22 municipis més surten de l'emergència per sequera i rebaixen restriccions: consulta el mapa
- TEMA:
- Sequera
El govern ha anunciat aquest dimarts que els municipis dependents de l'aqüífer Fluvià-Muga passen de la situació de sequera d'emergència a excepcionalitat.
Ho ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, en una roda de premsa posterior a la reunió del govern i del Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS), que ha pres la decisió.
La decisió del CIS suposa un canvi d'escenari per sequera que beneficiarà la comarca de l'Alt Empordà, en concret, els 22 municipis que depenen de l'aqüífer Fluvià-Muga, després d'una recuperació consolidada dels seus nivells.
Els municipis són: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
Segons ha explicat Plaja, l'aqüífer Fluvià-Muga, que va baixar dels 14 metres sobre el nivell del mar abans de les pluges, està ara per sobre dels 16 metres.
El canvi d'emergència a excepcionalitat en aquests municipis de l'Alt Empordà entrarà en vigor la setmana que ve, després que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC.
Consulta la fase en què es troba el teu municipi
En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.
Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent, que s'abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat.
Taula de la situació municipi a municipi
A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi a municipi on es mostra la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.
La resta de conques internes continua igual
Com que les millores en les altres zones han estat limitades, la resta de municipis dependents de les conques internes es queden en la mateixa situació que fins ara.
En la roda de premsa, Patrícia Plaja ha dit que s'ha decidit mantenir "els escenaris actuals com a mesura de precaució", tenint en compte que tenim l'estiu al davant:
"Hem de tenir en compte que l'increment de volums és lleuger, i que estem just abans de l'entrada de l'estiu, que és l'època de l'any amb més consum d'aigua però també amb més evaporació per la calor i una menor afluència de pluges."
Reunió per ampliar el reg agrícola al sistema Ter-Llobregat
L'únic possible canvi serà al sistema Ter-Llobregat, que podria destinar més aigua de l'acordada fins ara per regar explotacions agrícoles.
En aquest sentit, el govern ha decidit que dilluns 3 de juny se celebri una comissió extraordinària de desembassament d'aquest sistema per prendre la decisió.
El govern ha recordat que el 30 d'abril es va fixar que es podrien destinar 12,67 hectòmetres cúbics (hm3) al reg agrícola, que amb mesures addicionals podien arribar als 17 hm3.
També que en una reunió posterior d'aquesta comissió es va ampliar aquest volum fins als 27 hm3, i que les pluges de les últimes setmanes permeten plantejar una nova ampliació.
Darnius-Boadella, d'aquí 2 setmanes
Preguntada per la situació al sistema Darnius-Boadella, també a l'Alt Empordà, i que s'havia dit que podia passar d'emergència II a emergència I, Plaja ha admès que s'ha discutit força a la CIS, però que s'ha decidit esperar un parell de setmanes per no haver de revertir la mesura més endavant:
"La intenció és emplaçar-nos a d'aquí 2 setmanes, quan es torni a reunir la comissió, i llavors sí, es plantejarà baixar de fase."
Pel que fa a la dessaladora flotant prevista al port de Barcelona, la portaveu ha dit que els equips tècnics estan treballant per construir-la, i ha afegit que és una solució a mitjà termini per prevenir que la sequera pugui agreujar-se.
Excepcionalitat a l'aqüífer Fluvià-Muga
La situació d'excepcionalitat a l'aqüífer Fluvià-Muga permetrà disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 230 litres (en la situació d'emergència era de 200 litres). Així mateix, es mantenen les mesures d'estalvi següents:
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
- Reducció del 15% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
- Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un pla d'estalvi d'aigua a l'ACA.
- Està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes que es farà gota o a gota o amb regadora). S'admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
- ARXIVAT A:
- Sequera