25% de castellà a l'escola: el govern anuncia un decret i diu que no aplicarà percentatges
- TEMA:
- Educació
El govern prepara una nova normativa per regular l'ús de les llengües a les escoles i instituts de Catalunya. Serà un nou decret que regularà el règim lingüístic del sistema educatiu, desplegant el Títol Segon de la Llei d'Educació de Catalunya, que no s'havia fet encara.
Segons el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, tindrà dos objectius: enfortir el model lingüístic de l'escola catalana i dotar de més seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres educatius, que per ara no hauran de canviar.
Un nou marc normatiu amb què la Generalitat vol donar resposta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, quan estan a punt de complir-se els dos mesos des que els va comunicar que la sentència del 25% del castellà és ferma.
Això vol dir que, a partir de llavors, les parts que es considerin afectades podran reclamar el compliment de la sentència. De fet, l'Assemblea per una Escola Bilingüe ja ha anunciat que ho farà. Caldrà, en tot cas, que el tribunal els consideri com a part legitimada per fer-ho.
Fins a un any per a la nova normativa
El govern preveu que el nou decret podrà estar en marxa d'aquí uns 8 o 12 mesos.
El primer pas per arribar a aprovar-lo és obrir una consulta pública, per un període d'un mes, en què es recollirà l'opinió de la comunitat educativa. Es tracta de buscar, ha explicat el conseller d'Educació, un consens pedagògic, però també polític i social per "refermar el model d'escola catalana".
Cambray no ha avançat els detalls del nou decret, tot i que ha deixat clar que es donarà absoluta garantia d'aprenentatge de les dues llengües en acabar 4t d'ESO, però no es treballarà amb percentatges d'ús de llengües:
"L'aprenentatge de les llengües no va de percentatges, va de pedagogia."
També ha dit que es tindrà en compte l'informe del Consell Lingüístic Assessor --òrgan consultiu que es va crear el mes passat-- i la realitat sociolingüística dels centres educatius, com pot ser la seva ubicació o el perfil de l'alumnat. Amb això i el que surti de la consulta pública, es crearà el nou marc normatiu.
Aquest dimecres hi ha convocada una altra vaga a les escoles en defensa de la immersió lingüística. Cambray ha anunciat que el govern se sumarà a aquesta protesta, amb una "acció de suport" a les portes del Parlament.
Els cinc primers dies de juliol, feina presencial
Tot això mentre continua el malestar a la comunitat educativa pels nous currículums i l'avançament de l'inici del curs que ve.
Sobre aquest últim punt, consideren que no se'ls ha tingut en compte a l'hora de prendre aquesta decisió, i que no podran preparar amb temps el nou curs. Educació està comunicant a les direccions que els cinc primers dies laborables de juliol els docents hauran d'anar a treballar a les escoles i instituts per poder fer reunions preparatòries de curs.
El juliol ja és laborable per als docents, tot i que no sigui lectiu. Fins ara era un mes per fer formació i no era necessària la presencialitat als centres.
Aquest dilluns el Consell Escolar de Catalunya va aprovar, en una decisió no vinculant, demanar una pròrroga d'un any en aquest avançament.
Sobre això, Cambray ha insistit que està disposat a escoltar totes les propostes per millorar la mesura, però que no veu motius perquè el curs que ve no comenci el 5 de setembre. "Tothom hi està d'acord", ha assegurat.
Comencen les negociacions amb la mediació de Treball
Aquest dimarts a la tarda comencen les negociacions entre el Departament d'Educació i els professors amb la mediació de Treball, sense la presència del conseller, quan encara hi ha dues jornades més de vaga convocades per a la setmana vinent.
En les tres primeres, la setmana passada, mestres i professors van omplir els carrers amb diverses manifestacions arreu del país sota el lema "Prou imposicions, prou retallades! Per una educació pública de qualitat", en què, entre d'altres, han demanat la dimissió del conseller. Opció, diu Cambray, que mai s'ha plantejat.
La més multitudinària, la primera, a Barcelona. Hi van participar 22.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, en una vaga que, segons els sindicats, van seguir el 70% dels docents. La xifra la rebaixava la conselleria al 33,05% als centres públics i el 8,26%, als concertats.
Arran de les protestes, Educació ha fet algunes cessions, com el fet de permetre als centres que ho vulguin endarrerir un any l'aplicació del nou currículum escolar, o el fet de retirar el canvi de les qualificacions escolars que substituïa la nota de suspens per "en procés d'assoliment".
- ARXIVAT A:
- Educació