Una treballadora del Clínic pren notes a mà perquè no pot accedir al sistema informàtic (Hospital Clínic)

El ciberatac al Clínic és "sofisticat" i obliga a suspendre 150 operacions i milers de visites

Les urgències funcionen, però es deriven a altres hospitals els pacients que arriben amb ictus o infarts per un atac fet des de l'exterior i amb evidències d'"alguna filtració de dades"

Irene Vaqué ReigActualitzat

El ciberatac a l'Hospital Clínic ha obligat a suspendre més de 2.000 consultes externes, 150 operacions i desenes d'extraccions.

Ha estat un atac "sofisticat", que ha sorprès els experts per la manera com s'ha fet, i ha compromès dades, però encara no se sap quantes ni quines.

Responsables de la Generalitat i de l'Hospital Clínic han comparegut aquest dilluns al matí per informar del ciberatac, que ha obligat a desprogramar operacions no urgents, les consultes externes i extraccions i a ajornar les sessions de radioteràpia oncològica.
 

Un ciberatac fet des de l'estranger i amb mètodes poc habituals

Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, ha explicat que l'atac "ha vingut des de fora" i que s'investiga conjuntament amb els Mossos d'Esquadra i la Interpol.

"Estem treballant per determinar-ne l'abast. Encara no sabem fins a on ens ha afectat", ha explicat.

La prioritat és recuperar la informació i, després, l'anàlisi forense haurà de determinar per quina via han entrat els ciberdelinqüents.

Tomàs Roy, director general de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha explicat que darrere el ciberatac hi ha "una empresa de cibercrim que es diu Ransom House" i ha destacat que ha estat un atac "sofisticat". "No és el modus operandi clàssic", ha afegit.

A més, ha reconegut que hi ha "evidències que hi ha hagut alguna filtració de dades", però encara s'analitza quines.

Roy ha assegurat que no s'ha establert cap contacte amb els ciberlinqüents i ha afegit: "No hi haurà cap tipus de negociació per pagar ni un cèntim".
 

150 operacions i més de 2.000 visites suspeses

També ha intervingut Antoni Castells, director mèdic de l'Hospital Clínic, que ha comentat que els més de 800 pacients ingressats s'han pogut atendre correctament, però no es pot bolcar informació ni extreure-la del sistema informàtic, sinó que s'ha de fer tot a mà.

"Vam poder recuperar els plans de medicació de  la nit abans i són amb els que hem treballat fins a hores d'ara", ha manifestat.

 

De cara a les persones que tinguin un problema de salut i hagin d'anar a urgències, Castells ha afirmat que atendran tothom que vagi al centre, encara que es deriven alguns pacients per treure pressió al servei:

"El servei d'urgències funciona. Qualsevol persona que vingui serà atesa. Hem intentat que els malalts de baixa complexitat que vinguin amb transport sanitari vagin als CUAPs, mentre que els que venen amb codis com infart, ictus, politrauma, sèpsia, es deriven a altres hosptials com Vall d'Hebron, Sant Pau, Hospital del Mar, Bellvitge o Germans Trias i Pujol."

Castells ha indicat que s'han suspès 150 operacions previstes per aquest dilluns, entre 2.000 i 3.000 visites externes i més de 300 extraccions.

Com que no es té accés als correus o telèfons, no s'ha pogut avisar els pacients que tenien cita.

Segons el director mèdic, no s'ha compromès la història clínica compartida, però l'hospital no pot fer servir la seva xarxa i s'habilitarà un sistema perquè es pugui consultar des de fora:

"Estem intentant normalitzar com més aviat millor aquests dos aspectes, tant la cirurgia com les consultes externes, però prima la seguretat dels malalts. Fins que no puguem tenir accés fàcil a la seva història clínic, els resultats de proves, creiem que és preferible demorar-ho 24 o 48 hores."

També ha indicat que l'afectació va més enllà del Clínic perquè afecta els centres de primària que cogestiona amb l'ICS (Casanova, Borrell i les Corts), que s'han centrat a atendre les urgències, així com el centre de recerca Idibaps.

"La durada la desconeixem. S'està prioritzant recuperar els servidors que poden tenir més afectació assistencial, però soc incapaç de fer una previsió" de quan s'allargarà el problema, ha admès Castells.

Aquest responsable el Clínic ha agraït el suport rebut d'altres hospitals catalans i també la implicació dels professionals que van anar a treballar aquest diumenge encara que els toqués descansar.

L'atac afecta els serveis de Laboratori, Farmàcia i urgències del centre.

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya va confirmar aquest diumenge l'atac, de tipus ransomware, en el qual els ciberdelinqüents han segrestat dades de l'hospital i demanen diners a canvi d'alliberar-les.

A Catalunya cada any hi ha prop de 1.700 milios d'atacs, dels quals el 98% es poden bloquejar i uns 2.000 acaben comportant problemes de seguretat. 

Tant l'Hospital Moisès Broggi com altres centres sanitaris del Consorci Sanitari Integral van patir un atac similar l'any passat, amb la filtració de 52 gigues de dades. Fa un any i mig també va passar pel mateix la Universitat Autònoma de Barcelona.


Ciberatac al Clínic: com afecta els pacients

S'han suspès totes les consultes externes i extraccions previstes per avui.

Tampoc es poden fer sessions de radioteràpia oncològica, i s'han cancel·lat les cirurgies no urgents.

Igualment, es deriven a altres centres els pacients d'infarts i d'ictus.

El Clínic sí que garanteix l'activitat urgent i d'hospitalització a totes les seus (Villarroel, Plató i Maternitat). Com que s'han d'introduir les dades a mà, tot és més lent i laboriós.  

També funciona amb normalitat el servei de radiologia, la diàlisi i les proves endoscòpiques, així com l'hospitalització domiciliària, els hospitals de dia i la farmàcia ambulatòria.

Desconeixement d'alguns pacients

Alguns pacients que aquest matí tenien programades extraccions o algunes intervencions desconeixien el ciberatac i s'han presentat igualment al Clínic.

"Tenia una analítica i, a les 12.30, consulta amb el metge. Doncs res, hem de marxar i ja hem demanat l'ambulància cap a Tarragona", ha explicat Araceli Zamora, que ha vingut de matinada des d'allà.

Per Josep Ventura, que demà s'havia de sotmetre a una operació al fetge, s'ha repetit la situació. "He vingut al control d'antígens i em diuen que s'ha anul·lat tot, que no poden fer res", ha comentat.

ARXIVAT A:
CiberdelicteSalut
Anar al contingut