Hisenda abaixa l'IRPF a rendes de fins a 21.000 euros i crea un impost a grans fortunes
També s'apujarà l'IRPF a les rendes de capital de més de 200.000 euros
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous les novetats en matèria fiscal que el govern espanyol vol incloure als pressupostos del 2023.
Montero ha analitzat la situació provocada pels canvis fiscals anunciats les últimes setmanes en diverses comunitats i ha anunciat les línies bàsiques del nou paquet fiscal que l'executiu espanyol ha negociat amb els socis d'Unides Podem.
Montero ha defensat la política tributària del govern espanyol davant de la "carrera a la baixa" i el "buidatge fiscal populista" que estan fent alguns governs autonòmics.
Canvis en l'IRPF, l'impost de societat i les rendes més altes
María Jesús Montero ha explicat que les noves mesures fiscals "s'impulsaran a través dels pressupostos de l'Estat del 2023 i de la iniciativa parlamentària" i que busquen fer front a l'augment de la inflació i garantir la sostenibilitat del sistema actual.
L'objectiu, ha afegit Montero, és que "el sistema fiscal sigui més progressiu, eficient, just i suficient per garantir la justícia social i l'eficiència econòmica."
"Hi ha un consens ampli que la situació actual requereix una actuació decidida del sector públic per protegir les famílies, els autònoms i les empreses, que han de finançar els que tenen més capacitat per fer-ho.
Amb aquesta idea, la primera mesura que ha anunciat la ministra d'Hisenda ha estat "la creació d'un nou impost de solidaritat de les grans fortunes, que demana un major esforç en interès general.
De fet, les mesures que aprovarà el govern espanyol per reformar l'actual sistema fiscal "afectaran la riquesa, l'IRPF i l'impost de societats".
Nou "impost de solidaritat" a les grans fortunes
L'impost solidari a les grans fortunes "s'articularà com un tribut temporal", els anys 2023 i 2024, i l'abonaran els contribuents amb un mínim de 3 milions d'euros de riquesa neta, en tres trams: un primer tram, d'1,7%, per als que tinguin de 3 a 5 milions d'euros; un segon tram, d'un 2'1% d'impost, els que tinguin entre 5 i 10 milinos d'euros; i un tercer tram, d'un 3,5%, per als que tinguin més de 10 milions d'euros.
Les grans fortunes que ja paguin l'impost del patrimoni a les seves comunitats se'ls podran deduir, per evitar la doble imposició.
Es calcula que permetrà recaptar 1.500 milions d'euros, que pagaran uns 23.000 contribuents.
Canvis en l'IRPF
El govern ha presentat mesures que afecten tant les rendes més baixes com les més altes.
Les rendes més baixes començaran a tributar a partir dels 15.000 euros, i no als 14.000 com fins ara. A més, hi haurà reducció de rendiments a qui guanyi entre 18.000 i 21.000 euros, cosa que beneficiarà a la meitat dels treballadors, segons el govern espanyol.
En el cas d'un treballador que guanyi 18.000 euros, la mesura li permetrà estalviar-se 745 euros, un 40%.
S'apuja la retenció a les rendes de capital superiors als 200.000 euros: així, per una banda, s'augmenta un punt el gravamen a les rendes d'entre 200.000 i 300.000 euros, que passen de tributar del 26% al 27%. I a partir dels 300.000 euros, l'IRPF s'apuja dos punts i l'impost serà del 28% del capital.
Aquesta mesura afectarà gairebé 18.000 contribuents i es preveu que permeti recaptar 204 milions d'euros el 2024.
Mesures per als autònoms
Els canvis en l'IRPF també inclouen una rebaixa del 5% en mòduls per als autònoms i un augment del 5% al 7% de la reducció per despeses deduïbles de difícil justificació. Es calcula que la mesura beneficiarà a més de 577.000 treballadors autònoms, que s'estalviaran 184 milions d'euros.
Pel que fa a l'Impost de Societats, la reforma presentada rebaixa del 25% al 23% el tipus nominal per a les petites empreses amb una xifra de negocis inferior al milió d'euros. La mesura afectaria 400.000 empreses i tindria un impacte econòmic de 292 milions d'euros.
I de cara a les grans empreses, es limitarà al 50% la possibilitat que compensin les pèrdues de les filials dels grups consolidats. La mesura, de caràcter temporal, afectarà unes 3.690 grans empreses i permetrà a Hisenda recaptar uns 2.500 milions d'euros entre el 2023 i el 2024.
L'executiu espanyol preveu recaptar 3.144 milions d'euros en els pròxims dos anys amb tot aquest nou paquet fiscal que forma part del projecte de pressupostos que el PSOE i Unides Podem, socis de govern, encara estan acabant de negociar.
La ministra d'Hisenda també ha confirmat la rebaixa del 10% al 4% de l'IVA de compreses, tampons i productes d'higiene femenina essencials, així com de preservatius i anticonceptius. Una mesura que ja s'havia anunciat i que ha celebrat, en una piulada a Twitter, la vicepresidenta segona Yolanda Díaz.
Por fin, rebajaremos el IVA del 10% al 4% para los productos de higiene femenina. Son productos esenciales y no lujos.
Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) September 29, 2022
Además, reduciremos el IVA de los preservativos y los anticonceptivos no medicinales.
Contra el dúmping fiscal
La ministra d'Hisenda ha criticat aquesta setmana les rebaixes fiscals anunciades per diverses comunitats autònomes governades pel Partit Popular, a la qual s'hi ha sumat, en les últimes hores, el socialista Ximo Puig.
Montero ha demanat responsabilitat als presidents autonòmics i ha advertit del risc que aquests anuncis provoquin un dúmping fiscal, una competència deslleial, que porti altres governs a sumar-se a aquesta dinàmica per no quedar en inferioritat de condicions i patir una fuga de capitals a territoris amb menor pressió fiscal.
El govern espanyol demana a les administracions autonòmiques que ofereixin ajudes directes per compensar l'encariment del cost de la vida i els efectes de la crisi econòmica, i no una rebaixa fiscal que afecta directament el finançament dels serveis públics.
L'espiral de rebaixes fiscals
L'espiral la va començar el govern de la Comunitat de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso, l'any 2020, amb la supressió de l'impost del patrimoni, que està bonificat al 100%. Aquesta bonificació ha atret grans fortunes, que es calcula que es van estalviar gairebé 1.000 milions d'euros en aquest impost. A Madrid tampoc es paga l'impost de successions.
Andalusia ha seguit l'exemple de Madrid i també ha suprimit l'impost del patrimoni per atreure grans fortunes. El president de la Junta, Juan Manuel Moreno Bonilla, ha convidat directament els empresaris catalans a instal·lar-se a Andalusia per estalviar-se diners.
Els últims a sumar-se a la rebaixa d'impostos han estat Galícia, Múrcia, el País València i Extremadura, aquest mateix dijous.
Galícia bonificarà el 50% de l'impost del patrimoni, segons l'anunci fet pel president de la Xunta, Alfonso Rueda.
Múrcia ha rebaixat per decret els quatre primers trams autonòmics de l'IRPF en un 4,1%, una mesura que es preveu que beneficiï 330.000 murcials que deixarien de pagar entre 8,5 i 10 milions d'euros.
Al País Valencià, Ximo Puig ha anunciat una reducció de l'IRPF a rendes inferiors als 60.000 euros que entrarà en vigor el 2023.
I el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha anunciat que els pròxims pressupostos inclouran la major rebaixa de taxes i preus públics mai aplicada a Extremadura, que concretarà la setmana vinent.
- ARXIVAT A:
- Balances fiscalsIRPFPatrimoni