
Passió per veure l'eclipsi solar parcial, preludi del "triplet ibèric" que ha d'arribar
Aquest matí la Lluna ha tapat una petita part del Sol, un 14% aproximadament, durant una hora i mitja
Cel net i serè per veure un fenomen astronòmic poc habitual: un eclipsi. El d'aquest 29 de març ha estat parcial i s'ha viscut com un aperitiu dels tres eclipsis que han de venir en els pròxims tres anys, dos de totals i, l'últim, anul·lar.
Aquesta matí la Lluna ha tapat una part del Sol entre les 11 i les 12.30 hores. A Catalunya s'ha pogut veure com s'enfosquia un 14% aproximadament del sol.
Si us l'heu perdut o el voleu recuperar, aquí teniu com s'ha vist l'eclipsi des de diversos punts del món:
Així s'ha vist arreu del món





Les imatges, des de Catalunya
El fenomen ha convocat nombrosos experts i curiosos, des d'Àger al Tibidabo.


Kike Herrero, astrònom de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, explica què passa durant un eclipsi: "És un fenomen espectacular, es fa de nit de sobte durant uns minuts, varia la temperatura, varia el comportament dels animals."
"A part de ser un espectacle vistós, té uns efectes molt particulars sobre aquell moment en el qual ocorre que són molt interessants d'estudiar."
S'han habilitat punts d'observació al Tibidabo, a l'estació de muntanya de la Vall de Núria i a l'Observatori Astronòmic d'Àger, entre d'altres.
Un centenar de persones s'han aplegat a l'observatori del Parc Astronòmic del Montsec. Durant el matí, els visitants han rebut explicacions detallades sobre aquest i altres esdeveniments astronòmics per part de tècnics del parc i han observat l'eclipsi parcial amb telescopis i unes ulleres adequades per a l'ocasió.

L'eclipsi parcial, però, s'ha pogut veure des de tot el país.
El primer d'una sèrie de quatre anys
El d'avui és només l'aperitiu de l'eclipsi total de sol que el 12 d'agost de l'any que ve es podrà observar des del sud de Catalunya, el País Valencià i les Balears. El primer que veurem des del 1905.
L'agost del 2027 hi haurà un altre eclipsi total al sud de la Península i el gener del 2028 un d'anul·lar, que es veurà des de Catalunya.

A aquest fenomen se l'ha anomenat "triplet ibèric". Tot i que els eclipsis solars són esdeveniments relativament freqüents a escala global, que tres siguin visibles des d'una mateixa regió en un curt període de temps és un fet extraordinari.
Per què hi ha eclipsis solars?
Un eclipsi solar és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Lluna s'interposa entre la Terra i el Sol, bloquejant parcialment o totalment la llum solar que arriba a la Terra. Perquè es formi és imprescindible que el Sol, la Lluna i la Terra estiguin alineats en aquest ordre, el que s'anomena lluna nova.
Tot i que hi ha lluna nova cada mes, el pla orbital de la Lluna està lleugerament inclinat respecte al pla orbital de la Terra al voltant del Sol (eclíptica). Aquesta inclinació fa que la Lluna passi per sobre o per sota del Sol la majoria de les vegades. Només ocasionalment la Lluna, el Sol i la Terra s'alineen perfectament.
Precaucions i consells per mirar un eclipsi
El Sol no s'ha de mirar mai a ull nu. Cal utilitzar un filtre solar especial o unes ulleres homologades per veure un eclipsi.
Josep Masalles, president d'Aster, Agrupació Astronòmica de Barcelona, recorda: "No serveixen les ulleres de sol, ni radiografies, ni filtres fumats i molt menys mirar directament el sol".
- ARXIVAT A:
- Fenòmens extremsTerra i cosmosCiència