El pantà de Darnius-Boadella aquest 7 de març (3Cat)

Primers municipis que entren en fase 2 d'emergència per sequera: quins són i què suposa

Són els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament Darnius-Boadella, que està a l'11% de capacitat, amb menys de 7 hm3
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sequera

Aquest dijous s'ha reunit la comissió interdepartamental de la sequera del govern per prendre noves decisions sobre la situació actual, que, malgrat les pluges i nevades dels últims dies, continua sent crítica.

En la reunió s'ha decidit que els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella passin de la fase d'emergència 1 a la d'emergència 2, que suposa més restriccions.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que en la reunió també s'"ha valorat la flexibilització" de les mesures aplicades a l'agricultura i la ramaderia després de les protestes dels pagesos:

"L'objectiu és donar resposta amb celeritat a les demandes fetes pels pagesos en les reunions amb el conseller Mascort per garantir la supervivència del bestiar i els arbres alhora que es protegeix la viabilitat de les explotacions perquè cap pagès hagi d'abandonar la seva activitat."  

Segons Plaja, també s'ha analitzat aplicar "un règim especial" excepcional pel consum d'aigua procedent de dessalinitzadores d'aigua de mar per part d'empreses privades.

12 municipis de l'Alt Empordà entren en fase d'emergència 2

Els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella entren ara en fase d'emergència 2 per sequera, cosa que comporta més restriccions.

Són Figueres, Roses, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Cabanes, el Far d'Empordà, Fortià, Llers, Riumors, Santa Llogaia d'Àlguema, Vila-sacra i Vilamalla.

Aquests municipis van passar a emergència 1 el setembre i ara, que l'embassament es troba a poc més de l'11% de la seva capacitat --amb menys de 7 hectòmetres cúbics-- passen a emergència 2.

L'emergència 2 entrarà en vigor la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC.

Segueixen en fase d'emergència 1 un total de 227 municipis: els 202 del sistema Ter-Llobregat, els 22 de l'aqüífer del Fluvià-Muga, i també Riudecanyes i Vallirana.


Baixa el límit de consum a 180 litres per persona i dia

En la fase 2 d'emergència els litres per persona i dia disponibles baixen de 200 a 180, incloent-hi les activitats econòmiques i comercials.

El reg de jardins privats està prohibit, mentre que els públics es poden regar únicament per a la supervivència dels arbres i només amb aigües regenerades o freàtiques.  

Pel que fa als camps esportius d'esports federats, es poden regar amb aigua regenerada o freàtica amb mesures d'estalvi equivalents, i no se'n poden fer servir les dutxes.

No es pot destinar aigua a omplir piscines, però hi ha excepcions: la més important, que es pot afegir aigua a les piscines cobertes i descobertes d'esports federats que ho necessitin.

En aquestes piscines, però, tampoc no es poden fer servir les dutxes sense excepcions, i han d'aplicar mesures d'estalvi equivalents al volum d'aigua utilitzat.

Les piscines d'ús terapèutic en hospitals, residències i centres d'educació especial sí que es podran omplir, i també les particulars per a persones amb alteracions de la conducta.

Tots els usos recreatius o ornamentals, com fonts, llacs, pistes de gel, festes d'escuma, jocs d'aigua, etc., estan prohibits, i també fer servir aigua per eliminar la pols en suspensió.

Tampoc es poden fer servir les dutxes de les platges, ni tan sols per rentar-se els peus.


Consulta la fase en què es troba el teu municipi

En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.

Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent que s'abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat. 
 


Taula de la situació municipi a municipi

A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi a municipi on es mostra la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.


Quin consum tenen els 12 municipis que entren en fase d'emergència 2?

En la taula posterior, us mostrem què consumeix cadascun dels municipis depenen de l'embassament Darnius-Boadella que passen a la fase 2 d'emergència pel pla de sequera i ho comparem amb el màxim permès, 180 litres per habitant

Cal tenir en compte que el consum mitjà diari per persona, fet amb dades del gener, aglutina totes les activitats econòmiques del municipi, no només els usos domèstics. És a dir, també es contempla el consum mitjà d'aigua que en fan la indústria, els comerços i els serveis municipals. 

Per això, veiem unes xifres molt altes, per exemple, a Santa Llogaia d'Àlguema, on hi ha una indústria, o a Llers, on hi ha la presó. 
 

 

La conca del Segre, d'emergència a alerta

Mentre la situació a les conques interiors de Catalunya cada vegada és més preocupant, a les de l'Ebre la situació fins i tot millora, com és el cas de la conca del Segre.

Aquest dimecres s'ha fet públic que aquesta conca, que feia 21 mesos que estava en fase d'emergència, ha passat a la fase d'alerta.

Ho ha explicat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que ha precisat que les reserves que hi ha ara als embassaments són el doble de les fa un any:

"La conca del Segre aconsegueix abandonar l'emergència, tot i que per un marge molt escàs, gràcies a la lenta recuperació de les reserves que s'han produït durant l'any i la millora de l'acumulació de neu al febrer."

En aquesta conca el pantà de Rialb està ara mateix al 31%, amb 125 hectòmetres cúbics, el d'Oliana al 50%, amb 42 hm3, mentre fa un any estaven a l'11% i al 40% respectivament.

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut