La ministra Darias ahir al Congrés, quan es va aprovar el decret de les mascaretes a l'exterior (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Darias reitera que la mascareta en exteriors és "temporal" i la retirada és "més a prop"

El Consell Interterritorial de Salut no posa data final a una mesura que diverses veus, com la del conseller de Salut, apostaven per retirar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'obligatorietat de portar mascareta en exteriors continua vigent, de moment. El Consell Interterritorial de Salut no ha aprovat cap canvi respecte a aquesta mesura. La qüestió no formava part de l'ordre del dia però les declaracions de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, al matí apuntaven que hi podria haver canvis.

En la seva compareixença després del Consell, la ministra Darias ha dit que ha reiterat a les autonomies el que ja va dir ahir al Congrés.

"És una mesura temporal i som en el camí adequat. Som més a prop de modular aquesta mesura si les dades ho corroboren."

Segons la ministra, l'aprovació de la mascareta en exteriors al Consell de Ministres del 23 de desembre responia a la necessitat d'abordar la incidència acumulada en aquell moment i la incertesa produïda per la variant òmicron. "Consellers i conselleres, així com presidències autonòmiques de tot signe polític van sol·licitar-ho llavors", ha dit.

Ha admès que a la trobada d'aquest dimecres alguns s'han pronunciat sobre la qüestió però ha reiterat que el tema no formava part de l'ordre del dia. No es descarta, diu, que es tracti en futures reunions.

Un dels que havien manifestat que trauria el tema al Consell Interterritorial és el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que apostava perquè l'ús de les mascaretes a l'exterior deixi de ser obligatori.

La mesura es va aprovar aquest dimarts al Congrés dels Diputats, en un tràmit envoltat de polèmica perquè es va aprovar juntament amb la "pagueta" dels pensionistes i que arribava quan fa mes d'un mes que el govern espanyol la va reimplantar.


Disminueixen els casos diagnosticats

La ministra Darias també ha explicat que la incidència va a la baixa des de fa tres setmanes. Ha disminuït un 21% el nombre de casos diagnosticats. Aquest descens afecta tots els grups d'edat.

L'ocupació dels llits d'hospital és aquest dimecres del 13,9%, mentre que ahir superava el 14% i fa un any era del 25%. La xifra de llits d'UCI ocupats també baixa, és del 21,3% i fa un any era del 45,3%.

Mentrestant, la vacunació avança. Entre els més petits, la franja de 5 a 11 anys, el 55,1% dels infants ja tenen la primera dosi.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut