Novetats del curs escolar 2022-2023: ràtio de 20 alumnes a P3 i menys oferta a la concertada
La preinscripció es farà de manera completament telemàtica: a partir del 7 de març comença a infantil i primària i a partir del 9, a secundària
El proper 7 de març comença la preinscripció d'educació a infantil i primària; el dia 9 començarà a secundària. S'acabarà el 21 de març i la presentació de sol·licituds serà 100% telemàtica. La matrícula, des d'infantil fins a 4t d'ESO, es farà del 21 al 29 de juny. Tot el procés tindrà per lema "Ens apuntem al futur".
La gran novetat és que el curs vinent hi haurà menys alumnes a les classes de P3. Les ràtios baixaran dels 25 actuals als 20 alumnes a P3 en el 86% de centres públics i el 37% dels concertats. Hi haurà "menys alumnat, ràtios més baixes, més grups i més mestres".
Després de més de 30 anys, per primera vegada s'inicia "un camí per reduir les ràtios" a les escoles de manera "estructural", segons ha explicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.
En paraules del conseller, el canvi s'ha fet "havent escoltat a tothom, com sempre fem". Ha anunciat que el 99% dels centres públics i el 73% dels concertats reduiran les ràtios per sota de 25 alumnes per aula.
La novetat és un "canvi de paradigma de transformació i equitat". Quan no s'han rebaixat ràtios, ha estat "per problemes d'espai". A la concertada, la reducció de ràtios és "voluntària", segons fixa la normativa.
La baixada de ràtios suposarà un increment de grups, que a tot Catalunya serà de 25 classes més. A l'ESO, en canvi, la natalitat ha empès a la baixa el número de classes, i n'hi haurà 26 menys.
51 grups menys a l'escola concertada
S'incrementen els grups de P3 als centres públics i passen a ser 58 més. En canvi, s'experimenta una reducció a la concertada, 33 menys. Globalment, per tant, hi haurà 25 grups més però uns 3.474 alumnes de P3 menys si es compara amb el curs anterior.
A 1er d'ESO el nombre de grups cau, tant a l'escola pública com a la concertada. A la pública hi haurà 8 grups menys i a la concertada 18 grups menys, en total, una baixada de 26 grups.
Decret d'admissions
La segona gran novetat és el desplegament del decret d'admissions. Es vol eliminar la segregació escolar a l'entrada del sistema educatiu. Hi haurà "una inversió econòmica important" i un canvi metodològic, per fer una "identificació de tot l'alumnat amb vulnerabilitat".
La intenció és que es puguin reservar places en funció d'aquest criteri, tant a la pública com a la concertada, i obtenir un repartiment més equilibrat.
Tot l'alumnat vulnerable que s'incorpori al sistema educatiu a P3 i a 1r d'ESO anirà acompanyat d'una quantia econòmica que, segons el conseller, garantirà que la família no hagi d'abonar cap quota a l'escola pública ni a la concertada.
Es cobriran conceptes com les beques menjador. Els imports seran de 384 euros per a alumne a l'escola pública, cosa que és una novetat. A la concertada, l'ajut serà de 988 euros.
Segons Gonzàlez-Cambray, s'hi podria destinar una partida d'uns 10 milions d'euros. Afegeix que es treballa de manera coordinada amb els ajuntaments i serveis socials.
El curs vinent hi haurà 3 escoles i 4 instituts escola nous, a més d'un centre que s'integra a la xarxa d'educació. El departament no descarta que n'hi pugui haver més. A banda, 17 centres educatius existents estrenaran edifici. Aquí se'n pot consultar el llistat complet:
Centres nous
- Escola Balàfia-Pinyana (Lleida), per fusió de 2 centres, l'Escola Balàfia i l'Escola Pinyana
- Escola La Vila (Polinyà), per fusió de l'Escola Polinyà i l'Escola Pere Calders
- Escola Castellfollit del Boix, per fusió de l'Escola Coll de Gossem i l'Escola de Maians, totes dues de la ZER Tres Branques
Nous instituts escola
- Institut escola El Molí (Barcelona), per fusió de l'Escola Prosperitat i l'Institut Galileo Galilei
- Institut escola Arrabassada (Tarragona), per creixement de l'Escola Arrabassada
- Institut escola de Torrelles (Torrelles de Llobregat), per integració de l'Escola Sant Martí, l'Escola Can Coll i l'Institut Torrelles de Llobregat
- Institut escola Miquel Martí i Pol (Lliçà d'Amunt), per creixement de l'Escola Martí i Pol
Centre que s'integra a la xarxa d'Educació
- Institut escola Projecte (Barcelona)
Noves construccions escolars que entren en funcionament el curs 2022-2023
- Institut Angeleta Ferrer. Barcelona
- Escola Jacint Verdaguer. La Granada
- Escola Ernest Lluch. Hospitalet Llobregat
- Escola Pla del Puig. Sant Fruitós del Bages
- Escola La Serreta. Santpedor
- Escola El Vinyet. Solsona
- Institut de Guissona. Guissona
- Escola Pinyana. Lleida
- Escola Ramon Perelló. Vilagrassa
- Escola Teresa Godes i Domènech. El Montmell
- Institut Els Pallaresos. Els Pallaresos
- Escola L'Arrabassada. Tarragona
- Institut La Ferreria. Montcada i Reixac
- Escola Virolet. Sabadell
- Escola Muntanyola. Muntanyola
- Institut escola Carles Capdevila. Balenyà
- Institut de Tiana. Tiana
- ARXIVAT A:
- Educació