Cambray sobre el decret pel català: "Ha de servir per no aplicar percentatges a cap aula"
- TEMA:
- Educació
El decret del català a l'escola aprovat aquest dilluns pel govern per respondre a la sentència del TSJC del 25% de castellà podria afectar els 47 grups que hi ha a Catalunya en què ja s'aplica aquest percentatge. El gabinet jurídic de la Generalitat està estudiant les "mesures processals que calguin" per fer valer la nova normativa, que rebutja els percentatges.
Així ho ha subratllat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el mateix dia que el departament ha enviat a escoles i instituts les instruccions per verificar els seus projectes lingüístics, que és el que ordena el decret.
"La nova normativa ha de servir per no aplicar cap percentatge a les aules del país."
Per validar els seus projectes lingüístics, els centres tenen un mes per respondre un qüestionari de set preguntes sobre l'ús de les llengües als centres. Així, es pregunta si el català és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge; si també és la llengua d'acollida de l'alumnat nouvingut; o si es preveu un ús curricular i educatiu tant del català com del castellà.
La resta de preguntes, que s'han de respondre sempre amb un sí o un no, plantegen si el projecte lingüístic evita la utilització de percentatges en l'ensenyament i ús de les llengües; així com si es té en compte la realitat sociolingüística del centre o si es té en compte els resultats de les avaluacions que es van fent als alumnes.
Si el centre respon totes les preguntes afirmativament, el seu projecte lingüístic s'adapta a la nova normativa i queda validat pel Departament d'Educació, que a partir d'aleshores assumeix tota la responsabilitat legal d'aquest. "Farem d'escut legal i jurídic", ha dit el conseller Cambray.
En cas contrari, l'escola o institut haurà de fer les modificacions que calgui per adaptar-s'hi, preferiblement en els primers sis mesos del curs que ve.
Per garantir que es compleix amb el projecte validat, el decret estableix que "tots els membres de la comunitat educativa han de vetllar" per fer-ho. En aquest sentit, Gonzàlez-Cambray ha assegurat:
"Un mestre no pot triar en quina llengua es fa la classe. L'ha de fer en la llengua que explicita el projecte lingüístic del centre."
Aquestes mateixes instruccions, a més del decret sobre els projectes lingüístics, s'han remès també al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el dia que acaba el termini per executar la seva sentència.
Comuns i PSC discrepen
El PSC i els comuns discrepen a l'hora de donar suport al decret llei del govern i sobre les instruccions que el departament ha enviat als centres.
"No resoldrà als centres ni a les direccions el problema d'aplicació de la sentència", ha assegurat des del PSC-Units Alícia Romero sobre la instrucció que Educació ha enviat als centres. Romero també ha lamentat que, amb el decret llei, no s'hagi aconseguit el consens que sí que ha tingut la proposició de llei.
En canvi, els comuns sí que avalaran el decret del govern sobre el català i creuen que "no té sentit" que el PSC no ho faci. Jéssica Albiach creu que el rebuig dels de Salvador Illa al decret "és més una excusa per respondre al seu electorat que una resposta al contingut del decret".
Ciutadans, PP i Vox aniran al Constitucional
PP, Ciutadans i Vox han anunciat que portaran al Tribunal Constitucional la llei i el decret sobre el català a les aules i que presentaran denúncies davant la Fiscalia per incompliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Martín Blanco, de Ciutadans, s'ha referit al decret del govern com a "presa de pèl" i ha criticat que les instruccions enviades als centres educatius demanin explícitament que no s'apliquin percentatges en les llengües, precisament el contrari del que diu el TSJC.
Des del PP, Lorena Roldán veu en el decret "prevaricació". "És fill del pacte dels socialistes amb els separatistes", ha dit en roda de premsa per després afegir que el govern "exigeix" als centres que incompleixin la sentència.
Per la seva banda, Vox, demanarà al Congrés l'aplicació de l'article 155.
- ARXIVAT A:
- Educació Immersió lingüística Generalitat de Catalunya