Toc d'alerta de Sánchez: "Si no volem un confinament domiciliari cal ser disciplinats"

El president del govern espanyol diu que quan un territori arribi al nivell extrem de risc "activarem l'estat d'alarma"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet aquest divendres al migdia una declaració institucional a La Moncloa per demanar als ciutadans que redueixin la mobilitat i les trobades socials a partir d'ara per frenar la corba ascendent de contagis per coronavirus.

En un to pedagògic, Sánchez ha dit que, amb el coronavirus circulant per la societat, les persones que estimem també ens poden fer mal, encara que sigui involuntàriament:

"Per contenir els contagis el que hem de fer és reduir la mobilitat, els contactes entre persones. No hi ha una altra solució, no hi ha una altra alternativa: amb més mobilitat i amb més contactes, hi ha més contagis."

"Els familiars també es poden contagiar entre si, els amics també, és una cosa que pot fins i tot resultar xocant quan ho pensem, perquè ens costa creure que un ésser pròxim, una persona estimada, pot fer-nos mal, però és així. Si no prenem precaucions, podem posar en risc les vides dels que més ens estimem."

"Disciplina social" i "moral de victòria"

Per tot això, Sánchez ha reclamat a la ciutadania "disciplina social" i "moral de victòria" per "doblegar aquesta segona onada":

"Estic convençut i persuadit que, com va passar en la primera onada, ho podrem tornar a aconseguir si tenim la màxima disciplina social, si comptem amb la màxima resistència, amb un esperit d'equip imperiós si volem aconseguir aquest objectiu col·lectiu, i amb moral de victòria."


En nivell 4, possible estat d'alarma

En la declaració, Sánchez ha detallat els criteris que defineixen els quatre nivells d'alerta: baix, mitjà, alt i extrem acordats aquest dijous per Sanitat amb les comunitats autònomes.

Segons ha dit, en el nivell 4, el qualificat d'extrem, s'hauran d'aplicar "mesures excepcionals" que poden requerir la declaració de l'estat d'alarma:

"Quan un territori arribi al nivell d'alerta 4, és a dir, alerta extrema, s'hauran d'adoptar mesures excepcionals que podran requerir també l'activació d'un instrument constitucional que és l'estat d'alarma."

"També vull fer notar que la decisió sobre les mesures a adoptar i el moment de l'adopció serà presa per les comunitats autònomes i es posarà en coneixement del Ministeri de Sanitat abans de la seva implantació."

Actualment hi ha 3 comunitats autònomes que ja estan en aquest nivell 4: Castellà i Lleó, Castella-la Manxa i l'Aragó.

Coordinació entre administracions

El president del govern espanyol ha dit que s'esforçarà perquè totes les administracions actuïn de manera coordinada, i en aquest sentit ha destacat l'acord sobre els 4 nivells d'alerta fixats aquest dijous.

L'objectiu prioritari segons Sánchez ha de ser evitar un segon confinament, i per això, ha dit, cal que els ciutadans facin cas de les restriccions:

"Volem i hem d'evitar de totes totes recórrer a un nou confinament domiciliari com el que vam viure durant setmanes a la primavera. Sabem els sacrificis que comporta, les conseqüències econòmiques i socials que té, i per això hem de ser disciplinats, conscienciar-nos al màxim."

"Cal una actuació coordinada de totes les administracions, però cal disciplina social, ho demano públicament, podem contenir el virus si tots cooperem, disciplina social, sentit d'equip i moral de victòria."

Tocs de queda en marxa

Sánchez ha fet aquesta declaració, en la qual els periodistes no han pogut fer preguntes, l'endemà que el seu govern i les comunitats autònomes no arribessin a un acord sobre la implantació del toc de queda en la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

El Consell Interterritorial no va acordar el toc de queda, però diverses autonomies ja l'estan aplicant pel seu compte: Andalusia ha aprovat aplicar-lo a l'àrea metropolitana de Granada entre les 11 de la nit i les 6 del matí, i també tancar bars a les 10 en ciutats com Sevilla i Jaén.


Semitoc de queda a Madrid

També la Comunitat de Madrid ha aprovat aquest divendres una mena de toc de queda a partir d'aquest dissabte entre les 12 de la nit i les 6 del matí.

En aquesta franja horària bars i restaurants hauran de tancar i també es prohibeixen les reunions socials tant en espais públics com privats.

País Valencià i Castella i Lleó

També el País Valencià està preparant l'aplicació del toc de queda amb la mateixa franja horària i fins al 6 de desembre, segons va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Totes aquestes mesures s'han activat després de la reunió del Consell Interterritorial, en el qual la Junta de Castella i Lleó va reclamar el toc de queda per a tot Espanya.

Després de la reunió, el portaveu de la Junta va qualificar d'"inacceptable" la "indefinició" de la reunió i el govern espanyol d'"irresponsable".

4 nivells d'alerta a tot Espanya

D'aquesta reunió sí que en va sortir un resultat consensuat: un protocol d'actuació que defineix quatre nivells d'alerta fixats per 8 indicadors.

Segons els responsables del ministeri de Sanitat, aquest document ha de servir per unificar els criteris a l'hora d'actuar contra la Covid-19 a tot Espanya.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut