Compartirem, com sempre, la situació i les mesures amb els governs autonòmics."
Sánchez ha concretat que la reunió serà telemàtica i es farà dimecres a la tarda des del Senat, que "és la casa de tots i cadascun dels territoris d'Espanya".
L'anunci l'ha fet mitjançant una declaració institucional des de la delegació del govern espanyol a Barcelona, on participa en la cloenda del congrés nacional del PSC.
Fonts de La Moncloa ja havien explicat que la conferència de presidents es faria des de la cooperació i la cogovernança, ja que són les comunitats autònomes les que acabaran aplicant, si ho consideren oportú, noves mesures per frenar la sisena onada que es puguin aprovar.
Aragonès confirma l'assistència
Des del govern ja s'ha confirmat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà a la conferència; i que ho farà amb la "voluntat" d'"informar de les decisions que hagi pres aquest dilluns la Comissió Delegada de la covid-19 i, dimarts, el Consell Executiu".
També que Aragonès demanarà "la major claredat" del govern espanyol cap a la ciutadania, i que l'Estat mantingui el fons covid l'any que ve.
Missatge de tranquil·litat
Sánchez ha tancat la seva declaració institucional traslladant un "missatge de tranquil·litat i de confiança" a la població: "Hem caminat junts la part més dolorosa del camí", ha dit, "i junts culminarem aquesta travessia, protegint les vides i la salut dels nostres compatriotes", ha reblat.
Abans, ha defensat que "les vacunes funcionen" i ha assegurat que "aquesta crisi sanitària només es pot aturar gràcies a la llum de la ciència".
Tornem a superar la barrera de 300 pacients covid a les UCI
Prova de l'evolució de la pandèmia són les últimes dades que ha fet públiques el Departament de Salut. Aquest diumenge, els pacients crítics per covid ingressats a les UCI tornen a superar la barrera dels 300. Concretament, hi ha 307 persones que necessiten un llit de cures intensives, 11 més que aquest dissabte.
Els contagis també continuen pujant. Se n'han detectat gairebé 4.200 de nous, i el risc de rebrot puja cent punts més, fins a 1.132.
Altres indicadors, com la positivitat o la velocitat de contagi, estan disparats. Ara mateix, l'11,5% de les proves que es fan donen positiu, i de cada 100 contagiats s'infecten 173 persones més.
L'òmicron ja ha portat el Departament de Salut a endurir el protocol per a les persones que són contactes estrets de positius. Ara haurà de fer quarantena tothom, fins i tot en el cas que es tingui la pauta completa. I és que els càlculs de Salut són que la nova variant serà majoritària a Catalunya la setmana vinent.
L'òmicron, present en 90 països
La situació empitjora arreu. L'Organització Mundial de la Salut ha alertat, en el seu últim informe, que la variant òmicron ja és present en noranta països, i la Comissió Europea vaticina que al Vell Continent podria ser la variant dominant al gener.
Molts països estan intensificant les restriccions i reforçant les mesures anticovid abans de les vacances de Nadal. Als Països Baixos han començat un confinament estricte que s'allargarà totes les festes de Nadal, i a Dinamarca i Irlanda tanquen la restauració.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Vacunes Pedro Sánchez