13 dessaladores noves per la sequera: una de flotant a Barcelona i 12 de mòbils a l'Alt Empordà
La mesura es pren per si la sequera arriba a emergència II a l'àrea de Barcelona, i es descarta l'arribada d'aigua en vaixell des de Sagunt, més limitada i més cara
El govern ha decidit encarregar i instal·lar una gran dessaladora flotant al port de Barcelona en previsió que a l'octubre el sistema Ter-Llobregat pugui entrar en fase d'emergència II de la sequera, si no plou.
Aquesta dessaladora podrà generar fins a 40.000 metres cúbics d'aigua potable cada dia, gairebé el doble de la que es podria transportar en vaixell des de Sagunt, i a meitat de preu.
A més, també ha acordat la compra de 12 dessaladores mòbils per als municipis de la Costa Brava Nord que entre el juny i la tardor generaran fins a 1.000 metres cúbics d'aigua potable cadascuna.
"Assegurem que tothom té accés a aigua de boca"
La decisió s'ha fet pública aquest dijous després de la reunió de la comissió interdepartamental de la sequera, que és l'organisme que l'ha presa formalment.
En la roda de premsa posterior, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha assegurat que el govern garanteix que "tothom tindrà accés a l'aigua que necessita":
"Assegurem que tothom té accés a l'aigua de boca, oferim certeses als ciutadans i estabilitzem la situació de sequera malgrat que l'aigua continuï sense caure del cel."
Mascort també ha agraït l'esforç que està fent la ciutadania, i el país en general, que ha disminuït el consum d'aigua potable els últims mesos.
Un vaixell dessaladora al port
La gran dessaladora del port de Barcelona --que s'instal·larà al moll de l'energia-- serà una embarcació equipada per dessalar aigua de mar mitjançant osmosi inversa i se situarà davant de la sortida del port, on no interferirà el trànsit marítim.
Segons ha informat el govern, el port ja disposa de la connexió necessària per canalitzar l'aigua dessalada, i s'està condicionant el dipòsit intermedi on s'emmagatzemarà, que estarà operatiu al juny.
El govern també ha afirmat que l'aigua d'aquesta dessaladora tindrà un cost d'uns 6 euros per metre cúbic, mentre que portar-la des de Sagunt hauria costat uns 10 euros.
Caldran 100 milions d'inversió
En roda de premsa, Mascort ha dit que la inversió necessària per posar en funcionament aquesta dessaladora flotant són uns 100 milions d'euros, i que després s'hi hauran d'afegir els costos de funcionament ordinari, uns 240.000 euros per dia de funcionament.
En previsió que la sequera es pugui allargar, la intenció és que aquesta dessaladora flotant es quedi instal·lada al port de Barcelona mentre no s'acabin les infraestructures planificades per aconseguir que l'àrea de Barcelona no depengui de l'aigua dels embassaments.
El conseller ha precisat que el cost de l'aigua s'ha calculat amb una amortització de la dessaladora flotant a 5 anys, que és quan es preveu que estigui en funcionament la dessaladora del Foix i l'ampliació de la de Tordera, a més d'altres obres menors.
També ha dit que la fabricarà l'empresa Abengoa i que, un cop s'hagi amortitzat, el govern que hi hagi llavors ja decidirà si se la queda o la ven.
L'alternativa a l'aigua de Sagunt
Segons el govern, aquesta dessaladora és l'alternativa per la qual s'ha optat en detriment de l'arribada d'aigua en vaixells des de la dessaladora de Sagunt, al País Valencià.
Segons han dit, el transport des de Sagunt hauria permès portar 25.000 metres cúbics al dia, mentre que la dessaladora flotant en podrà produir fins a 40.000 diaris, i fins a 14 hectòmetres cúbics a l'any, el 6% del consum de l'àrea metropolitana de Barcelona.
Va ser fa un mes i mig, a principis de febrer, que es va saber que el govern espanyol treballava en un pla per portar aigua des de Sagunt a Barcelona si continuava la sequera.
Ho va revelar el govern del País Valencià el 3 de febrer, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va admetre l'existència del pla i va afirmar que "alguna mesura d'emergència probablement haurem d'activar".
"El que fem és renunciar als vaixells de forma conscient"
Finalment, el govern ho ha descartat i ha optat per una alternativa que també és provisional, però que permet més estabilitat i garanties en cas que la sequera persisteixi els pròxims anys.
A preguntes dels periodistes, Mascort ha dit que el govern espanyol només oferia l'aigua, mentre que el cost dels vaixells, que és el més car, l'havia d'assumir la Generalitat:
"El que fem és renunciar als vaixells de forma conscient, perquè la solució de la dessaladora flotant és una solució més econòmica, evidentment, ambientalment més sostenible i molt més estable pel que fa a la seguretat de l'abastament."
12 dessaladores petites a l'Empordà
L'altra decisió del govern ha estat comprar, a mitges amb el Consorci de la Costa Brava, 12 dessaladores mòbils que podran cobrir el 35% de la demanda de 13 municipis de l'Empordà, alguns dels quals ja estan en emergència II.
Aquestes 12 dessaladores, 8 de les quals es preveu que entrin en servei entre juny i juliol, podran produir 1.000 metres cúbics d'aigua potable al dia cadascuna, de manera que la producció total pot arribar als 12.000 metres cúbics diaris.
Així, 4 de les dessaladores s'instal·laran a Roses i donaran servei a aquest municipi; 4 més, a l'estació de tractament d'aigua potable d'Empuriabrava, al terme de Castelló d'Empúries, que es destinaran a potabilitzar l'aigua provinent de la depuradora de Figueres.
Aquesta estació és la que, a més de Castelló d'Empúries i Roses, dona servei a Cadaqués, Llançà, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, el Port de la Selva, Selva de Mar i la Mancomunitat de Pau.
Les altres 4 dessaladores mòbils s'instal·laran més endavant a la platja d'Empuriabrava i, com les 4 de Roses, sí que es dedicaran a dessalar aigua de mar.
El sistema Darnius-Boadella ja està en emergència II
Actualment, Cadaqués, Roses i Castelló d'Empúries ja estan en emergència II, com també els altres municipis que depenen del sistema Darnius-Boadella, que són Figueres, Llers, Cabanes, Riumors, Fortià, Vila-sacra, Vilamalla i el Far d'Empordà.
Segons el govern, aquestes 12 dessaladores costaran uns 10 milions d'euros, i l'Agència Catalana de l'Aigua subvencionarà amb 5 milions el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona perquè pugui pagar-les.
Mascort ha precisat que les 4 dessaladores de la platja d'Empuriabrava es preveu que entrin en funcionament a la tardor, i també se n'aprofitaran els pagesos de la zona, cosa que evitarà que els pous i els camps es salinitizin més del que estan.
Consulta la fase en què es troba el teu municipi
En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis abastits per les conques internes catalanes.
Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent, que s'abasteixen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat.
Algunes localitats, tot i trobar-se en una fase de sequera concreta, presenten algunes excepcions --aprovades per l'ACA-- en la limitació del consum màxim per habitant i dia, com, per exemple, localitats amb una alta població estacional o amb un important teixit industrial.
Taula de la situació municipi per municipi
A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi per municipi per saber la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.
Consulta el consum per municipi
- ARXIVAT A:
- Sequera