Els reis i la princesa Elionor, entre Pedro Sánchez i Francina Armengol, a la porta del Congrés
Els reis i la princesa Elionor, entre Pedro Sánchez i Francina Armengol, a la porta del Congrés (EFE/ Mariscal)

El rei obre la legislatura obviant l'amnistia i demanant unitat al voltant de la Constitució

A l'acte d'obertura de la XV legislatura no hi assisteixen ni Junts, ni Esquerra, ni Bildu, ni BNG

RedaccióActualitzat

El rei ha donat per engegada la XV legislatura al Congrés dels Diputats, amb una intervenció en què ha defensat la Constitució i la unitat d'Espanya, sense mencionar l'amnistia.

"Reivindicar el significat profund d'aquell gran pacte entre els espanyols que està a l'origen de la nostra democràcia no és, en absolut, mirar enrere amb nostàlgia; sí que és, en canvi, una orgullosa i conscient reafirmació de les nostres millors capacitats com a país i del millor èxit que ordena, als nostres dies, la vida de la societat espanyola: la Constitució", ha dit en un discurs en què també hi ha estat present la princesa Elionor.

"La nostra obligació, l'obligació de totes les institucions, és deixar als espanyols més joves una Espanya sòlida i unida, sense divisions ni enfrontaments", ha afegit.

Francina Armengol parla, al costat dels reis i la princesa Elionor
Francina Armengol ha obert la sessió (EFE/Chema Moya)

Armengol acusa l'oposició de "distorsionar la realitat"

"Hem afrontat un moment complex", ha dit Francina Armengol en el discurs que ha obert la sessió solemne d'obertura, amb presència de diputats i senadors.

"La formació del nou govern ha necessitat temps, diàleg, negociació i presa de decisions. La decisió de la majoria parlamentària és legítima i emana de la voluntat dels ciutadans exercida el 23 de juliol", ha afegit, abans de fer una crida al diàleg, la concòrdia i l'empatia.

"Distorsionar la realitat o qüestionar importants valors democràtics, des de l'opacitat de la disputa, només augmentarà la desafecció de la societat cap a les institucions. La crispació, la polarització i el soroll és una cosa de què, de vegades, pateix l'actual parlamentarisme, i la nostra obligació envers la societat és donar exemple, des de la transparència i el respecte", ha dit la presidenta del Congrés.

La sessió ha reunit diputats, diputades, senadors i senadores (EFE/J.j. Guillén )

 

Ni ERC, ni Junts

A l'acte no hi assisteixen ni Junts, ni Esquerra, ni EH Bildu, ni BNG. Ho expliquen en un comunicat que signen aquests partits, excepte Junts. "No tenim rei", diuen.

"La monarquia és una institució anacrònica, hereditària i incompatible amb els principis democràtics essencials pel fet de ser hereditària i vitalícia", afegeix el text. I subratllen que, en el cas d'Espanya, té un caràcter "antidemocràtic" pel fet que va ser "imposada pel dictador Franco".

Per tot això, reclamen al rei que "deixi d'exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments". Un rei al qual lliguen amb la "imposició de la unitat d'Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals que assisteixen les nostres ciutadanes i ciutadans i els nostres pobles".
 

Feijóo: "Ha de tenir un descompte salarial"

Feijóo ha criticat aquestes absències. El líder del PP creu que és una "anomalia democràtica" el que qualifica de "boicot dels socis del govern al cap de l'Estat i, en conseqüència, a la convivència i a les institucions democràtiques". 

I ha afegit: "Jo suposo que qualsevol ciutadà del nostre país que no va a la seva feina i no ho acredita amb una baixa mèdica, ha de tenir un descompte salarial."

 

ARXIVAT A:
Felip VICongrés dels Diputats
Anar al contingut