Fernando Simón alerta que cal complir el confinament domiciliari (EFE/Emilio Naranjo)

Sanitat informa de 1.000 casos nous de coronavirus en 24 hores i s'acosten als 9.000

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, avisa que els casos poden continuar augmentant durant deu dies

RedaccióActualitzat

Prova de foc del primer dia laborable amb l'estat d'alarma en vigor, amb totes les limitacions que això comporta, sobretot per a la mobilitat de les persones. Unes mesures que s'allargaran més enllà dels 15 dies que marca la llei, tal com ha avançat aquest mateix matí el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

Ábalos ha dit que aquestes dues setmanes que marca l'estat d'alarma no donaran a Espanya la "capacitat per guanyar la batalla" contra el coronavirus.

Diversos alts càrrecs dels quatre ministeris que encapçalen la lluita contra aquesta crisi (Sanitat, Interior, Defensa i Foment), integrants del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus, han comparegut a La Moncloa per explicar com són les primeres hores d'aquest primer dilluns en situació d'estat d'alarma.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha informat que Madrid, el País Basc i La Rioja continuen concentrant la majoria dels casos.

Un miler de casos en un dia

En total, a Espanya hi ha 8.744 casos de coronavirus. Són un miler més que fa 24 hores, i la meitat estan localitzats a Madrid.

El coronavirus ha causat 297 víctimes mortals, però, d'altra banda, han estat donades d'alta 521 persones que havien donat positiu.

Simón ha explicat que el coronavirus té una mortalitat del 3 per cent i ha reconegut que és un percentatge una mica superior al que caldria esperar, però ho ha atribuït al fet que n'hi ha força casos en persones grans.

Simón també ha alertat que el confinament no és fàcil, que al principi pot semblar divertit quedar-se a casa, però que després ja no ho és tant. I que cal fer l'esforç fins al final, perquè, si no, no serveix de res.

Ha reconegut que poser seran més de quinze dies i hi ha afegit que "els períodes de quarantena, quan s'acosta el final, són complicats".

Deu dies de pujada de casos

Preguntat pels càlculs dels responsables de Sanitat sobre l'evolució del coronavirus, Simón ha considerat que no es notarà l'efecte de les mesures de confinament de la població fins d'aquí quatre dies, i que el nombre de casos nous encara pot pujar durant deu dies.

Desplegament de l'exèrcit a Catalunya

El segon d'intervenir ha estat el general de l'Aire Miguel Villarroya, cap de l'Estat Major de la Defensa.

Ha anunciat la posada en marxa d'un pla al conjunt d'Espanya, i ha refermat el compromís de Defensa amb la lluita contra el coronavirus. A més, ha agraït el comportament ciutadà.

Preguntat sobre el desplegament de l'exèrcit a Catalunya i el País Basc, ha dit que també està contemplat, però no ho ha especificat.

Des del Ministeri de Transports, María José Rallo, responsable de Mobilitat, ha informat que s'han adoptat mesures sobre el transport de mercaderies per garantir l'abastiment de productes.

Ha exlicat que hi ha una reducció del 50 per cent del trànsit aeri. I del 20 per cent dels AVEs.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut