El curs escolar 2022-2023 començarà el 5 de setembre, amb jornada reduïda tot el mes
El govern diu que hi haurà activitats gratuïtes a l'escola fins a les 16.30 sense que això suposi cap despesa afegida per a les famílies
Novetats sobre el pròxim curs escolar, que s'avança. Els alumnes d'infantil i primària començaran el dia 5 de setembre i els d'ESO, batxillerat i formació professional dos dies més tard, el 7.
Aquest avançament del curs no suposarà, segons el govern, ni més o menys hores lectives ni que el professorat augmenti la jornada laboral. Se seguirà reincorporant a la feina l'1 de setembre.
Per fer-ho possible hi haurà una altra novetat destacada: els alumnes faran jornada reduïda durant tot el mes de setembre. Les classes seran de 09.00 a 13.00 i es garantirà el servei de menjador a tots els infants. Un cop s'acabi l'horari de menjador, a les 15.30, els alumnes es podran quedar a l'escola fins al seu horari habitual i de forma que, que segons el departament, no suposarà un cost extra per a les famílies.
Aquest canvi, que han explicat aquest dijous el president Aragonès i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, afectarà principalment infantil i primària, ja que la resta ja fan aquest tipus de jornada lectiva al mes de setembre. També s'aplicarà a les escoles concertades i privades.
Per ajustar els dies lectius, les vacances de Nadal tindran un dia festiu més. Així acabaran el 21 de desembre i els centres tindran un dia de lliure disposició més, que es gaudirà durant el segon semestre. Així, es passa de 3 a 4 dies de lliure disposició.
Segons ha explicat el president Pere Aragonès, és una mesura "pedagògica, social i de conciliació familiar", ja que "la majoria de famílies ja no estan de vacances". També està dirigida a la "igualtat d'oportunitats" i s'ha pres "amb perspectiva feminista".
"La mesura vol escurçar la distància entre cursos, que moltes vegades provoca una desconnexió massa llarga que pot contribuir negativament en el procés d'aprenentatge dels alumnes."
Segons el president, el govern treballa "perquè Catalunya sigui un país d'oportunitats per a tothom" i avançar l'inici del curs "és fonamental" per aconseguir-ho.
La plantilla estructural dels centres, al juny
El conseller d'Educació ha afegit que, amb aquest canvi, s'acosta el calendari escolar de Catalunya al d'altres països europeus.
Per adaptar el nou calendari, el Departament d'Educació avançarà un mes dels nomenaments de la plantilla estructural de les escoles, al juny. Això vol facilitar la preparació del curs següent per a l'equip docent i compensar la setmana que perden al setembre per fer-ho. Josep Gonzàlez-Cambray ha afirmat:
"Els beneficis no només són per a l'alumnat i les famílies, sinó també per al professorat, que tindrà més hores de coordinació al setembre, per preparar materials un cop coneixen el seu alumnat o per fer entrevistes amb famílies."
El conseller també ha destacat que el fet d'acabar les classes abans durant el setembre també permetrà esquivar les hores del dia amb més calor, com es fa al mes de juny.
El sindicat USTEC demana la dimissió de Cambray
Els canvis i els arguments per fer-los no convencen el sindicat de mestres USTEC, que considera que, avançant l'inici del curs, els docents no tindran prou temps per preparar-lo. També denuncien que se'ls toca un dret laboral, com són les vacances.
Per això, i pel fet que la mesura s'hagi anunciat només mitja hora després d'avançar-la als directors dels centres i sense consultar els sindicats, la portaveu d'USTEC Iolanda Segura ha demanat la dimissió del conseller d'Educació, Josep González-Cambray.
Ho ha dit en declaracions al programa "Planta baixa", de TV3:
"Això és una irresponsabilitat com una casa de pagès i demanarem la dimissió del senyor conseller."
- ARXIVAT A:
- Educació