Un treballador de l'oci nocturn de Sitges, durant l'assaig clínic que es va fer el mes de maig (ACN / Gemma Sánchez)

Marxa enrere per l'augment de contagis: el govern tanca l'oci nocturn interior 15 dies

Es recomana seguir utilitzant la mascareta sempre a l'exterior
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

El govern ha decidit fer marxa enrere en les mesures i tancar l'oci nocturn interior a partir de divendres i durant 15 dies, davant l'augment dels contagis de Covid, especialment entre els joves. També recomana recuperar la mascareta a l'exterior.

"Cal tornar a tancar l'oci nocturn que no es faci en espais oberts, i també posar restriccions a l'aire lliure en les activitats que apleguen molta gent", ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Totes les activitats hauran de tancar a les 3 de la matinada.

En aquelles activitats amb més de 500 persones passa a ser obligatori un test d'antígens dotze hores abans d'accedir-hi, una PCR o bé tenir el certificat de pauta completa de la vacuna. Tot i que Plaja ha informat que la mesura afectava tots els actes "independentment de la naturalesa de les activitats", a la tarda responsables de Salut i Interior han matisat que només fa referència a esdeveniments musicals, amb gent dreta i que pugui ballar. Aquestes activitats massives hauran de seguir el pla de grans esdeveniments.

La portaveu ha explicat que s'estava acabant d'ultimar la resolució del Procicat, que entrarà en vigor aquest cap de setmana i, en principi, serà vigent durant dues setmanes, tot i que podria canviar en funció de l'evolució de la pandèmia.


El sector, "tocat de mort"

El sector, que ha conegut la decisió del govern pels mitjans, abans de la reunió a la qual han estat convocats d'urgència, es considera "un cap de turc". El secretari general de Fecasarm (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals), Joaquim Boadas, assegura que és una manera per "quedar bé amb tothom" però que en realitat el govern "no ha fet res" i la situació actual "és culpa seva".

"El nostre sector està tocat de mort i ara és la sentència definitiva."

Boadas assegura que demanaran al conseller que rectifiqui i que recorreran la decisió al Tribunal Superior de Catalunya; una decisió que -assegura- han pres sense tenir-los en compte.

També ha lamentat que els tanquen en les "pitjors dates possibles" per al sector, com ja va passar l'any passat, i ha afegit que la solució és el pla d'antígens previs que fa temps que demanen.

Els locals d'oci nocturn només han pogut recuperar l'activitat quinze dies: van reobrir després de més d'un any el 21 de juny, a les portes de la revetlla de Sant Joan i amb unes mesures que el sector considerava inassumibles.

Gent ballant en un pub a Sitges, dins la prova pilot de l'oci nocturn del 20 de maig (ACN/Gemma Sánchez)

De fet, alguns locals han decidit tancar els últims dies davant l'augment de contagis i la dificultat de fer complir restriccions com la distància de seguretat d'1,5 metres a la pista i a les barres.


La mascareta, sempre

Plaja ha repassat les últimes dades, que són dolentes, i ha avisat que "els contagis pugen exponencialment". Admet el cop emocional de fer marxa enrere, però assegura que "no podem fer com si haguéssim superat el virus" i que l'única solució és restringir les interaccions. "Ens espera un estiu difícil", ha avisat.

És per això que el govern recomana seguir utilitzant la mascareta sempre, també al carrer. Voldria que fos obligatori -no ho és a l'exterior des del 26 de juny- però no hi té competències i ho sol·licitarà al govern espanyol. Mentrestant, demana "un canvi de xip":

"Creiem que la mascareta ha de tornar a ser obligatòria a Catalunya, però no depèn del govern. Recomanem tornar-la a dur sempre. Ens hem de posar al cap que no ens hauríem de treure la mascareta."

La portaveu ha anat més enllà i demana dur-la també en espais tancats on no es pugui garantir la distància de seguretat o si estem amb gent que no sigui del nostre grup bombolla.

Fa tot just 24 hores membres del govern ja apuntaven a una marxa enrere. El conseller Argimon assegurava que estaven estudiant totes les opcions i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, anava una mica més enllà i parlava de "canvis quirúrgics".

A banda de les novetats anunciades aquest dimarts, continuen vigents les mesures actuals, que afecten, sobretot, els aforaments de les instal·lacions esportives i l'activitat cultural.

Des del 21 de juny es poden fer trobades sense límit de persones. També llavors es va ampliar el nombre màxim de persones que poden seure a taula en les terrasses de bars i restaurants, que va passar de sis a deu clients, i l'autorització per habilitar espais de ball com els envelats a les festes majors.

Indicadors disparats i més pressió hospitalària

Tot plegat, quan les últimes dades de Salut indiquen un augment de pacients ingressats als hospitals i a les UCI: hi ha una trentena més d'ingressats -són 575 en total- i una dotzena més a les unitats de cures intensives, fins als 133.

La velocitat de transmissió continua imparable i arriba al 3,3, quan fa 24 hores era de 2,99. Això vol dir que cada infectat ja encomana més de tres persones de mitjana. La positivitat està molt a prop del 15%. La incidència acumulada els últims 14 dies supera els 400 casos per cada 100.000 habitants.

Amb dades tancades, l'última setmana analitzada, la que va del 26 de juny al 2 de juliol, se superen els 25.000 contagis, cinc vegades més que la setmana anterior.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut