El govern busca fórmules perquè les famílies vulnerables no hagin de tornar els ajuts reclamats

La consellera de Drets Socials assegura que aquesta amnistia "beneficiaria només les famílies vulnerables que en el moment de rebre les notificacions segueixin en aquesta situació" i "demostrin que no han actuat de mala fe"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Generalitat de Catalunya

La consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha explicat aquest dimecres que es buscaran fórmules legals perquè les persones que hagin rebut pagaments indeguts de la renda garantida no l'hagin de retornar.

Això serà possible en els casos en què s'acrediti la vulnerabilitat d'aquestes persones i es demostri que no han actuat amb mala fe.

Unes 12.500 famílies vulnerables han rebut o rebran pròximament cartes de la Generalitat en les quals se'ls reclama, de mitjana, uns 7.757 euros

En aquestes cartes s'informava les famílies que havien cobrat diners de més de la renda garantida de ciutadania i ara els han de tornar.
 

Problemes en el disseny de la prestació

La setmana passada, el secretari general de Drets Socials i Inclusió, Raúl Moreno, va explicar que bona part dels pagaments indeguts s'havien produït pel retard en la comprovació dels canvis en la situació personal i econòmica notificats pels beneficiaris.

En aquest sentit, la consellera ha explicat aquest dimecres que un dels principals problemes de la renda garantida és que està "dissenyada per fer una gestió molt manual de la prestació".

Martínez Bravo ha assegurat que per gestionar els canvis en les condicions econòmiques dels 160.000 titulars d'aquesta prestació "necessitaríem 2.000 persones".

Per això la titular del Departament de Drets Socials ha puntualitzat: "No ha estat un error administratiu, o que els funcionaris no han fet bé la seva feina, és un problema de disseny."

Martínez Bravo ha anunciat un pla de xoc que permeti alleugerir els procediments.

"Ara tenim la renda garantida amb uns fonaments que trontollen."

Martínez Bravo ha expressat que, tot i el pla de xoc, caldrà "un edifici nou". És a dir, caldrà una reforma de la llei de renda garantida de ciutadania que permeti l'automatització d'alguns procediments.
 

S'exploraran les vies legals per evitar el retorn

La consellera de Drets Socials ha recordat que la llei actual obliga l'administració a demanar el retorn de les prestacions pagades indegudament.

Per això, el departament buscarà fórmules legals que permetin que les famílies afectades no hagin de retornar els diners que han rebut sense que els pertoquessin.

"És una mesura excepcional però necessària, perquè reclamar els pagaments indeguts compromet la principal raó de ser d'aquesta prestació: lluitar contra la vulnerabilitat."

Martínez Bravo ha especificat, però, que aquesta condonació només s'aplicaria en els casos de famílies que acreditin que segueixen en situació de vulnerabilitat i que demostrin que no han actuat amb mala fe.

Ara bé, aquelles famílies que ja hagin tornat els diners dels pagaments indeguts reclamats, encara que demostrin vulnerabilitat i bona fe, no els recuperaran

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha demanat al Departament de Drets Socials que no reclami el retorn dels ajuts cobrats indegudament en els casos en què la Generalitat no ha estat diligent i en els que els afectats no hagin tingut un paper "actiu" en l'error de l'administració.

La síndica apunta que, dins l'estudi de les fórmules legals per permetre condonar el deute, hi podria haver la llei d'acompanyament pressupostari.

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut